SRBIJA NABAVILA PAMETNA BROJILA KAKO BI UŠTEDELA NOVAC KORISNICIMA EPS-A: Oko 200.000 evra godišnje ode u nepovrat
Potpisivanje ugovora o garanciji, Foto: RINA

NOVI PROJEKAT

SRBIJA NABAVILA PAMETNA BROJILA KAKO BI UŠTEDELA NOVAC KORISNICIMA EPS-A: Oko 200.000 evra godišnje ode u nepovrat

Reč je o novom načinu merenja utroška električne energije, a ukupna vrednost projekta je 80 miliona evra

Objavljeno:

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, održala je danas sastanak sa delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj i potom prisustvovala potpisivanju ugovora o garanciji za projekat „Pametna brojila“ između Ministarstva finansija i EBRD-a, kao i ugovora o zajmu za isti projekat između „Elektrodistribucije Srbije“ i EBRD-a.

Mihajlovićeva je ovom prilikom istakla da je cilj države da svaki deo Srbije ima konstantno i stalno napajanje kvalitetnom električnom energijom, te da će ulaganja u distributivnu mrežu tome doprineti.

„Srbija danas pravi gubitke u distributivnoj mreži, oko 200 miliona evra godišnje, i šteta je da taj novac ide u gubitke, umesto da ga ulažemo u dalji razvoj. Instaliranje pametnih brojila jedan je od načina da te gubitke smanjimo. Ali, to nije jedina prednost ovog projekta, on će doprineti smanjenju emisija ugljen-dioksida za pet hiljada tona godišnje, ali i pomoći svima koji su na putu energetske tranzicije, odnosno prozjumerima koji će proizvoditi i trošiti energiju iz obnovljivih izvora. Da bismo živeli kvalitetno, moramo imati kvalitetnu električnu energiju, to najbolje znaju građani u određenim delovima Srbije. Danas smo potpisali ugovor za prvih 40 miliona evra, država je dala garancije za to, razgovaraćemo sa svim međunarodnim partnerima kako da uložimo više u distributivnu mrežu jer je to osnova da budemo energetski bezbedni“, rekla je ona.

Potpredsednica Vlade je zahvalila EBRD-u na uspešnoj saradnji u prethodnom ministarstvu i izrazila uverenje da će ta saradnja biti još bolja u energetskom i rudarskom sektoru.

Nandita Paršad, generalna direktorka EBRD-a za održivu infrastrukturu, izjavila je da je reč o 40 miliona evra zajma i da će ovaj projekat doprineti modernizaciji cele mreže i dovesti do smanjenja emisija CO2.

„Ovo je samo početak naše saradnje na ovom projektu, koji pruža podršku prozjumerima, omogućava im da kontrolišu i smanje svoju potrošnju i doprinosi smanjenju tehničkih i komercijalnih gubitaka. Drago nam je da možemo doprineti modernizaciji i povećanju efikasnosti energetike u Srbiji“, rekla je ona.

Saša Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu finansija, istakao je da je potpisivanjem ovih ugovora načinjen ozbiljan korak ka daljoj realizaciji energetske politike Srbije.

„Reč je o novom načinu merenja utroška električne energije. Ukupna vrednost projekta je 80 miliona evra, danas smo potpisali ugovore za 1A fazu – nabavku i instalaciju sistema i softvera, te zamenu oko 205.000 pametnih brojila. Ova faza će biti završena do 2025. godine, a čitav projekat do 2027. godine“, rekao je Stevanović.

Direktor poslovnog sistema „Elektrodistribucije Srbije“ Saša Stefanović rekao je da će se kroz ovaj projekat nabaviti savremeni sistem upravljanja potrošnjom električne energije u tri grada - Čačku, Nišu i Kraljevu.

„Benefiti su veliki, kako za „Elektrodistribuciju Srbije“, tako i za građane. Moći ćemo da pratimo kvalitet isporučene energije i da građanima isporučimo energiju kakvu zaslužuju, a moći ćemo i da identifikujemo svako oštećenje i smanjimo gubitke“, poručio je on.

Potpisivanju ugovora prethodio je sastanak Mihajlovićeve sa delegacijom EBRD-a, koju je predvodila Šarlot Ruhe, na kojem je bilo reči o aktuelnim i budućim projektima u rudarskom i energetskom sektoru.

01:05

ILEGALNO PREBACIVALI MIGRANTE IZ BUGARSKE U SRBIJU ZA 300 EVRA PO ČOVEKU: Pala banda u Zaječaru, osmoro iza rešetaka (VIDEO)

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.