PRVE BATERIJE ZA ELEKTRIČNE AUTOMOBILE STIŽU 2023. GODINE! Čitav kompleks nalaziće se u Subotici
Električni automobil, Foto: Printscreen

novo

PRVE BATERIJE ZA ELEKTRIČNE AUTOMOBILE STIŽU 2023. GODINE! Čitav kompleks nalaziće se u Subotici

Primarni razvoj se odnosi na baterije zasnovane na LFP tehnologiji (Litium Fero Fosfat)

Objavljeno:

U Subotici je u planu izgradnja kompleksa za proizvodnju i reciklažu baterija na 30 hektara, predviđene su investicije u vrednosti oko milijardu evra, a prve baterije za električne automobile očekuju se već 2023. godine, objavila je Privredna komora Srbije (PKS).

Kompleks će biti izgrađen u Subotici, na mestu bivše fabrike 29. novembar, čime će se prvobitna funkcija objekta i zemljišta zadržati, ali sada sa visko-tehnološkom proizvodnjom i jedinstvenim razvojem, rečeno je.

Primarni razvoj se odnosi na baterije zasnovane na LFP tehnologiji (Litium Fero Fosfat).

Za razliku od široko rasprostranjenih baterija, one ne sadrže kobalt i nikal. Namenjene su za električna vozila i skladišta energije vezane za solarne elektrane i vetro parkove. Fabrika će, navodi se, biti građena u nekoliko faza, tokom narednih šest godina.

Prvo će se praviti postrojenje za proizvodnju elektroda, sastavljanje i elektro-formiranje ćelija, dok će se proizvodnja vremenom širiti i na proizvodnju drugih ulaznih sirovina, uključujući i katodni materijal. Kapitalne investicije u proizvodnju su procenjene na približno milijardu evra, dok bi investicija do sredine 2024. trebalo da bude približno 550 miliona.

(Espreso/Telegraf Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media