TOKSIKOLOŠKI NALAZ POKAZAO BENZOILEKGONIN U TRAGOVIMA: Evo šta je TAČNO MATEJ PERIŠ imao u ORGANIZMU
Matej Periš, Foto: PRINTSCREEN/YOUTUBE/MUP REPUBLIKE SRBIJE, Printscreen

TRAGEDIJA

TOKSIKOLOŠKI NALAZ POKAZAO BENZOILEKGONIN U TRAGOVIMA: Evo šta je TAČNO MATEJ PERIŠ imao u ORGANIZMU

Prema rečima stručnjaka, kombinacija alkohola i "spida" može da izazove i paranoju. Upravo ovakvo ponašanje je, ukoliko je suditi po snimcima sa nadzornih kamera, ispoljio Matej pri izlasku iz kluba

Objavljeno: 17:22h

Nakon mesec dana od sahrane stigli su rezultati toksikoloških analiza Mateja Periša koji su pokazali prisustvo toksičnih koncentracija amfetamina u krvi i organima uz prisustvo etil alkohola.

- U uzorku kose je identifikovan kokain i benzoilekgonin u tragovima. Komisijsko veštačenje obavila su tri veštaka lekara specijalista sudske medicine. Podsećamo da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije su od trenutka prijave nestanka Periša intenzivno tragali za njim i preduzimali sve mere i radnje u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu kako bi pronašli Mateja Periša i rasvetlili sve činjenice i okolnosti njegovog nestanka. Na pronalasku Mateja Periša bili su angažovani pripadnici Policijske uprave za grad Beograd, Ronilačke jedinice Žandarmerije, Uprave kriminalističke policije, Policijske ispostave za bezbednost na rekama, kao i sve policijske stanice na teritoriji grada Beograda - navodi se u saopštenju.

Matej Periš
Matej Perišfoto: Printscreen/tiktok, Printscreen

ŠTA JE BENZOILEKGONIN?

Benzoilekgonin je oblik kokaina koji se pojavljuje nakon što je droga prošla kroz telo. Reč je o istoj stvari koju se traži u testovima urina na kokain.

Prema rečima stručnjaka, kombinacija alkohola i "spida" može da izazove i paranoju. Upravo ovakvo ponašanje je, ukoliko je suditi po snimcima sa nadzornih kamera, ispoljio Matej pri izlasku iz kluba. On je trčao kao da ga neko progoni, a iza njega nije bilo nikoga. Punih sat vremena je jurio ulicama koje su u blizini Beton hale, a panično je pokušao i da zaustavi taksi.

Američki centar za bolesti zavisnosti na svom sajtu navodi da ljudi često kombinuju drogu i alkohol kako bi pojačali efekte.

Kako navode, jedna veoma opasna kombinacije je korišćenje alkohola i amfetamina tj. 'spida'. Ona može različito uticati na različite pojedince, a mnogo toga zavisi i od količine, ali ova kombinaija je opasna jer alkohol i spid šalju potpuno suprotstavljene direktive telu.

Inače kokain predstavlja snažan psihostimulans, na uličnoj prodaju nalazi se u obliku praha (kokain) ili u obliku kristalizirajućih komadica ( krek) koji se puši. Kokain izaziva snažnu psihičku zavisnost, a krek razvija fizičku zavisnost. Vrlo je teško prestati sa uzimanjem, dominira izrazito jaka želja. Psihička zavisnost, nesanica, anxsioznost, povremeno suicidalne misli.

1 / 6 Foto: Printscreen, Uroš Arsić

Kokain je jedna od najsnažnijih supstanci sa stimulativnim deistvom na centralni nervni sistem. Delujući na koru mozga izaziva povećanu uznemirenost i uzbudjenost, osobi daje osećaj odvažnosti i smanjuje osećaj zamora. Manje doze kokaina ne oštećuju bitno motornu aktivnost, dok je unošenje većih doza udruženo sa tremorom (drhtanje glave i ekstremiteta), trzajevi mišića (kao kod epileptičnog napada), visoki porast telesne temperature (maligna hipertermija) izazvan je direktnim deistvom kokaina na termoregulacioni centar u mozgu.

Treba svakako naglasati komplikaciju u vidu kokainske psihoze, koja se karakteriše pojavom paranoidnih sadržaja i razvoja halucinacija koje su često zastrašujućeg sadržaja, zbog čega su osobe često jako uplašene ili se ponašaju agresivno u odnosu na svoju okolinu. Ovakve se psihotične reakcije povlače nakon prestanka korišćenja kokaina.

Oštećenja na mozgu u vidu čestih glavobolja, vrtoglavica, poremećaj ritma spavnja, propadanje intelektualnog i kognitivnog funkcionisanja, paranoidne ideje.

Podsećamo da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije su od trenutka prijave nestanka Periša intenzivno tragali za njim i preduzimali sve mere i radnje u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, kako bi pronašli Mateja Periša i rasvetlili sve činjenice i okolnosti njegovog nestanka.

Na pronalasku Mateja Periša bili su angažovani pripadnici Policijske uprave za grad Beograd, Ronilačke jedinice Žandarmerije, Uprave kriminalističke policije, Policijske ispostave za bezbednost na rekama, kao i sve policijske stanice na teritoriji grada Beograda.

Bonus video:

00:38

Rečna policija u potrazi za Matejem Perišem

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.