Sud Saletu Mutavom 12 PUTA ODLAGAO ZATVOR!
Foto: Damir Dervišagić

na slobodi do smrti

Sud Saletu Mutavom 12 PUTA ODLAGAO ZATVOR!

Žalio se na eritrocite u mokraći, srčane i probleme sa mokraćnim kanalima, krize svesti usled fizičkog napora, povrede vrata zbog kojih mu je propisano strogo mirovanje, pa i bolničko i operativno lečenje.
Objavljeno: 11:23h

Nesvestica, povrede vrata, srčani i problemi sa mokraćnim kanalima, razlozi su zbog kojih su predsednice Prvog osnovnog suda godinama odlagale služenje zatvorske kazne narko-dileru i vođi huligana Aleksandru Stankoviću, zvanom Sale Mutavi, otkriva KRIK.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Stanković je slobodu koristio da radi kao obezbeđenje uprave kluba Partizan, posećuje utakmice, upravlja grupom huligana i učestvuje u tučama.

Navijače koji su došli da prate meč Partizana i Radničkog iz Niša, poslednjeg dana februara 2015, na sedištima na tribini sačekala je poruka – molba da ne prave incidente.

- Od vas Partizanovaca sa istočne i zapadne tribine očekujemo da budete vetar u leđa našim igračima… Stručnom štabu i igračima smo obećali maksimalnu podršku do kraja sezone - pisalo je na listu koji je bio potpisan sa „Navijači Partizana“.

foto: Printscreen/Youtube/Insajder Video

Navijači sa zapadne tribine, međutim, tokom meča počeli su da skandiraju „Uprava napolje“.

Ispod lože u kojoj su sedeli članovi rukovodstva – između ostalih tadašnji predsednik kluba Zoran Popović, potpredsednik za medije Milorad Vučelić i direktor Miloš Vazura, napravio se živi zid.

Jedan do drugog poređali su se navijači sa južne tribine da zaštite čelnike kluba. Glavni među njima bio je Aleksandar Stanković, vođa grupe „Janjičari“, krupan mladić od 28 godina, koji je učestvovao u mnogobrojnim tučama.

On je umesto na utakmici, zapravo, trebalo da bude u zatvoru – dve godine ranije osuđen je da je upravljao grupom koja je švercovala drogu.

Na utakmici nije bilo značajnih incidenata. Deset dana posle meča predsednica Prvog osnovnog suda u Beogradu Tanja Šobat, po peti put odobrila je Stankoviću odlaganje zatvora zbog, navodno, lošeg zdravlja.

U isto vreme, Stanković je čak i zvanično radio kao trener u Partizanu, redovno se pojavljivao na utakmicama gde je predvodio grupu huligana i učestvovao u tučama. Sudu je podnosio lekarsku dokumentaciju po kojoj je bio bolestan i nije mogao da služi kaznu u zatvoru. Oboje za KRIK tvrde da nisu krivi što je osuđeni narko-diler ostao na slobodi koju je koristio da ide na utakmice i učestvuje u nasilju.Sudski veštak iz ovog slučaja Nikola Atanasijadis, u razgovoru za KRIK, priznao je da nije proveravao istinitost lekarskih dokumenata niti da je video pacijenta. Mišljenje je dostavljao predsednici suda koja je automatski Stankoviću odobravala odlaganje zatvorske kazne.

foto: Facebook

Kaznu su mu odložili čak 12 puta – zbog nesvestice, srčanih i problema sa mokraćnim kanalima, povrede vrata, koje su okarakterisane kao teška akutna bolest.

Na slobodi je bio sve do smrti, kada su ga u oktobru ove godine izrešetali nepoznati napadači.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović, koji je analizirao za KRIK ovaj slučaj, kaže da narko-dileri i huligani neretko imaju zaštitu države i političara.

„Druga zaštita sem političke im nije ni potrebna. Dovoljno je da političar okrene sudiju i kaže: ʼOdloži to našem čovekuʼ i on će da odloži“, kaže Radovanović.

On ističe da su u Srbiji huliganske grupe upotrebljavane u političke svrhe vrlo intenzivno od devedesetih godina. Bile su korišćene za razbijanje demonstracija, održavanje reda na provladinim skupovima, obaranje Slobodana Miloševića, paljenje skupštine, ambasada i graničnih prelaza sa Kosovom.

„Sada ih vlast koristi za borbu protiv opozicije i za održavanje reda i poretka na skupovima koji im idu u prilog – sećate se kakvi su napadi bili na paradi ponosa, a sada kad Evropa traži od sadašnje vlasti, huliganske grupe su vrlo poslušne i održavaju red.“

„Imaš li spid?“

Policija je tokom 2009. i 2010. pratila i prisluškivala članove Stankovićeve ekipe. Mladići su bili prilično nevešti i novi u narko-biznisu. Za drogu su koristili različita šifrovana imena – muzika, literatura, knjige, diskovi, žužu, belo grožđe, ali su povremeni neoprezni telefonski razgovori otkrili pravu prirodu njihovog posla.

„Imaš li spid?“, pitao je kupac Stankovića koji je odgovorio „Au, jebote, brate, gde me pitaš tako preko telefona.“

Stankovića su uhapsili u martu 2010. kada je policija zaustavila njegova kola. Pored njega je u automobilu sedeo tada maloletni Božidar Saboljević koji je u džepu jakne imao 42 grama heroina, kofein i paracetamol. Kod Stankovića nije nađena droga.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.