DARKO ŠARIĆ IZNEO ZAVRŠNU REČ NA SUĐENJU ZA ŠVERC 5,7 TONA KOKAINA! Evo šta je rekao
Darko Šarić, Foto: Nenad Kostić

NOVI DETALJI

DARKO ŠARIĆ IZNEO ZAVRŠNU REČ NA SUĐENJU ZA ŠVERC 5,7 TONA KOKAINA! Evo šta je rekao

Šarić je osuđen na 15 godina zatvora, zbog ali je tu presudu ukinuo Vrhovni kasacioni sud i naložio Apelacionom sudu da ponovo razmotri presudu. Ovaj sud, odlučio je da sam otvori glavni pretres i donese konačnu odluku o krivici Darka Šarića i ostalih optuženih za šverc kokaina

Objavljeno:

Na suđenju Darku Šariću i ostalim okrivljenima za šverc 5,7 tona kokaina, završnu reč su izneli okrivljeni, a među njima i Šarić.

- U potpunosti se slažem sa predlozima svojih branilaca, ali bih dodao nešto. Drago mi je da ste saslušali svedoke-saradnike i da ste mogli neposredno da ih čujete i da ih čuje javnost. Šteta je što niste upeli da ih suočite, da čujete kako obojica pod zakletvom govore različite priče o švercu kokaina i ko ih je tamo poslao - započeo je Šarić i dodao:

- Što je tuče Vukovića, on je rekao da ga nisam poslao u Južnu Ameriku i da nije kupovao kokain za mene, to je rekao i Adamović. Za osam godina koliko sam u pritvoru niko me nije pitao oko droge, ni tužilac, iako sam više puta pokušao da isprovociram pitanje, čak sam se i vama žalio na to.

Onda se osvrnuo na svedočenje Nebojše Joksovića.

- Čuli ste i šta je Joksović rekao, a po prvostepenoj presudi ja sam naložio da se kupi kuća u Italiji, a svedok-saradnik je rekao da nisam. Pitao sam ga da objasni bilo šta o finansiranju, pitali ste ga i vi, rekao je, a ne zna ništa, kod koga je kupovano, koliko košta. Ništa nije doživeo o čemu svedoči i ono zbog čega sam ja osuđen. Rekao je da mu nisam naredbu dao, a da je on neku uslugu učinio - tvrdi Pljevljak koji je nedavno ponovo uhapšen zbog organizovanja ubistva.

Šarić je zatim optužio tužioca da je manipulisao dokazima.

- Jedini kojeg sam stvarno finansirao je Joksović Nebojša, sve razgovore oko poslova, svađe oko novca, mi smo dostavili, a tužilac ih je sakrio. Svedok-saradnik je samo jedno rekao - da je učinio uslugu Darku Šariću - rekao je prvookrivljeni.

On je izneo i da je svedok-saradnik Joksović prvenstveno pristao na takav postupku zbog imovinske koristi.

- Svedočio je prvo zbog imovine, a onda tek zbog blage kazne koju je dobio. Zbog novca se uradi 90 posto stvari, a on je to uradio zbog novca, da bi uzeo moje - rekao je Šarić i nastavio:

"U tim razgovorima, koje je odbrana predala, ja takođe pričam o novcu, gubicima, propalim investicijama, pominju se konkretne cifre, a to tužiocu nije bitno. Zato je bitan samo izmišljen čovek Sava Grbović, o kome sam juče govorio. Upravo me za te razgovore tužilac optužuje, uz Joksovićecu priču, da se tu radi o drogi."

Šarić je rekao i da ga tužilac ni u jednom trenutku nije pitao bilo šta o finansiranju grupe i kupovini droge, već samo "koga poznaje, koga ne poznaje".

- Na ovaj način teško da se mogu odbraniti, da tužilac poklanja imovinu svedoku-saradniku samo da se ja mogu osuditi i gde je tužilac dao Dudiću dokaze - naveo je i zaključio da bi kada bi mu se u presudi navelo njegovo konkretno delovanje priznao presudi i ne bi se na nju žalio.

- Samo Vas pitam, da li postoji zakon u Srbiji, da li je moguće da ja dobijem u nekoj presudi konkretne radnje koje sam uradio, koga sam finansirao, sa koliko para, šta sam i kako sam osmislio, pa da to prihvatim bez ikakvih žalbi - rekao je pred sudskim većem Šarić.

Krivicu su negirali i ostali optuženi, koji su izneli zavšrne reči, a to su učinili i njihovi advokati, koji su za svoje branjenike zatražili oslobađajuće presude.

1 / 7 Foto: Zorana Jevtić

Tužilaštvo ponovo traži 15 godina za Šarića

Podsetimo, Šarić je osuđen na 15 godina zatvora, zbog ali je tu presudu ukinuo Vrhovni kasacioni sud i naložio Apelacionom sudu da ponovo razmotri presudu. Ovaj sud, odlučio je da sam otvori glavni pretres i donese konačnu odluku o krivici Darka Šarića i ostalih optuženih za šverc kokaina.

Podsetimo, Joksović i Vuković svedočili su prvi put javno na pretresu, u ovom drugostepenom postupku pred Apelacionim sudom, pošto su do sada tokom dva prvostepena sudjenja pred Specijalnim sudom iskaze davali iza zatvorenih vrata.

Šarić je 14. aprila uhapšen zbog sumnje da je od početka 2020. do 14. aprila 2022. godine, organizovao organizovanu kriminalnu grupu koja je u medjunarodnim razmerama na teritoriji Južne Amerike, sprovodila kriminalni plan dogovaranja neovlašćene kupovine kokaina, njegov transtport do Evrope radi dalje prodaje, a sve u cilju sticanja finansijske koristi.

Sa njim su uhapšeni i njegov advokat Dejan Lazarević, Uroš Radovanović (koji se ranije prezivao Mišić), Danilo Odavić, Duško Mirković i Danilo Stojanović.

Prethodno je Šariću je 24. decembra Apelacioni sud ukinuo pritvor i odredilo kućni pritvor uz elektronski nadzor.

On je četiri i po godine bio u bekstvu, a predao se domaćim pravosudnim organima u martu 2014. godine od kada je do 24. decembra 2021. bio u pritvoru.

Inače, pretres pred Apelacionim sudom se održava pošto je ovaj sud nakon ponovnog razmatranja žalbi u novembru prošle godine, odlučio da otvori pretres i sam izvede ključne dokaze, nakon čega će doneti novu pravosnažnu presudu.

Prvu pravosnažnu presudu iz oktobra 2020. godine je sledećeg maja Vrhovni kasacioni sud ukinuo po vanrednom pravnom leku i naložio da se ponovo razmatraju žalbe na prvostepenu presudu Specijalnog suda iz 2018. godine kojom je Šarić osuđen na 15 godina zatvora zbog šverca kokaina tokom 2008. i 2009. godine.

Nakon ovog javnog dela pretresa biće doneta nova drugostepena presuda koja će naknadno biti objavljena pisanim putem.

Apelacioni sud sada može prvostepenu presudu da potvrdi u celosti, da je preinači u celosti ili u nekim delovima ili u visini kazni i da onda izrekne pravosnažnu presudu.

Prvostepenom presudom na koju su izjavljene žalbe Šarić je osudjen na 15 godina zatvora kao jedan od tri organizatora grupe koja je krijumčarila ukupno 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

1 / 6 Foto: Uroš Arsić

Goran Soković, koji je sve vreme u bekstvu osudjen je na 15 godina zatvora, takodje kao organizator grupe, kao i Željko Vujanović koji je dobio 14 godina zatvora, a zimus je odveden na izdržavanje kazne.

Ostali optuženi su osudjeni na kazne zatvora od 9 i po do 12 godina zatvora, dok su trojica svedoka saradnika dobila simbolične kazne od pet do 10 meseci zatvora.

Osim u odnosu na Šarića, ponovo se razmatraju žalbe Gorana Sokovića, Željka Vujanovića, Marka Pandrca, Nikole Dimitrijevića, Nenada Novakovića, Boška Nedića, Petra Obradovića, Nebojše Sretenovića, Mihajla DJokovića, Rodoljuba Radulovića, Borislava Tunjića, Milana Milovca, Živka Sibinskog, Darka Tošića, Miloša Cajića i svedoka saradnika Radana Adamović, Nebojše Joksovića i Draška Vukovića.

Šariću je ukinutom pravosnažnom odlukom Apelacionog suda u novembru 2020. godine bila potvrdjena kazna od 15 godina zatvora, koju mu je prethodno u decembru 2018. godine prvostepenom presudom izrekao Specijalni sud.

Jedan deo optuženih je pravosnažno oslobodjen i njima se sudjenje ne ponavlja.

Krajem jula 2020. godine Šarić je prvostepenom presudom Specijalnog suda osudjen na devet godina .

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.