BARBI DOKTORKA IZNELA ODBRANU! Izjasnila se oko unakaženih žena kojima je radila tretmane
Olgica Markanović, Foto: Ana Paunković

šok

BARBI DOKTORKA IZNELA ODBRANU! Izjasnila se oko unakaženih žena kojima je radila tretmane

Optužnim predlogom tužilaštvo je tražilo od suda da Markanovićku osudi na tri godine zatvora, a Tasićku na godinu dana zatvora

Objavljeno: 13:21h

Olgica Markanović, poznata kao barbi-doktorka, stigla je u Prvi osnovni sud u pratnji advokata Irine Borović, u roze kompletu i sa nanogicom. Suđenje je nekoliko puta odlagano zbog rizične trudnoće drugooptužene Jasmine Tasić.

Prvo suđenje u slučaju protiv Olgice Markanović i Jasnine Tasić, koje su optužene za nadrilekarstvo, započelo je danas izjašnjavanjem okrivljenih o optužnici, gde su se obe okrivljene izjasnile da ne priznaju krivično delo koje im se stavlja na teret.

Advokati odbrane Irina Borović, kao branilac Olgice Markanović, Dragan Palibrk i Zoran Jakovljević, kao branioci okrivljene Jasnine Tasić, izjasnili su se da osporavaju optužni akt u celosti, prenosi Blic.

Borovićeva je tako istakla da njena klijenti ja nije pružala bilo kakve medicinske usluge, posebno ne one iz oblasti hirurgije.

- To su rekli i oštećeni, jer nisu tamo dolazili zbog hirurških intervencije - rekla je, a potom se izjasnila da osporava korišćenje plazma pene, kao medicinskog sredstva, a koji je pronađen u prostorijama u kojim je Markanovićeva radila:

"Uz to, osporavam i da se radi o teškim telesnim povredama kod oštećenih."

Jedino što, prema njenom izlaganju, u optužnici nije sporno je vreme, mesto i kontakti koje je okrivljen imala sa oštećenjima, a koji su navedenih optužnici.

- Pružala im je određene usluge, ali one nisu medicinske - tvrdila je ona.

Borovićeva je iznela primedbu i na fotografije koje su načinili oštećeni, a koje je Tužilaštvo predložilo kap dokaz i predložila je da se saslušaju lekari kod kojih su se oštećeni lečili.

- Ne možemo govoriti njihovoj autentičnosti, pa se samim tim protivimo da se koriste fotografije koje su oštećeni sami dostavljali - rekla je ona.ć

I branioci Jasnine Tasić su bili saglasni sa njenim predlozima i obojica su istakla da će se "nevinost njih se klikentkinje nesumnjivo dokazati."

- Osporavam bukvalno sve iz ovog malog dela akta koji se odnosi na našu klikentkinju - rekao je i dodao da u nevinost svog klijenta "nikada nije bio sigurniji", a da se ona na optuženičkoj klupi našla iz želje dvoje oštećenih da na taj način pribave eventualnu materijalnu korist:

"Motiv za lažno terećenje leži u eventualnoj novčanoj nadoknadi oštećenih od strane supruga Jasmine Tasić, koji je veoma imućan čovek."

Jakovljević je naveo da je neophodno utvrditi rad lekara sa oštećenima.

- Treba utvrditi da li je rad lekara doprineo ili izazvao posledice - rekao je i naveo da njegova klikentkinje uopšte jednog oštećenog i ne poznaje, nazivaji ih" kvazioštećenima".

Tužilaštvo se sa tim nije usaglasilo i reklo je da bi ponovno saslušanje lekara bilo samo odugovlačenje postupka, a da je lečenje oštećenih komentarisao je i veštak.

On je rekao da "fotografije nisu same za sebe", već da su one samo u sklopu svih dokaza koje je veštak komentarisao i da su one samo deo dokaza povreda koje su oštećene zadobile.

Advokatica je zatražila da se Markanovićevoj ukine kućni pritvor, ali je sud to odbio. Jakovljević je tražio da suđenja ne traju duže od dva sata, jer njegova klijentkinja ima bebu i kako bi mogla da prisustvuje suđenjima. Sud je na ovu molbu pristao i rekao da će suđenja biti češće zakazivana pošto će kraće trajati.

Sledeće suđenje je zakazano za 13. maj.

Markanovićeva je pred sudom rekla da je ona diplomirani inženjer ekologije, a da je zvanje stekla na Prirodno-matematičkom fakultetu, a Tasićeva je rekla da je po zanimanju kozmetičarka i da je završila Pomorski fakultet i kurs za kozmetičara.

Podsetimo, one se terete da su krivično delo izvršile od 1. maja 2020. godine do 1. marta ove godine u neregistrovanom "medicinsko-estetskom centru Tayas" u Beogradu u ulici Drinička br. 8a, tako što su neovlašćenom i nepravilnom upotrebnom sredstva "plazma pen" prouzrokovale trajna oštećenja na tretiranim delovima lica oštećenih u vidu dubokih opekotina drugog B i trećeg stepena.

1 / 6 Foto: Ana Paunković

Istovremeno su primenjivale nedopuštene injekcije lokalne anestezije "lidokain - hlorida" koja je predstavljala rizik po život oštećenih u slučaju alergijske reakcije usled nepostojanja antišok terapije i edukacije okrivljenih, kao i same primene uređaja "plazma-pen" zbog korišćenja struje.

Markanović je nakon hapšenja na saslušanju u tužilaštvu negirala da se bavila nadrilekarstvom, odnosno medicinskim zahvatima za koje nema licencu.

U svojoj odbrani pred tužiocem ona je tvrdila da su usluge koje je pružala pacijentima bile kozmetičke prirode i da se nije predstavljala kao stručnjak iz oblasti medicine.

Tretmane pacijetima pružala je, kako je navela, uređajem "Plazma pen" koji ne predstavlja medicinsko, već kozmetičko sredstvo.

Takođe je tvrdila da poseduje sertifikat za upotrebu tog uređaja, a pretpostavlja da su zdravstveni problemi kod oštećenih pacijenata mogli nastati usled nepridržavanja striktnog uputstva za adekvatni oporavak, kao što su korišćenje solarijuma ili izlaganje suncu pre oporavka kože.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.