JADNIČAK MESECIMA SEKSUALNO ZLOSTAVLJAN PA UBIJEN: Zbog smrti dečaka (11) podnete tužbe protiv NADLEŽNIH!
Ilustracija, Foto: Profimedia

pretužno

JADNIČAK MESECIMA SEKSUALNO ZLOSTAVLJAN PA UBIJEN: Zbog smrti dečaka (11) podnete tužbe protiv NADLEŽNIH!

Kika je kazala da je u tužbi iznela propuste u zaštiti deteta i dodala da država treba da odgovara za još jedan prekršaj u vezi sa ubistvom Kujtima

Objavljeno:

Advokat za ljudska prava Rina Kika, zajedno sa aktivistima koji traže pravdu za Kujtima Veseljija, 11-godišnjaka koji je mesecima seksualno zlostavljan, a potom ubijen, podnela je dve tužbe protiv nadležnih službenika, koji su, prema njenim rečima, zanemarili njegov slučaj, piše Koha, prenosi Kosovo online.

Kika je kazala da je u tužbi iznela propuste u zaštiti deteta i dodala da država treba da odgovara za još jedan prekršaj u vezi sa ubistvom Kujtima.

- Zaključila sam da Kosovo treba da snosi odgovornost za Veseljija, jer je reč o detetu koje je sistematski zlostavljano i mesecima od strane jedne osobe. Veselji je intervjuisan u prisustvu majke, bilo je dokaza da se preduzmu mere protiv te osobe. On je priznao krivicu u aprilu 2019. i van svake je logike da izjavljuje da je silovao dete i da je pušten iz policijske stanice. Policija treba da razmisli da toj osobi šalje poruku da je to je uradila u redu - rekla je Kika.

Tužba je podneta protiv policijskog službenika, koji u januaru 2019. godine, u prvobitnoj prijavi Veseljijevog seksualnog zlostavljanja, nije uredno dostavio policijski izveštaj Tužilaštvu.

Kiku najviše iznenađuje to što kosovske institucije nisu učinile mnogo po tom slučaju.

- Bila sam šokirana slučajem i za mene je bilo veoma važno da znam kakav je odgovor države, šta mi sada kao država činimo da odgovorimo na takav slučaj i da se takav slučaj više nikada ne ponovi - kazala je Kika.

Druga prijava podneta je protiv nadležnog tužioca, koji nije procesuirao zahtev za izdavanje naloga za hapšenje ubice.

- Druga prijava je protiv tužioca koji je bio odgovoran za vreme kada je Kujtim ubijen i silovan. Reč je o zahtevu za izdavanje naloga za hapšenje 12. juna 2019. godine, mesec dana pre nego što je Veselji ubijen. Ovaj zahtev, prema navodima suda nije zaveden i sud ga nikada nije prihvatio - dodala je Kika.

Jedanaestogodišnji Kujtim Veselji pronađen je mrtav 11. jula 2019. godine, ispod stepeništa stambenog kompleksa u naselju "Džemailj Mustafa" u Kosovu Polju. Bio je seksualno zlostavljan, a zatim ubijen.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.