SUTRA JE DRŽAVNI PRAZNIK: Imate li pravo na duplu dnevnicu?
Zastava Srbije, Foto: Profimedia

praznuje se radno

SUTRA JE DRŽAVNI PRAZNIK: Imate li pravo na duplu dnevnicu?

Sutra, 15. septembra se obeležava Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, ali će se on ipak biti radni dan

Objavljeno:
  • 74

Stav Ministarstva za rad i socijalnu politiku jeste da se ovaj datum tretira poput na primer Svetog Save, Dana pobede ili Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu. To nije samo praksa u Srbiji, već i u drugim državama.

Srbija i Republika Srpska prvi put su prošle godine obeležile zajednički praznik, Dan srpskog jedinstva.

Datum 15. septebmar je izabran jer je tog dana, 1918. godine, probijen Solunski front.

Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je na zvaničnom Jutjub kanalu spotove u susret Danu srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji Srbija i Republika Srpska zajedno obeležavaju 15. septembra, kojima se građani pozivaju da tog dana istaknu srpsku trobojku.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu je sledeći državni praznik, a on se praznuje 11. novembra. To će biti neradni dan za kada vam sleduje i čuvena dupla dnevnica (ili slobodan dan).

Šta ako morate da radite na državni praznik (kada je neradni dan)?

Zaposleni ima pravo da odsustvuje na dan praznika za koji je zakonom propisano da se ne radi i za to vreme ostvaruje pravo na naknadu zarade, odnosno ako radi na dan praznika ostvaruje pravo na uvećanu zaradu za rad na dan praznika samo za onoliko dana koliko je Zakonom propisano da se taj praznik praznuje.

S obzirom da je Zakonom propisano da se državni praznik Dan primirja u Prvom svetskom ratu praznuje jedan dan i pravo na naknadu zarade, odnosno na uvećanu zaradu za rad na ovaj dan državnog praznika zaposleni može da ostvari samo za jedan dan.

Dodatno, poslodavci vam mogu ponuditi i "zamenski" slobodan dan, ukoliko vaše radno vreme ne može drugačije da se organizuje. Sve je naravno, stvar dogovora sa vašim poslodavcem, ali mu ukažite ukoliko mislite da vaša zakonska prava nisu ispoštovana.

Prema Zakonu o radu, zaposleni koji radi na dan praznika koji je po zakonu neradan dan ima pravo na uvećanu zaradu u visini utvrđenoj opštim aktom i ugovorom o radu, a najmanje 110% od osnovice.

Pogledajte kako vezba HJ za Dan zastave
00:36

Pogledajte kako vezba HJ za Dan zastave

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media