Sud Saletu Mutavom 12 PUTA ODLAGAO ZATVOR!
Foto: Damir Dervišagić

na slobodi do smrti

Sud Saletu Mutavom 12 PUTA ODLAGAO ZATVOR!

Žalio se na eritrocite u mokraći, srčane i probleme sa mokraćnim kanalima, krize svesti usled fizičkog napora, povrede vrata zbog kojih mu je propisano strogo mirovanje, pa i bolničko i operativno lečenje.
Objavljeno: 11:23h

Istog dana uhapšeno je još osam članova ekipe. Pronađena je manja količina marihuane, heroina, amfetamina, kokaina, novac, vagice za merenje droge i oružje.

Optuženi su za različita krivična dela, od prodaje droge do nasilničkog ponašanja i pokušaja ubistva – dvojica iz grupe pucala su iz automobila u pokretu na mladića u beogradskom naselju Medaković.

Stanković je optužen, a kasnije i osuđen kao vođa grupe. Iz prisluškivanih razgovora bilo je jasno da je on bio taj koji je izdavao zaduženja i prikupljao novac od ostalih dilera koji su ga obaveštavali i sa njim se konsultovali o prodaji droge.

„O njegovoj ulozi govori i njegovo samouvereno držanje i stav tokom suđenja, potreba da pred ostalim optuženima on iznese objašnjenja i zaključke, pa čak i da se izjašnjava u ime svih“, piše u presudi koju objavljuje KRIK.

Stanković je na sudu negirao da je „narko-bos“ i rekao da se dugo bavi sportom i da ga drugovi smatraju vođom zbog fizičke snage. Branio se da je zarađivao drugim nelegalnim biznisima, ali ne prоdajom droge. Pričao je da se bavio zelenašenjem, odnosno da je „davao novac na kamatu“, trgovao polulegalnim preparatima za teretanu, markiranom garderobom, farmerkama i da je zato u telefonskim razgovorima bio tajnovit.

U decembru 2011. sud ga je osudio na pet godina i deset meseci zatvora. Ovu presudu u februaru 2013. potvrdio je Apelacioni sud.

Nekoliko meseci kasnije, Stanković se pojavio na večitom derbiju Partizana i Crvene Zvezde.

foto: Damir Dervišagić

Trener Partizana

Na južnoj tribini stadiona u Humskoj vijorila se zastava nove Partizanove navijačke grupe – „Janjičari“. Ova grupa huligana zauzela je tribinu pošto su članovi vodećeg „Alkatraza“ bili pohapšeni ili u bekstvu zbog ubistva francuskog državljanina Brisa Tatona Članovi „Janjičara“ ranije su bili navijači drugih fudbalskih klubova.

Tako je Stanković, koji je bio poznat kao navijač Zvezde, prešao na tribinu najvećeg rivala i postao vođa „Janjičara“.

Napravio je i čvršće veze s Partizanom.

Samo četiri meseca nakon presude, Stanković je dobio posao trenera u sportskom društvu Partizan, potvrđuje dokumentacija do koje je došao KRIK.

Stanković je u junu 2013. zamolio sud da ga ne šalje u zatvor jer je „radno angažovan u poslu koji ne trpi odlaganje“ i rekao da bi naneo štetu i sebi i Partizanu ukoliko bi prekršio ugovor. Uz molbu, sudu je dostavio i potvrdu o zaposlenju.

Zahvaljujući ovoj poslovnoj obavezi dva puta je odložio zatvor.

Loše zdravlje

U narednim obraćanjima sudu Stanković je tvrdio da ne može da služi kaznu zbog lošeg zdravlja. Žalio se na eritrocite u mokraći, srčane i probleme sa mokraćnim kanalima, krize svesti usled fizičkog napora, povrede vrata zbog kojih mu je propisano strogo mirovanje, pa i bolničko i operativno lečenje.

„Lekari su mišljenja da bi zatvorski uslovi na mene ostavili nesagledive posledice. Radi se o teškoj akutnoj bolesti“, piše u molbi sudu iz decembra 2014. koju objavljuje KRIK.

Stručnjaci kažu za KRIK da je Stanković, čak i da je bio bolestan, mogao da se leči u zatvorskoj bolnici i da bolesti koje je navodno imao nisu bile razlog da ostane na slobodi.

Tadašnja predsednica Prvog osnovnog suda Tanja Šobat, a zatim i njena naslednica Natalija Bobot, odobravale su njegove molbe.

Šobat kaže za KRIK da je odluke donosila na osnovu dokumentacije koju je dostavljao Stanković i mišljenja veštaka, a koji su prikazivali da je bolestan.

„Sud ne može snositi odgovornost u slučaju da medicinska dokumentacija koja se dostavi ne pokazuje pravo zdravstveno stanje lica koje podnosi molbu“, rekla je Šobat.

Sudija Natalija Bobot objasnila je da je iz istih razloga odlagala kaznu Stankoviću.

„Osuđeni je uvek prilagao neophodnu medicinsku dokumentaciju iz zvaničnih državnih zdravstvenih institucija“, rekla je Bobot za KRIK i dodala da se vodila mišljenjem veštaka.

Sudski veštak Nikola Atanasijadis, hirurg Klinike za grudnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije, kaže da se ne seća Stankovićevog slučaja, iako je u sedam od deset slučajeva on potpisao dokumenta koja su omogućila Stankoviću da bude na slobodi.

„Kao veštak samo sam tumačio medicinsku dokumentaciju – ne pregledam ja bolesnika. Ovde je više reč o pomoći predsedniku suda da razume šta piše u tim nalazima. Nije to veštačenje u pravom smislu – da jeste, ja bih mogao da procenjujem samo u svojoj oblasti. Tu bi bila bulumenta lekara“, kaže Atanasijadis.

Stanković je veštaku donosio nalaze lekara zaposlenih u državnim institucijama – specijalista Vojnomedicinske akademije i Urgentnog centra.

Sud je u dostavljenoj dokumentaciji KRIK-u prekrio imena lekara koju su mu izdavali potvrde, pa su njihovi identiteti nepoznati.

Dok je navodno bio teško oboleo, Stanković je nastavio da ide na fudbalske utakmice i rukovodi grupom huligana.

Ceo tekst pročitajte na Krik.rs

(Espreso.co.rs / Krik.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.