KAD ME KAP (ULJA) NIJE STREFILA U NABAVCI! Cena zejtina ide u nedogled, radnice nam ispričale kako je rasla
Ilustracija, Foto: Profimedia, Privatna arhiva

strašno

KAD ME KAP (ULJA) NIJE STREFILA U NABAVCI! Cena zejtina ide u nedogled, radnice nam ispričale kako je rasla

Obišli smo tri radnje i cena ulja nigde nije bila ista!

Objavljeno: 13:56h

Iako korona virus u Srbiji zaokupira misli građana, što je razumljivo, jer je zdravlje na prvom mestu, ipak u prodavnicama gde svakodnevno obitavamo po nekoliko sati dešava se munjevito poskupljenje ulja, namirnice bez koje ručak ne može da prođe u srpskom domaćinstvu.

Portal Espreso rešio je da vidi o čemu se to radi i šta se dešava na rafovima u prodavnicama, pa smo krenuli u obilazak radnji u kojima smo hteli da proverimo cenu ulja koje je za samo četiri meseca poskupelo za 35 dinara, što je prilično veliki udarac po džepu građana.

Kada smo ušli u prvo prodavnicu prvo što smo primetili jeste da postoji jedinstvena cena za sve vrste ulja koja iznosi 169 dinara. Dakle, nema jeftinije, nema skuplje ulje, već su ulja svih proizvođača podvedena pod jednu cenu.

ulje
foto: Privatna arhiva

Kako nam je rekla prodavačica u prvoj prodavnici, pre samo 5 dana ulje je u istoj radnji koštalo 140-150 dinara u zavisnosti od proizvođača uz konstataciju da ovo stvarno nije normalno i da se nije još desilo da jedan proizvod za ovako kratko vreme poskupi ovoliko.

U novembru je za litar trebalo izdvojiti od 130 do 140 dinara, a sada je u proseku oko 145 dinara

U drugoj radnji zatekli smo prazan raf, a ispod njega na ceduljici za cenu stajala je brojka 159.

" Nema ulja više, trebalo bi da stigne, ali mislim da neće biti ta cena, jer su nam najavili da će da poskupi, pa do pre desetak dana bilo je od 130 do 140 u zavisnosti od proizvođača, a sad vidite koliko je i još će da ide gore", rekla nam je prodavačica M. N u prodavnici broj dva.

Zaputili smo se i u treću radnju gde smo takođe zatekli jedinstvenu cenu za sve vrste ulja u iznosu od 178 dinara, ali je ulje u ovoj prodavnici za devet dinara bilo skuplje od prodavnice u koju smo prvo ušli.

ulje
foto: Privatna arhiva

Kako su nam rekli u toj prodavnici za nešto manje od mesec cenu su menjali tri puta. Najjeftinije je bilo od 136 dinara do 140, pa oko 150 i sad 178.

S obzirom na to da svetsko tržište diktira cenu ulja u Srbiji, ovo poskupljenje stručnjake ne čudi.

Tako je zabeležen rast cene palminog ulja, koja je parametar za vrednovanje i ostalih, kao i suncokreta kao sirovine, koji manjka zbog pandemije koronavirusom, sve ukazuje da će uskoro da se izdvaja više para za ovu namirnicu, prenosi Blic. Tome doprinose i kretanja na srpskom tržištu na kome je u 2020. godini zabeležen pad roda suncokreta i to za skoro 100.000 tona.

Naime, u 2019. godini je proizvedeno 729.079 tona, a u prošloj godini 636.688 tona. Istovremeno ne treba zanemariti i uvećanje trgovačkih marži, koje su takođe bile jedan od parametara za korekciju koštanja litarske flaše zejtina.

Sve to, kao i strah od posledica pandemije i stvaranje veštačkih zaliha kod nekih velikih potrošača, uticali su na poskupljenje zejtina poslednjih meseci.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.