ANALITIČAR MEĐUNARODNE KRIZNE GRUPE: Amerika nije ostvarila svoje CILJEVE u Avganistanu
Avganistan, Foto: EPA/SAYED MUSTAFA

da znate

ANALITIČAR MEĐUNARODNE KRIZNE GRUPE: Amerika nije ostvarila svoje CILJEVE u Avganistanu

Votkins kaže da mnogi porede tu situaciju sa povlačenjem SAD iz Vijetnama, smatrajući američku misiju u Avganistanu promašenim poduhvatom

Objavljeno:

Povlačenje iz Avganistana zakasnelo je priznanje nemogućnosti SAD da ostvare svoje ciljeve u toj zemlji, kaže analitičar Međunarodne krizne grupe Endrju Votkins.

"Ma koliko SAD i njihovi partneri nastojali da govore o uspesima u Avganistanu i prikažu ih svetu, još 2009. postalo je jasno da ne može da se dobije rat u toj zemlji, ali je trebalo dosta vremena da se donese odluka o povlačenju", ocenjuje Votkins za Radio Slobodna Evropa.

On kaže da mnogi porede tu situaciju sa povlačenjem SAD iz Vijetnama, smatrajući američku misiju u Avganistanu promašenim poduhvatom.

Votkins smatra da je ključ uspeha Talibana, koji ubrzano napreduju i kontrolišu polovinu zemlje - slabost, nejedinstvo i klonulost duhom avganistanskih vlasti, ali dodaje da su Talibani još uvek gerilska formacija koja, za sada, ne može da zauzme veće gradove, pre svega Kabul.

"Međutim, Talibani kontrolišu ključne saobraćajnice, zatim znatan deo infrastrukture, pre svega energetske, a poslednjih meseci su zauzeli i najvažnije granične prelaze", navodi Votkins. On smatra da su sve manje šanse za dogovor sukobljenih strana te da preti izbeglička kriza globalnih razmera.

Bonus video:

Bosanski novinar o stanju u BiH i pretnji ratom
02:03

Bosanski novinar o stanju u BiH i pretnji ratom

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media