POZNATO KADA ĆE KATARINI REBRAČI BITI IZREČENA PRESUDA: Protivpravno prisvojila više od 22 miliona dinara
Katarina Rebrača, Foto: Zorana Jevtić

SAOPŠTENO JE

POZNATO KADA ĆE KATARINI REBRAČI BITI IZREČENA PRESUDA: Protivpravno prisvojila više od 22 miliona dinara

Tužiteljka je navela da je dokazano da je Rebrača zajedno sa svojim saradnicima počinila krivična dela koja joj se stavljaju na teret, kako je opisano u dispozitivu precizirane optužnice

Objavljeno: 14:22h

Viši sud u Beogradu zakazao je za sledeći petak, 22. jul, izricanje presude Katarini Rebrači, zbog optužbi da je sa zloupotrebom Fonda za prevenciju raka dojke, sa saradnicama protivpravno prisvojila više od 22 miliona dinara koji su uplaćivali građani i donatori, pošto im je danas završeno suđenje.

To će biti druga prvostpena presuda Rebrači, pošto je prvu kojom je bila osuđena na zatvorsku kaznu, kao i njene saradnice, ukinuta odlukom Apelacionog suda u Beogradu koji je naložio da im se suđenje ponovi.

Postupajuća tužiteljka je u završnoj reči od suda zatražila da Rebraču osudi na kaznu zatvora od najmanje tri godine i deset meseci, a njene saradnice Slađanu Mironju i Mirjanu Hristić na kaznu zatvora od po godinu dana.

Katarina Rebrača
Katarina Rebračafoto: Zorana Jevtić

Tužiteljka je navela da je dokazano da je Rebrača zajedno sa svojim saradnicima počinila krivična dela koja joj se stavljaju na teret, kako je opisano u dispozitivu precizirane optužnice.

Rebrača je prema rečima, tužiteljke, svesno iskoristila novac Fonda u privatne svrhe za kupovinu avionskih karata i mnogih drugih privatnih stvari, što potvrđuju nalazi i mišljenja veštaka ekonomske struke.

Rebračin branilac Momčilo Bulatović je sa druge strane tražio oslobađajuću presudu za svoju branjenicu navodeći da je to jedina pravična i zakonita presuda.

Bulatović je naglasio da je zahvaljujući Rebračinom Fondu u toku 2008. godine na Insistutu za onkologiju obavljeno 9.771 besplatan pregled, koji je njen Fond finansirao.

Takođe, kako je utvrdio advokat, Rebrača je sve radila za dobrobit Fonda, navodeći da je organizovala brojne dobrotvorne manifestacije za koje je uzimala gotovinu sa računa kako bi isplatila muzičare, majstore i ostale radnike.

Katarina Rebrača
Katarina Rebračafoto: Marina Lopičić

Advokati drugooptužene i trećeoptužene su takođe zatražili od suda da njihove branjenice oslobodi od optužbi.

One se terete za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, jer su, kako se sumnja, Fond za prevenciju raka dojke “Katarina Rebrerača” oštetile za 22.584.619, 80 dinara.

Postupak protiv njih je pokrenut u aprilu 2010. godine hapšenjem Rebrače, koja je u pritvoru bila do oktobra te godine, nakon čega je puštena da se brani sa slobode uz oduzimanje pasoša i zabranu napuštanja boravišta koji su joj ukinuti tek u maju 2018, nakon izricanja prvostepene presude.

Rebrača i ostale optužene terete se da su, od marta 2006. do aprila 2010, protivpravno prisvojile 37 miliona dinara, koje su na račune Dobrotvornog fonda “Katarina Rebrača” uplatili donatori radi edukacije i informisanja žena o prevenciji raka dojke, uglavnom, preko uplatnica “Infostana”.

Novac su trošile na putne karte, hotele…

Vlasnica Fonda “Katarina Rebrača” je odbacila sve navode optužnice, tvrdeći da nije radila ništa nezakonito.

Rebrača je fond osnovala u maju 2006. godine.

Bonus video:

00:03

Olgica Markanović nadrilekarkia stigla na suđenje

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.