MINISTARKA OBIŠLA RADOVE NA IZGRADNJI TOPIONICE U BORU: Sve mora biti po standardima zaštite životne sredine!
Zorana Mihajlović, Foto: Aleksandra Čolić

obratila se

MINISTARKA OBIŠLA RADOVE NA IZGRADNJI TOPIONICE U BORU: Sve mora biti po standardima zaštite životne sredine!

"U Boru se stvari menjaju na bolje. Plate rastu, Bor živi s rudnikom. Rudnik je razvio grad. Rudnik je grad, a grad je rudnik - i tako će i ostati", rekao je on

Objavljeno:

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović obišla je danas radove na izgradnji topionice i fabrike za odsumporavanje u Boru, kao i novi rudnik Ccukaru Peki - prvi zeleni rudnik u Srbiji, gde je nedavno počeo probni rad.

Mihajlovićeva je poručila da će sa završetkom ulaganjima u topionicu i fabriku za odsumporavanje, koja su dogovorena prilikom dolaska Ziđina u Srbiju, Borani disati vazduh koji će biti po evropskim standardima zaštite životne sredine, i u kome će sumpordioksid biti u dozvoljenim granicama.

Za Čukaru peki istakla je da se radi o prvom zelenom rudniku u Srbiji koji je izgrađen po svetskim ekološkim standardima i da je izgradnja ovog rudnika prilika da se postave standardi i za druge rudnike u Srbiji.

Mihajlovićeva je poručila da rudarstvo u Srbiji mora da bude održivo i zeleno.

"Sve što radimo u rudarstvu i energetici mora da bude po standardima životne sredine", rekla je ona.

Kako je saopštila, očekivanja rukovodstva kompanije Ziđin su da Ccukaru Peki zvanično bude otvoren 1. oktobra, a za deo postrojenja za odsumporavanje kod lokacije topionice, koja će bitno doprineti smanjenju zagađena, navela je da će početi sa radom u avgustu i dati doprinos kvalitetu vazduha.

Sa bogatim prinosom bakra u Ccukari Pekiju očekuje se da Srbija bude drugi proizvođač bakra u Evropi.

Za ulaganja kompanije Ziđin u Boru, ministarka je rekla da su značajna za dalji razvoj ovog kraja i čitave Srbije.

Nacela je da su značajna radna mesta i sve veće prosečne plate, ali je naglasila da kvalitet života čini zdrava životna sredina.

Mihajlovićeva je najavila da će Ministarstvo na čijem je čelu, koje je i do sada svake nedelje imalo sastanke povodom investicija i prilika u Boru, nastaviti da sarađuje sa investitorima iz Ziđina i predstavnicima gradske vlasti, kao i da će rudarske inspekcije raditi svoj posao.

Zamenik predsednika kompanije Ziđin, Ke Ccaojeng, istakao je da je ta kompanije koja radi u 12 država sveta, i 398. je na Forbsovoj listi od 500 kompanija, treća na rang listi zaštite životne sredine a sedma po proizvodnji bakra.

"Cilj kompanije je da se sa razvojem rudarstva razvijaju i opština i lokalno stanovništvo", rekao je on i dodao će se potruditi da otvore što više radnih mesta.

Naglasio je da su odsumporavanje i tretman otpadnih voda najvažniji zadaci po kojima će Ziđin dati pun doprinos.

On je istakao očekivanje da će razvoj dve Ziđin kompanija u Srbiji, Srbija Ziđin Koper koja je vlasnik RTB Bora i Srbija Ziđin Majninga vlasnika rudnika Ccukaru Peki - biti sve brži i brži.

Generalni direktor Srbija Ziđin Majninga koji je vlasnik Ccukaru Peki rudnika Fu Feilong, potvrdio je da je u tom rudniku u toku probna proizvodnja tokom koje se rade analize kvaliteta rude.

On je naglasio da se dobija proizvod za tržište i da arsen neće prekoračiti dozvoljeni opseg, te da neće biti problema sa štetnim materijama i ekologijom.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić istakao je da se zahvaljujući investicijama kompanija Ziđina u tom gradu dešava pravo rudarsko gigantsko čudo.

Istakao je da se posle više decenija govori otvoreno i transparentno o uticajima rudarstva na ekologiju.

On se predsedniku Aleksandru Vučiću zahvalio na dovođenju Ziđina u taj grad i naveo da ta kompanija kroz investicije pokazuje brigu o smanjenju zagađenja u Boru prisutnog kroz više decenija.

"U Boru se stvari menjaju na bolje. Plate rastu, Bor živi s rudnikom. Rudnik je razvio grad. Rudnik je grad, a grad je rudnik - i tako će i ostati", rekao je on.

Milikić je zahvalio i ministarstvima rudarstva i ekologije koji su stalna podrška građanima Bora.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.