SIMKE JE LIKVIDIRAN NA BRUTALAN NAČIN KRAJEM 90-IH, O TOME SE I DAN DANAS GOVORI: Nije za one sa SLABIM ŽELUCEM!
Dragan Simić, Foto: MUP

STRAHOVITO

SIMKE JE LIKVIDIRAN NA BRUTALAN NAČIN KRAJEM 90-IH, O TOME SE I DAN DANAS GOVORI: Nije za one sa SLABIM ŽELUCEM!

Jedan od napadača je krenuo za njim, a drugi, koji je nosio crveni kačket, prišao je Simićevom već beživotnom telu u lokvi krvi i ispalio mu još jedan hitac u glavu, kako bi ga "overio"

Objavljeno: 21:35h

Pukovnik Dragan Simić Simke, načelnik Odeljenja unutrašnjih poslova Savski venac Sekretarijata unutrašnjih poslova u Beogradu, ubijen je pre 23 godine na parkingu u Ulici Save Kovačevića ispred broja 1, kod Kalenić pijace na beogradskom Vračaru.

Tog 8. jula 1999. godine, oko 7.20, izašao je iz zgrade i rukovao se sa dvojicom kolega koje su došle da odvezu njegovu suprugu, šeficu Odseka za suzbijanje prevara i falsifikata beogradske policije, na posao.

Na Simića su, najverovatnije iz automatskog oružja marke "hekler", pucala dvojica nemaskiranih mladića, koja su posle počinjenog zločina pobegla automobilom marke "audi" ili BMW koji ih je čekao u Mlatišuminoj ulici.

Simić je izašao je iz svoje kuće u neposrednoj blizini mesta zločina i krenuo prema parkingu. Dok je prilazio svom automobilu marke "jugo florida" bele boje, kako su tvrdili očevici zločina, susreo se sa jednim sedim čovekom, koji je u rukama držao torbu.

Pozdravio se sa njim, i u tom momentu je iz pravca raskrsnice ulica Save Kovačević i Maksima Gorkog odjeknuo jedan, a potom još dva hica. Smrtno pogođen, Simić je pao na asfalt, dok se njegov prijatelj zaklonio iza obližnjeg drveta. U tom trenutku, jedan od napadača je ispalio dodatni rafal iz "heklera".

Prijatelj pozvao policiju

Videvši prijatelja oblivenog krvlju kako leži na asfaltu, sedokosi čovek pobegao je ka Simićevoj kući. Jedan od napadača je krenuo za njim, a drugi, koji je nosio crveni kačket, prišao je Simićevom već beživotnom telu u lokvi krvi i ispalio mu još jedan hitac u glavu, kako bi ga "overio".

Za to vreme Simićev prijatelj je iz kuće telefonom pozvao policiju. Ubice su kroz prolaz između zgrada pobegle u Mlatišuminu ulici, odakle im se izgubio svaki trag.

Osveta za Voju Amerikanca?

Nekoliko godina kasnije, septembra 2001, motiv ubistva Milorada Vlahovića izneo je svedok pod pseudonimom „Srećko“. On je navodno ispričao da su general Stojičić i pukovnik Vlahović ubijeni kako bi kriminalna ekipa koja je htela da osveti ubistvo Vojislava Raičevića Voje Amerikanca lakše smakla Bojana Petrovića, organizatora te likvidacije. Na pitanje zašto je osveti Bojanu Petroviću morala da prethodi likvidacija Stojičića i Vlahovića, „Srećko“ je odgovorio da je Petrović bio dobar s njima i da su ga oni štitili.

Ubrzo su na mesto zločina stigle policija i kola Hitne pomoći, ali načelnik OUP Savski venac nije davao znake života. Tragajući za ubicama, policija je nekoliko sati ovaj deo Beograda, kao i prilaze prestonici, držala u blokadi, detaljno kontrolišući sumnjive osobe i automobile.

1 / 3 Foto: Kurir

Automobil kojim su ubice pobegle pronađen je kasnije zapaljen u blizini hotela "Slavija". Vozilo se navodno prevrnulo i zapalilo, a dvojica mladića su pobegla.

Dragan Simić, koga su kolege i prijatelji zvali Simke, važio je za dobrog i uzornog policajca. Posle završene Srednje škole unutrašnjih poslova u Sremskoj Kamenici, kao mlad inspektor angažovan je na rasvetljavanju krvnih i seksualnih delikata. Za to vreme diplomirao je na Fakultetu bezbednosti u Skoplju.

Simić je bio načelnik Odeljenja za potrage SUP Beograd, odakle je 1995. godine prebačen za prvog čoveka Odeljenja za krvne i seksualne delikte.

Postavljenje je usledilo posle ubistva inspektora krvnih delikata Dragana Radišića. Na funkciji u Odeljenju za ubistva Simić je bio direktno uključen u istrage likvidacija mnogih viđenijih ljudi i to, pored ostalih, Radovana Stojičića Badže, Zorana Todorovića Kundaka i mnogih drugih.

Otkrio nalogodavca Badžinog ubistva?

Inspektor Dragan Simić ubijen je samo četiri meseca posle likvidacije njegovog kolege i prijatelja, savetnika u UKP MUP Srbije i bivšeg načelnika gradske Uprave kriminalističke policije, Milorada Vlahovića. Sa njim je aktivno sarađivao na istragama koje je vodio.

U medijima su se pominjali razni motivi, a najubedljiviji vezan je za istragu ubistva policijskog generala Radovana Stojičića Badže, likvidiranog 11. aprila 1997. godine u piceriji „Mama mija“ u centru Beograda.

Simić i Vlahović vodili su istragu Badžinog ubistva i, kako se veruje, ušli su u trag osobi koja je naredila da se ubije general policije. Navodno, bili su na tragu da raskrinkaju nalogodavca Badžinog ubistva iz redova „duvanske mafije“.

Pouzdano se zna da su, u okviru ove istrage, saslušali jednog od šefova iz „duvanskog kartela“, koji je nakon informativnog razgovora sa Simićem i Vlahovićem pobegao iz zemlje.

Pre Badže, Simića i Vlahovića, februara 1996. godine na Karaburmi je ubijen inspektor Dragan Radišić. Ubica mu je sasuo kišu metaka u glavu iz „škorpiona“. Tri meseca kasnije, na stepeništu "Merkatora" u Novom Beogradu, usred dana, likvidiran je bivši načelnik Odeljenja za maloletničku delinkvenciju i privatni detektiv Miroslav Bižić Biža.

Nijedno od ovih ubistava do danas nije rešeno.

(Espreso / 24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.