MATEJ PERIŠ JE ISPRAĆEN: A ovu stvar MALO KO ZNA (FOTO)
Foto: Printscreen, Nemanja Nikolić

ISTORIJAT

MATEJ PERIŠ JE ISPRAĆEN: A ovu stvar MALO KO ZNA (FOTO)

Crkva Svetog Ante se u mnogome razlikuje od ostalih ovakvih gradevina koje se nalaze u Beogradu

Objavljeno: 11:26h

Veliki broj građana i vernika okupio se u petak u crkvi Svetog Ante Padovanskog na Crvenom krstu na Vračaru, kako bi ispratili kovčeg sa Matejevim telom za Split i njegovom ocu Nenadu Perišu pružili reči utehe u bolnim momentima.

Kada je reč o crkvi Sv. Ante sigurno ste, ukoliko ste prolazili ovim delom Beograda, primetili toranj visine 52 metra koji se uzdiže i označava ovo zdanje. Izgradnja crkve je pocela 1929. godine po nacrtima poznatog slovenskog arhitekte prof. Jože Plecnika koji je napravio plan crkve bez novcane nadokande, a sve do svoje smrti je pratio i podsticao njenu izgradnju.

Ova crkva je jedinstveno, originalno i jedino autorsko ostvarenje Plecnika u Beogradu, a pripada grupi njegovih najznacajnijih sakralnih dela. Ona je tek 2010. godine uvrštena u spomenike kulture i predstavlja pravu retkost u sakralnoj arhitekturi modernog doba.

Nenad Periš, Patrijarh Porfirije, Matej Periš
foto: Uroš Arsić

Crkva Svetog Ante se u mnogome razlikuje od ostalih ovakvih gradevina koje se nalaze u Beogradu. Ovalnog oblika sa još sedam polukuržnih niša unutar same crkve, od kojih svaka uzgleda kao da je umetnicko delo za sebe, odaje poseban prijatan osecaj unutar zdanja.

Gde god da pogled padne, može se videti nešto nesvakidašnje i umetnicki lepo. Unutra su postavljene posebno izvajane skulpture od kojih svaka ima razlicitio znacenje i pricu koju sa sobom povlaci.

KAO TORANJ U PIZI

Danas je ova atraktivna građevina nakrivljena 43 centimetra u odnosu na tlo i samo zdanje, te iz bezbednosnih razloga posetiocima nije dozvoljeno da se popnu. Do nakrivljenosti je došlo zbog fazne izgradnje, zato što toranj nije izgrađen kada i crkva, ali i zbog različitog sleganja tla, tako da je došlo do pomeranja. Najveća opasnost po toranj poslednjih desetak godina predstavljaju novoizgrađene stambene zgrade u komšiluku.

1 / 6 Foto: Uroš Arsić

Teško je izdvojiti šta je najlepše što se može videti u ovom umetnickom (arhitektonskom) delu Plecnika – pogled s tornja koji "puca" na ceo Beograd, glavni oltar od punog mermera, bronzani kip Svetog Ante Padovanskog s detetom Isusom u ruci koji je za ovu crkvu napravio cuveni Ivan Meštrovic, nesvakidašnji detalj iza kipa Isusa u vidu krila ili možda pak pozlaceni kip Blažene Device Marije koji više deluje kao da predstavlja boginju sa Istoka, dok pored njene glave visi zmija sa svetiljkom u ustima. Zmija kao simbol đavola koji je otkazao poslušnost Bogu i "iskvario" Evu, nalazi se u ovom obliku pored Bogorodice koja je Evu "iskupila", a svetiljka u ustima šalje poruku ovom zlu – "Ima da služiš!"

(Espreso/Pink)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.