MATEJ PERIŠ JE ISPRAĆEN NA VEČNI POČINAK, A NJEGOVO IME KRIJE JAKO ZNAČENJE! Simbolika sve govori, TUGA
Matej Periš, Foto: Printscreen, Emilija Jovanović

TUŽAN KRAJ

MATEJ PERIŠ JE ISPRAĆEN NA VEČNI POČINAK, A NJEGOVO IME KRIJE JAKO ZNAČENJE! Simbolika sve govori, TUGA

Matej Periš je nestao u noći između 30. i 31. decembra kod Beton Hale u Beogradu, a kod Ade Huje pronađeno je njegovo telo

Objavljeno:

Splićanin Matej Periš (27) sahranjen je u rodnom gradu u porodičnoj grobnici u Lovrincu. Na večni počinak Periša je ispratila porodica i uži krug prijatelja, nakon što je njegovo telo isplivalo u sredu iz Dunava kod Ade Huje u Beogradu.

Nakon što je telo pronađeno, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar služio je poslednju misu za Mateja Periša u crkvi Svetog Ante u Beogradu, gde je naglasio da je Matej pronađen baš na dan Feliksa mučenika iz vremena Dioklecijana.

Osim ove simbolike i samo ime nastradalog Splićanina nosi sa sobom jako značenje, a gotovo da nema oproštajne poruke, a da u njoj Splićanina ne nazivaju "anđelom", "mladićem za primer", samom "dobrotom".

"Neka te gospod nagradi vječnom radošću gdje boli i smrti više nema", "lepo spavaj anđele, imaćeš sad mir konačno. Adio kapetane...", samo je jedna od poruka.

Matej Periš
Matej Perišfoto: Uroš Arsić, Printscreen

Značenje imena Matej

Naime, Matej je muško ime sa hebrejskim poreklom. Izvedeno je iz hebrejskog izvornog imena Mattathyah (מַתִּתְיָהוּ), što znači "dar Gospoda". Ime Matej rasprostranjeno je u raznim varijantama i to zahvaljujući Novom zavetu i Matejevom Evanđelju. Naime u Novom zavetu je Matej jedan od četiri evanđelista i autor prve knjige Novog zaveta. Sveto jevanđelje po Mateju izvještava o službi i životu Isusovom, i njegovom rodoslovlju. Matej nam takođe govori da Isus vodi poreklo od Avrama preko Davida (sa 42 generacije koje ih razdvajaju). Isus je odabrao Mateja kao jednog od njegovih izabranih 12 učenika tj. apostola, dajući im nalog da nastave njegovu misiju propovedajući evanđelje.

Imena četiri evangelista i 12 apostola postala su najrasprostranjenija, i najčešće korišćena imena ikada u istoriji zapadne kulture: Petar, Andrija (Andrej), Jakov, Ivan (Jovan), Filip, Bartolomej (Vartolomej), Toma, Matej, Tadej (Levej), Šimun (Simon), Matija, Pavao (Pavle) i još dvojica evanđelista koja nisu bili apostoli - Marko i Luka.

Matej i Matija su bila dva različita apostola, tako da su Matej i Matija dva različita imena, ali imaju isti koren reči i isto značenje. Apostol Matija izabran je da zameni Judu Iškariotskog, koji je izdao Isusa, a apostol Matej je bio evanđelist. Time je on bio jedini od apostola kojeg nije Isus izravno pozvao i izabrao.

U Hrvatskoj su oblici imena Matej oduvek bili među najtraženijim hrvatskim muškim imenima.

1 / 5 Foto: Uroš Arsić

Podsetimo, Matej Periš je nestao u noći između 30. i 31. decembra kod Beton Hale u Beogradu, a kod Ade Huje pronađeno je njegovo telo.

Ministarstvo unutrašnjih poslova zvanično saopštava da je DNK analizom tela koje je oko 9.20 časova pronađeno u Dunavu, na Adi Huji, utvrđeno da se radi o hrvatskom državljaninu Mateju Perišu (1994) čiji je nestanak prijavljen policiji u Beogradu 31. decembra prošle godine.

Prema preliminarnom nalazu obdukcije smrt je nastupila nenasilnim putem.Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova od trenutka prijave nestanka hrvatskog državljanina intenzivno su tragali za njim i preduzimali sve mere i radnje kako bi ga pronašli i rasvetlili sve činjenice i okolnosti nestanka.

Na pronalasku hrvatskog državljanina Mateja Periša bili su angažovani pripadnici Policijske uprave za grad Beograd, Ronilačke jedinice Žandarmerije, Uprave kriminalističke policije, Policijske ispostave za bezbednost na rekama, kao i sve policijske stanice na teritoriji grada Beograda.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.