KAKO SU BEZOS I NJEGOVA EKIPA PROVELI VREME U SVEMIRU? Bacali ping-pong loptice i izvodili salto u vazduhu (VIDEO)
Džef Bezos, Foto: Printskrin: Youtube/Blue Origin

letenje

KAKO SU BEZOS I NJEGOVA EKIPA PROVELI VREME U SVEMIRU? Bacali ping-pong loptice i izvodili salto u vazduhu (VIDEO)

Posada je tada dobila priliku da provede nekoliko minuta u bestežinskom stanju i posmatra Zemlju sa visine, a "najveći prozori u svemiru ikada" to su im i omogućili

Objavljeno:

Američki milijarder Džef Bezos juče je odleteo u svemir i vratio se nazad u svojoj raketnoj letelici "Nju Šepard", a na putovanju koje je trajalo svega 10-ak minuta društvo su mu pravili njegov brat Mark, srednjoškolac Oliver Dimen i 82-godišnja Voli Fank.

Prema "Blu oridžinu", vrhunac visine koju je dostigla raketa bio je 107,05 kilometara, čime je Bezosov "Nju Šepard" premašio granicu svemira, takozvanu Karmanovu liniju koja je na oko 100 kilometara. Posada je tada dobila priliku da provede nekoliko minuta u bestežinskom stanju i posmatra Zemlju sa visine, a "najveći prozori u svemiru ikada" to su im i omogućili.

Baš kao i Ričard Branson i njegovi putnici koji su devet dana ranije obavili slično putovanje sa brodom "Virdžin galaktika", Bezos i njegovi putnici odvezali su se i prevrtali u vazduhu. Kako se vidi na snimku iz unutrašnjosti kapsule objavljenog nakon leta, osnivač "Amazona" – koji je ovu kompaniju napustio kako bi se posvetio "Blu oridžinu" i svemirskom turizmu – sa posadom se divio nedostatku sile gravitacije kad su dosegli visinu od preko 107 km.

"Vau", čuje se kako neko zadivljeno govori dok su se odvezivali sa svojih sedišta.

"Ovo je neverovatno", dodao je drugi putnik gledajući kroz prozor.

"Da li je ovo sve što ste mislili da će biti?", upitao je Bezos Voli Fank, ikonu avijacije koja je šezdesetih obučavana za astronauta ali im se kao žena tada nije mogla priključiti.

"Fantastično je!", odgovorila je ona.

Fankova je radosno poljubila Bezosa u obraz.

"Možeš li da pomeriš ruku malo?", pita u jednom trenutku Bezos.

Potom se čuje kako se Fankova smeje i kaže: "Sviđa mi se ovo!"

Na snimku se vidi kako posada izvodi salto u vazduhu i igraju se hvatanja ping-pong loptice koja se sporo kretala kroz vazduh.

"Ko želi “Skitl” (bombone)?", upitao je Bezos ostale, a onda "lansirao" jedan u usta Olivera koji je lebdeo naopačke.

Posada je ovo pozdravila, a Bezos je potom dodao kesicu tinejdžeru.

"Baci i ti meni jedan", rekao je.

Jedan je uhvatio, drugi propustio.

"OK je", rekao je.

Potom su se još malo prevrtali u vazduhu.

Džef Bezos
foto: Printskrin: Youtube/Blue Origin

Rojters navodi da je let 57-godišnjeg milijardera do ivice svemira trajao 10 minuta i 20 sekundi, a kapsula sa putnicima vratila se na Zemlju uz pomoć padobrana. Bezos je iz kapsule izašao sa kaubojskim šeširom na glavi i rekao da mu je ovo bio "najbolji dan ikad".

Kasnije je još dodao da ga je iskustvo podsetilo na to koliko je Zemlja "sićušna".

"Atmosfera je ogromna. Ali kad dođete gore, vidite da je sićušna, mala krhka stvar", rekao je.

"To je veoma duboko. Jedna je stvar to priznati intelektualno. Druga je zaista videti svojim očima kako je krhko i to je bilo neverovatno", nastavio je.

Ovo je bio prvi komercijalni let Bezosove svemirske kompanije "Blu oridžin". "Njujork post" navodi da kompanija planira da lansira još dva takva leta sa turistima ove godine.

Bezosova raketa izgleda poznato?

Dok se Džef Bezos nakon leta naglas pitao koliko bi brzo mogao ponovo da sipa gorivo u svoju raketu, ostatak sveta se pitao zašto "Nju Šepard" izgleda tako - prepoznatljivo. Korisnicima društvenih mreža nije trebalo dugo da osmisle brojne kreativne doskočice na račun, kako je to rekao astrofizičar, Bezosove "antropomorfne" rakete.

Džonatan Mekdauel, astronom Centra za astrofiziku Harvard-Smitsonian, rekao je za "Gardijan" da postoji duga tradicija raketa koje izgledom podsećaju na čekiće, odnosno kod kojih je prečnik kapsule za povratak širi od prečnika trupa rakete. "Ako ste pažljivi, može biti vrlo aerodinamična", pojasnio je Mekdauel.

"Kao što nosevi putničkih i vojnih aviona mogu biti različitih oblika, tako ima i raznih oblika kapsula. Enterijer rakete "Nju Šepard" dizajniran je kako bi se maksimizovao njin prostor i kako bi primila šest putnika", rekla je Lora Forcik, vlasnica analitičarske kompanije Astralitikal. "Kapsula takođe mora da ima veliki i pljosnati donji deo kako bi povratak na Zemlju bio stabilan", dodala je.

Astrofizičar Skot Menli rekao je da je Blu Oridžin dorađivao dizajn sve dok nisu došli do rešenja koje nudi najviše prostora za putnike i najbolje prozore za uživanje u pogledu tokom putovanja i koje nikoga neće ubiti. "Ovo je oblik koji su osmislili, ovaj koji evocira kupolu", dodao je Menli.

Kada je reč o trupu rakete, Forcik kaže da inženjeri stalno rade na smanjivanju njegove mase. "Lakše je balansirati dugačak i tanak trup od debljeg i kraćeg", pojasnila je vlasnica Astralitikala.

Kada se suoče želja za većom kapsulom i smanjenjem mase trupa, onda je moguće da će kapsula u završnici biti nešto šira nego što je to bilo prvobitno zamišljeno. "Sve se svodi na optimizaciju dve različite stvari i nemogućnost da se savršeno usklade", istakao je Mekdauel i dodao da će sledeće nedelje biti lansirana raketa Atlas V Starlajner čija je kapsula takođe šira od trupa.

"Prepoznatljivosti" oblika "Nju Šeparda" doprineo je i izbočina blizu vrha rakete koji je, kako kaže Menli, "jako, jako očigledan". On se tamo nalazi kako bi se kapsula Nju Šeparda lakše vratila na Zemlju.

Svi ovi faktori doveli su do toga da Blu Oridžinova raketa izgleda tako kako izgleda. Da li je to sve urađeno namerno, kako bi se poslala određena poruka o estetici?

"Ne znam da li bih ja raketu dizajnirala na takav način, ali sam sigurna da su se vodili fizikom i finansijama", zaključila je Forcik.

"Nije moguće da nisu primetili", rekao je Mekdauel. "Sigurno je na nekom sastanku neko pitao, "želite li stvarno da letite u ovome?'. Kladim se da je u tom trenutku ustao jedan inženjer i rekao da matematika kaže da raketa mora tako da izgleda, da je to optimalna konfiguracija i da će se zbog toga leteti baš u njoj".

Bonus video:

03:31

Opasna mala: Alisa Karson ima 19 godina i jednu želju - da ode na Mars!

(Espreso /nypost/The Guardian)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.