TOKSIKOLOŠKE ANALIZE BIĆE TEK ZA 20 DANA: JEDNO nikada neće biti ustanovljeno u slučaju Mateja Periša
Matej Periš, Foto: Emilija Jovanović, Printscreen

procedura

TOKSIKOLOŠKE ANALIZE BIĆE TEK ZA 20 DANA: JEDNO nikada neće biti ustanovljeno u slučaju Mateja Periša

Forenzičar u penziji Časlav Ristić opisao je koja je procedura u slučajevima kada se pronađe beživotno telo

Objavljeno:

Uzrok smrti Mateja Periša je utapanje, ali ćemo na neke druge detalje morati da sačekamo još neko vreme. Rezultati toksikoloških analiza očekuju se tek za 20 dana.

Forenzičar u penziji Časlav Ristić opisao je koja je procedura u slučajevima kada se pronađe beživotno telo.

"Prva stvar koju su uradili forenzičari bila je da su obavili uviđaj na licu mesta, a telo je potom sanitetom prevezeno na istražnu sudsku medicinu i onda je juče počela obdukcija. Utvrđuje se identitet, kako je nastala smrt, da li je bilo povreda za života ili nakon smrti, sadržaj iz želuca biće poslat na toksikološku analizu kako bi se utvrdilo da li ima tragove psihoaktivnih supstanci, lekova protiv bolova", priča forenzičar Časlav Ristić i dodaje:

Forenzičar Časlav Ristić
Forenzičar Časlav Ristićfoto: Printscreen/Youtube

"Želudac je dosta dobro očuvan i lekari sudske medicine mogu sa sigurnošću sve da utvrde. Prisustvo alkohola posle ovoliko vremena ne može biti ustanovljeno, ali psihoaktivne supstance, ako ih je bilo, mogu se pronaći. - rekao je forenzičar", rekao je on.

On je objasnio da obdukcija može sa sigurnošću da utvrdi tačan uzrok smrti, da li je smrt nastupila davljenjem ili je bilo ekscesa, da li ga je neko tukao i bacio u vodu.

"Ako se u plućima nađe voda to znači da se utopio. Povrede na telu mogu da se razlikuju po tome da li su nastale pre smrti ili dok je plivao i udarao u objekte. Nema nepoznanice, i posle godinu dana sve može da se otkrije. Truležne promene na telu mogu umanjiti efekte obdukcije, ali ne u velikoj meri. Telo se najpre opere jer se na površini kože gomilaju soli, koža se smežura i postane ljigava", objašnjava Ristić.

1 / 10 Foto: Emilija Jovanović

Inače, zvanično je potvrđeno da je uzrok Matejeve smrti utapanje.

Takođe, forenzičar je objasnio šta se dešava sa telom dok je u vodi i na koji način dolazi do truljenja.

"Sapunifikacija nastaje kada nema kiseonika, telo postaje belo kao kreč i taj proces sa kože ide ka unutra, ka organima i uništava ih. Kada je porasla temperatura vode, došlo je do eksplozije bakterija i telo se poput balona nadulo i izašlo na površinu vode", objasnio je on.

Identitet se, kako je kazao Ristić, utvrđuje na samom mestu gde se telo pronađe što je i bio sluča sa Perišem jer je od prvog trentka i policiji i forenzičarima, pa i ljudima koji su ga pronašli, bilo jasno da se radi baš o mladom Splićaninu.

"Jedan od načina je opis koji imamo, garderoba i stvari koje su pronađene. Po opisu koji smo svi videli u medijima, farmerke se slažu, kao i majica i sat, telefon. Uvek se pregleda lice mesta, ima li nekih tragova. Uvek se i pretpostavi da je osoba ubijena, pa bačena u vodu, i traga se na terenu", zaključio je.

Podsetimo, telo mladića pronašao je kapetan broda, Milovan Zelenović.

Kapetan Milovan Zelenović
Kapetan Milovan Zelenovićfoto: Emilija Jovanović

- Šetali smo po palibi videli kako voda nosi telo, da se zaustavlja malo dalje. Vetar ga je doneo, plivao je nizvodno Dunavom. Oko 9 sati, u pola 10 je stigla policija. Telo je bilo u stanju raspadanja, neki dečko koji je šetao pored je proverio na internetu i video da je isto obučen kao Matej Periš. Imao je jednu belu patiku i crnu majicu. Muškarac kad se udavi, on je okrenut telom na dole - rekao je Zelenović.

- Mladić na sebi ima farmerke, jednu patiku na kojoj je slovo V koje imaju patike Mateja Periša. Kada sam našao telo, delovalo je kao da je dugo stajalo u vodi. Druga patika je nađena na Savi nakon njegovog nestanka. Vodostaj je bio veliki, pošto je vetar duvao, pa je ovde naneo telo. Ja sam zvao policiju u 9 i 10. Dao sam izjavu u policiji - ispričao je kapetan Zelenović.

Podsetimo, Periš je nestao u noći između 30. i 31. decembra, nakon što je izašao iz kluba Gotik. Njegovo dalje kretanje pratile su sigurnosne kamere te je utvrđeno da je trčao beogradskim ulicama, iako ga niko nije jurio.

1 / 6 Foto: Printscreen/Youtube/MUP Republike Srbije

Samo je u jednom trenutku pokušao da zaustavi taksi, a onda je produžio do restorana Savanova, gde mu se gubi svaki trag. Kamere su "pokrile" devet minuta njegovog kretanja nakon izlaska iz Gotika sve do restorana Savanova, kao i njegov pokušaj da zaustavi taksi nakon kog je produžio do restorana na savskoj promenadi.

Telefon Mateja Periša (27) iz Splita, koji je nestao u noći između 30. i 31. decembra kod Beton hale u Beogradu, imao je poslednji put signal kod Velikog ratnog ostrva, a izvor Kurira objašnjava da je to moguće ako je bio dva metra ispod vode!

Bonus video:

00:14

Hangar u kom se skrivao Matej Periš

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.