DARKO ŠARIĆ NIJE JEDINI KOJI IZLAZI IZ ZATVORA! Na spisku još 3 IMENA!
Foto: Dado Đilas

šok

DARKO ŠARIĆ NIJE JEDINI KOJI IZLAZI IZ ZATVORA! Na spisku još 3 IMENA!

Podsetimo, Šarić je iza rešetaka od marta 2014, godine kada se predao

Objavljeno:

Darko Šarić će danas biti prebačen u kućni pritvor, i to kod supruge Lane Popović, gde će mu biti stavljena nanogica.

Tu odluku doneo je Apelacioni sud u Beogradu.

"Posebno odeljenje za organizovani kriminal Apelacionog suda u Beogradu u postupku koji se vodi protiv okr. Darka Šarića i drugih, zbog krivičnog dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela iz člana 346, stav 5. KZ i dr, a nakon što je Vrhovni kasacioni sud RS, ukinuo pravnosnažnu presudu donetu u ovom postupku, je ponovo održao javnu sednicu na kojoj su branioci okrivljenih koji se nalaze u pritvoru i to: okr. Darka Šarića, Nebojše Sretenovića, Petra Obradovića i Željka Vujanovića tražili da Apelacioni sud ispita potrebu daljeg zadržavanja ovih okrivljenih u pritvoru s obzirom na dužinu trajanja pritvora i druge okolnosti, pa je Apelacioni sud, tokom većanja i glasanja, nakon održane sednice odlučio da otvori pretres pred drugostepenim sudom radi potpunijeg utvrđivanja činjenica vezanih za izvršenje krivičnih dela koji im se stavlja na teret. Pretres pred drugostepenim sudom je zakazan od 28. februara do 11. marta 2022. godine", navodi se u saopštenju Apelacionog suda.

Osim Šariću, pritvor je ukinut i Nebojši Sretenoviću, Petru Obradoviću i Željku Vujanoviću.

"Ispitujući dalju potrebu trajanja pritvora prema okr. Darku Šariću, Nebojši Sretenoviću, Petru Obradoviću i Željku Vujanoviću Apelacioni sud je našao da više ne stoje razlozi za pritvor koji su do sada postojali, pa je pritvor ukinut i određena je mera zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor", dodaje se u saopštenju.

Podsetimo, Šarić je iza rešetaka od marta 2014, godine kada se predao.

"Po nalaženju Apelacionog suda osobite okolnosti koje su opravdavale zadržavanje okrivljenih u pritvoru, protekom vremena provedenog u pritvoru (okr. Šarić duže od 7 godina i 9 meseci, a prvostepenom presudom osuđen na 15 godina zatvora, okr. Vujanović skoro 12 godina (uključujući i kućni pritvor), a prvostepenom presudom osuđen na 14 godina zatvora, te okr. Sretenović i Obradović duže od 4 godine, a prvostepenom presudom okr. Obradović osuđen na 11 godina zatvora, a okr. Sretenović na 10 godina zatvora) s obzirom i na fazu u kojoj se postupak nalazi, izgubile na svom intenzitetu i pritvor više nije nužna mera za obezbeđenje njihovog prisustva pred sudom i nesmetano vođenje ovog krivičnog postupka, te su se stekli uslovi da se odredi blaža mera – zabrana napuštanja stana u kome će okrivljeni boraviti, a radi čije kontrole se ima primeniti elektronski nadzor", kaže se u saopštenju.

Šarić je bio osuđen na 15 godina zbog šverca 5,7 tona kokaina, ali je presudu ukinuo Vrhovni kasacioni sud.

"Naime, okr. Darko Šarić je nepravnosnažno oglašen krivim da je jedan od organizatora kriminalne grupe koja je delovala u međunarodnim razmerama, da je u tom svojstvu imao planirane česte kontakte sa licima koja su osnovano sumnjiva da su pripadnici organizovane kriminalne grupe koja se još uvek nalazi u bekstvu, osim toga postoji osnovana sumnja da navedena organizovana kriminalna grupa za potrebe svog rada i delovanja svojim pripadnicima stavljala na raspolaganje falsifikovane putne isprave radi lakšeg i konspirativnijeg prelaska državnih granica zemalja u kojima je grupa delovala, te kada se navedeno dovede u vezu sa osnovanom sumnjom da je ova oraganizovana kriminalna grupa od prodaje opojne droge ostvarila veliki profit, okr. Darko Šarić, koji se sumnjiči da je organizator te grupe, bi mogao da iskoristi za skrivanje i bekstvo od državnih organa Republike Srbije, na šta nesumnjivo ukazuje njegovog prethodno uspešno višegodišnje skrivanje radi izbegavanja krivičnog gonjenja za dela za koje je zakonom propisana dugogodišnja zatvorska kazna, budući da je u bekstvu do dobrovoljne predaje proveo duže od 4 godine iako je znao da se protiv njega vodi ovaj krivični postupak", nastavlja se u saopštenju u kome se na kraju zaključuje:

"Navedene okolnosti i dalje predstavljaju osobite okolnosti koje ukazuju da postoji osnovana bojazan da bi okr. Šarić u slučaju puštanja na slobodu mogao pobeći i skrivati se od državnih organa Republike Srbije i na taj način ponovo mogao postati nedostupan državnim organima, ali po nalaženju Apelacionog suda, ta opasnost nije više takvog intenziteta da bi se morala sprečiti jedino merom pritvora već je dovoljno izricanje mere zabrane napuštanja stana, radi čije kontrole se ima primeniti elektronski nadzor".

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.