REZULTATI MATEJEVE OBDUKCIJE SU ŠOK, A OVO SU DETALJI IZ KOMBIJA I BEOGRADSKOG STANA: Neke stvari su DOSTA JASNIJE
Matej Periš, Foto: Profimedia, Mup, Ana Paunković

tuga do neba

REZULTATI MATEJEVE OBDUKCIJE SU ŠOK, A OVO SU DETALJI IZ KOMBIJA I BEOGRADSKOG STANA: Neke stvari su DOSTA JASNIJE

Inače, u januaru mesecu, nekoliko dana od nestanka mladića iz Splita, predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović je obelodanio detaljno ponašanje i kretanje Spićanina pre nestanka

Objavljeno: 21:33h

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da su stigli rezultati toksikoloških analiza Mateja Periša koji su pokazali prisustvo toksičnih koncentracija amfetamina u krvi i organima uz prisustvo etil alkohola.

Prema rečima stručnjaka, kombinacija alkohola i "spida" može da izazove i paranoju. Upravo ovakvo ponašanje je, ukoliko je suditi po snimcima sa nadzornih kamera, ispoljio Matej pri izlasku iz kluba. On je trčao kao da ga neko progoni, a iza njega nije bilo nikoga. Punih sat vremena je jurio ulicama koje su u blizini Beton hale, a panično je pokušao i da zaustavi taksi.

Zvaničan uzrok smrti Mateja Periša utvrđen je nakon odbukcije, a reč je o utapanju.

Matejev mobilni telefon
Matejev mobilni telefonfoto: Printscreen, Uroš Arsić

Inače, u januaru mesecu, nekoliko dana od nestanka mladića iz Splita, predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović je obelodanio detaljno ponašanje i kretanje Spićanina pre nestanka.

Otkrio je i da su kod grupe mladića iz Splita pronađene nedozvoljene supstance.

- Momci iz Splita su došli u Beograd 30. decembra, a u smeštaj na Dorćolu su ušli nešto pre 18 časova. U smeštaju su već počeli da konzumiraju alkoholna pića. Oko 21 čas su otišli u restoran "Ambar" gde su takođe pili alkohol. Nastavili su provod u klubu "Gotik", a tamo su naručili veliku količinu alkohola - otkrio je detalje iz istrage Mijailović.

Veljko Mijailović
Veljko Mijailović foto: Printscreen/youtube/N1

Kako je potvrdio ranija pisanja, mladići jesu konzumirali opijate što je danas i zvanično potvrđeno toksikološkim nalazom.

- Možete misliti kako je to uticalo na njihova tela - alkohol plus narkotici. Matej je negde oko 1.40 ustao od stola i naglo izašao napolje. Činjenica je da su njegovi drugovi skoro sat vremena kasnije primetili da ga nema. Nestanak su prijavili sutradan popodne - otkriva Mijailović.

Naglašava da je policija od samog starta od njih dobijala rezervisane informacije. Tragovi droge pronađeni su i u rentiranom kombiju sa kojim su momci došli u Beograd, kao i u stanu na Dorćolu u kom su bili smešteni.

Matej Periš
foto: Printscreencreen, Aleksandar Jovanović Cile

- Nisu spominjali opijate, jer oni Matejevog oca poznaju i vole, a on ovek nije znao da mu sin konzumira drogu. Međutim mi smo našli tragove u kombiju u kojem su došli iz Hrvatske, kao i u smeštaju u Beogradu. Oni su konzuimirali drogu, najverovatnije svih sedmorica. Tu drogu su doneli sa sobom - navodi Mijaliović.

Američki centar za bolesti zavisnosti na svom sajtu navodi da ljudi često kombinuju drogu i alkohol kako bi pojačali efekte.

Kako navode, jedna veoma opasna kombinacije je korišćenje alkohola i amfetamina tj. 'spida'. Ona može različito uticati na različite pojedince, a mnogo toga zavisi i od količine, ali ova kombinaija je opasna jer alkohol i spid šalju potpuno suprotstavljene direktive telu.

Inače kokain predstavlja snažan psihostimulans, na uličnoj prodaju nalazi se u obliku praha (kokain) ili u obliku kristalizirajućih komadica ( krek) koji se puši. Kokain izaziva snažnu psihičku zavisnost, a krek razvija fizičku zavisnost. Vrlo je teško prestati sa uzimanjem, dominira izrazito jaka želja. Psihička zavisnost, nesanica, anxsioznost, povremeno suicidalne misli.

Kokain je jedna od najsnažnijih supstanci sa stimulativnim deistvom na centralni nervni sistem. Delujući na koru mozga izaziva povećanu uznemirenost i uzbudjenost, osobi daje osećaj odvažnosti i smanjuje osećaj zamora. Manje doze kokaina ne oštećuju bitno motornu aktivnost, dok je unošenje većih doza udruženo sa tremorom (drhtanje glave i ekstremiteta), trzajevi mišića (kao kod epileptičnog napada), visoki porast telesne temperature (maligna hipertermija) izazvan je direktnim deistvom kokaina na termoregulacioni centar u mozgu.

1 / 6 Foto: Printscreen, Uroš Arsić

Treba svakako naglasati komplikaciju u vidu kokainske psihoze, koja se karakteriše pojavom paranoidnih sadržaja i razvoja halucinacija koje su često zastrašujućeg sadržaja, zbog čega su osobe često jako uplašene ili se ponašaju agresivno u odnosu na svoju okolinu. Ovakve se psihotične reakcije povlače nakon prestanka korišćenja kokaina.

Oštećenja na mozgu u vidu čestih glavobolja, vrtoglavica, poremećaj ritma spavnja, propadanje intelektualnog i kognitivnog funkcionisanja, paranoidne ideje.

- U uzorku kose je identifikovan kokain i benzoilekgonin u tragovima. Komisijsko veštačenje obavila su tri veštaka lekara specijalista sudske medicine. Podsećamo da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije su od trenutka prijave nestanka Periša intenzivno tragali za njim i preduzimali sve mere i radnje u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu kako bi pronašli Mateja Periša i rasvetlili sve činjenice i okolnosti njegovog nestanka. Na pronalasku Mateja Periša bili su angažovani pripadnici Policijske uprave za grad Beograd, Ronilačke jedinice Žandarmerije, Uprave kriminalističke policije, Policijske ispostave za bezbednost na rekama, kao i sve policijske stanice na teritoriji grada Beograda - navodi se u saopštenju.

ŠTA JE BENZOILEKGONIN?

Benzoilekgonin je oblik kokaina koji se pojavljuje nakon što je droga prošla kroz telo. Reč je o istoj stvari koju se traži u testovima urina na kokain.

Podsećamo da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije su od trenutka prijave nestanka Periša intenzivno tragali za njim i preduzimali sve mere i radnje u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, kako bi pronašli Mateja Periša i rasvetlili sve činjenice i okolnosti njegovog nestanka.

Na pronalasku Mateja Periša bili su angažovani pripadnici Policijske uprave za grad Beograd, Ronilačke jedinice Žandarmerije, Uprave kriminalističke policije, Policijske ispostave za bezbednost na rekama, kao i sve policijske stanice na teritoriji grada Beograda.

Bonus video:

00:27

Matej Periš skače sa litice

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.