POSKUPLJUJU DVE NAMIRNICE KOJE SRBI KORISTE SVAKODNEVNO: Cene ne prestaju da divljaju, a jedan mesec je KLJUČAN
Cene ne prestaju da divljaju, Foto: Profimedia

NOVI RAST

POSKUPLJUJU DVE NAMIRNICE KOJE SRBI KORISTE SVAKODNEVNO: Cene ne prestaju da divljaju, a jedan mesec je KLJUČAN

Cene suncokretovog ulja na svetskom tržištu sve do novog roda kretaće se isključivo u zavisnosti od ponude i tražnje

Objavljeno:

Prosečna cena jestivog suncokretovog ulja u aprilu mesecu ove godine iznosila je 167,56 dinara.

To je poskupljenje od oko 11 odsto u odnosu na početak godine, navode za B92.net iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

"U maju mesecu cena i dalje beleži rast, te u pojedinim prodajnim lancima cena dostiže i iznos od 186,99 dinara", napominju u ovoj instituciji.

Šta je uzrokovalo skok cene?

Kako dodaju, cena suncokretovog ulja beleži primetan uzlazni trend od prošlogodišnje žetve kada su ključni ulazni parametri u proizvodnji ulja, tačnije sirovina, drastično poskupeli zbog dešavanja na međunarodnom berzanskom tržištu koja se direktno reflektuju i na Srbiju.

"Tačnije, slabiji rod suncokreta najvećih svetskih proizvođača, pre svega Rusije i Ukrajine, a sa druge strane i povećana tražnja za jestivim uljem u svetu zbog pandemije dva su ključna razloga za poskupljenje jestivog ulja", pojašnjavaju za naš portal.

Poskupljuje hleb u Srbiji

U tom smislu, kažu, treba imati u vidu da se cena sirovog suncokretovog ulja u crnomorskom regionu trenutno kreće oko 1.530,00 dolara po toni, što je, primera radi, rast od oko 17 odsto u odnosu na februar ove godine, a više nego dvostruko veći rast u odnosu na isti period prošle godine kada je cena sirovog suncokretovog ulja iznosila oko 660,00 dolara po toni.

"Osim toga, kada govorimo o ceni suncokreta, u Srbiji se već izvesno vreme trguje suncokretom za predstojeći rod 2021. godine po ceni od 48,80 dinara po kilogramu bez PDV-a (Produktna berza, mesec april), dok je poređenja radi, nakon prošlogodišnje žetve, u septembru cena suncokreta iznosila 35,00 dinara po kilogramu, što je povećanje od 39 odsto", ističu u ovom ministarstvu.

Hleb
foto: Print Screen Youtube

Da li je moguća nestašica?

Sa druge strane, tržište ulja u Srbiji je dobro snabdeveno, ocenjuju.

Šta sve poskupljuje u Srbiji? Sa cenom jednog proizvoda se "ne treba igrati"

"Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija prati situaciju i za sada ne postoji bojazan od nestašica, jer je rod suncokreta u 2020. godini od oko 660.000 tona, iako lošiji za devet odsto od roda 2019. godine, u rangu višegodišeg proseka, a izvoz suncokretovog ulja na nivou prethodnih godina", tvrde.

"Nećemo imati jeftinije ulje"

Cene suncokretovog ulja na svetskom tržištu sve do novog roda kretaće se isključivo u zavisnosti od ponude i tražnje.

"U septembru mesecu tekuće godine sa sigurnošću možemo dati prognoze u vezi sa daljim kretanjem cena, u zavisnosti od visine novog roda suncokreta u svetu, te je procena da do novog roda suncokreta na srpskom tržištu nećemo imati jeftinije ulje", poručuju iz ministarstva.

Budući da je tržište Republike Srbije slobodno, uljare formiraju cenu na osnovu globalnih kretanja, te stvarnih troškova proizvodnje. Na krajnju cenu u maloprodaji utiču i trgovačke marže.

Zejtin, Ulje
foto: Profimedia

Cene opravdane

"Rast cena ulja i suncokreta je globalni trend i gotovo svuda je izraženiji nego što je u Srbiji. I u zemljama u okruženju, cena se formira na osnovu trendova na svetskom tržištu i beleži stalni rast", naglašavaju.

Za sada, dodaju, rast cena ima ekonomsko opravdanje, te ukoliko bi cene rasle mimo trendova na globalnom tržištu država bi morala da interveniše.

"Jedna od mera bila bi suspenzija carina. Neke od mera mogle bi biti i intervencije iz robnih rezervi ili donošenja privremene mere zaštite tržišta, u smislu ograničavanja visine cena i marži", navode naši sagovornici.

(Espreso / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media