CENE HRANE SKAČU: Evo šta nas očekuje u januaru i ko je kriv za poskupljenje!
Ilustracija, Foto: Aleksandra Čolić

au

CENE HRANE SKAČU: Evo šta nas očekuje u januaru i ko je kriv za poskupljenje!

Kafa je u Srbiji ovih dana od 10 do čak 35 odsto skuplja nego što je bila pre godinu dana

Objavljeno: 22:45h

Zvanična inflacija pokazuje da nam je hrana za godinu dana poskupela za 20 odsto. U NBS "upozoravaju“ trgovce da se ne igraju vatrom, a u PKS kažu da nas očekuje "interesantan“ januar.

Više cene kafe, iako najavljivane još letos, poslednje je poskupljenje u dugom ovogodišnjem nizu, koje je iznerviralo potrošače u Srbiji. Iznervirana je i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, koja je povodom skuplje kafe "opomenula“ trgovce da se ne igraju vatrom i ne pokreću spiralu inflacije.

Kafa je u Srbiji ovih dana od 10 do čak 35 odsto skuplja nego što je bila pre godinu dana. Sa 250 do 265 dinara za pakovanje od 200 grama "donkafe momenta“ stiglo se do 360 dinara, a sa 220 do 250 dinara "grand golda“ na 280 dinara, prema podacima sajta Cenoteka.rs.

Ponegde je cena i veća, a sama guvernerka je, kaže, pre 20 dana kupila kafu "donkafa strong" koju je platila 239,99 dinara (200 grama), da bi posle dve nedelje njena prijateljica uzela istu tu kafu, ali po ceni od 369 dinara.

"Moglo bi im se vratiti kao bumerang"

- Poskupljenje sa 239 na 369 dinara je nedopustivo! Savet građanima jeste dobro provere gde i koliko šta košta. Tako sam i ja ukucala na internetu sve maloprodajne trgovačke lance i videla da se cena kafe, i to baš ove "donkafa strong", kreće od 234 do 374 dinara. Ista kafa u isto vreme ima ovoliki raspon cene. To je momenat u kome takvi trgovci nisu svesni da trenutna i sitna korist proizvodi mnogo veću štetu - naglasila je guvernerka na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen izveštaj o inflaciji.

Ona je istakla da je ovo primer "igranja sa inflacijom“. Guvernerka za ovoliko povećanje optužuje trgovinske lance koji "koriste privremeni rast inflacije i neopravdano i veštački podižu cene“.

- Oni koji ovako love u mutnom pokušavaju da stvore spiralu inflacije - rekla je Tabakovićeva, upozoravajući ih da sve to može da bude jedan bumerang koji će im se vratiti kroz neopravdano povećanu cenu sirovina, kao i da mogu da ostanu bez kupaca.

Veća cena kafe daleko je od toga da bude najveći problem sve siromašnijeg srpskog potrošača, ali prilično iritira kupce u zemlji gde se godišnje popije u proseku 4,5 kilograma kafe po stanovniku. Štaviše, ona je najavljivana još od septembra, kada je rečeno da će zbog lošeg roda u Brazilu cena skočiti ove jeseni za bar 10 odsto, a na proleće možda i dodatnih pet. Berzanska cena je ove godine čak 100 odsto veća nego lani.

Malo po malo, do 50 odsto skuplje

Međutim, kao što se videlo, domaći proizvođači i trgovci su "plan“ prebacili već u novembru. Ponovila se slika iz avgusta, kada su potrošači doživeli cenovni šok zbog skupljeg mesa.

Jorgovanka Tabaković
foto: Printscreen

Ono je tada malo poskupelo u živoj vagi kod primarnih proizvođača, ali mnogo više u vitrinama trgovaca. Od tada je cena nastavila da malo-pomalo raste, i danas je meso između 25 i 50 odsto skuplje nego što je bilo pre godinu dana.

Iako zvanična statistika beleži rast cene mesa od "samo“ 21 odsto, kilogram svinjskog buta bez kostiju sada košta od 560 do 673 dinara, a prošlog novembra je bio od 400 do 540 dinara (prosečno više za 32 odsto). Za juneći but treba izdvojiti od 870 do 960 dinara, umesto prošlogodišnjih od 700 do 710 (rast 30 odsto). A za "najjeftiniju“ piletinu, koja više nije jeftina, od 600 do 750 dinara za kilogram filea, što je čak 50 odsto više nego prošle godine.

Građani su pre nekoliko meseci bili ogorčeni skokom cene jestivog ulja, a danas više ni margarin nije male cene. Litar "dijamanta“ košta do 200 dinara, umesto 150 (rast 33 odsto), a 250 grama margarina staje od 65 do 70 dinara, a bilo je od 55 do 60 dinara (17 odsto).

Otišle su "u nebo“ i cene mlečnih proizvoda, prvenstveno polutvrdih sireva. Za "biser gaudu“ prošlog novembra smo davali od 850 do 1.100 dinara za kilogram, a danas treba da izdvojimo od 1.200 do 1.400 (prosečan rast 34 odsto). Tek nešto manje je cena skočila kod "pivničkog sira“, sa 800 -1.000 na 900 -1.400 (26 odsto), ili "paladin trapista“, sa 800 -1.000 na 1.000 - 1.200 (23 odsto).

Biće još "interesantnije“

Svakodnevnih poskupljena smo svi svesni, a kraj im se ne nazire. Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda u Privrednoj komori Srbije, kaže da niko ne može da kaže šta će od hrane sledeće poskupeti i koliko.

- Očekuje nas veoma "interesantan“ januar, kada počnu da se realizuju ugovori za izvoz kukuruza. A to je osnovna hrana za svinje i ako država ne bude izradila dobru procenu koliko nam treba za domaće svinjarstvo. Kukuruza je rodio od 25 do 40 odsto manje, i ako se izveze više nego što bi trebalo, mogli bismo da imamo novi skok cena - upozorava on.

Budimović, koji je u avgustu takođe ukazivao na to da je cena žive vage i u klanicama porasla malo, a u supermarketima i hipermarketima poprilično, kaže da moramo voditi računa o osetljivoj domaćoj proizvodnji.

- Svinje možemo prodati samo ovde, jer Rusija ih više ne uvozi. Treba se ugledati na Kineze, koji su već kaparisali velike količine svetskog kukuruza za sebe kako bi podigli svoju proizvodnju mesa – zaključuje Budimović.

(Espreso / 24sedam.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.