JOŠ JEDAN UDAR NA DŽEP VOZAČA U SRBIJI: Tehnički pregledi skuplji u celoj zemlji, poznat je i razlog
Ilustracija, Foto: Printscreen Liveleak

UDAR NA DŽEP

JOŠ JEDAN UDAR NA DŽEP VOZAČA U SRBIJI: Tehnički pregledi skuplji u celoj zemlji, poznat je i razlog

Primena obaveznog merenja izduvnih gasova i ovalnosti kočnica nije počela 5. jula, kao što je odavno najavljivao, odnosno njen početak je pomeren za dve godine do kada će se ovi parametri meriti, ali se neće tretirati kao neispravnost u slučaju da odstupaju od propisa

Objavljeno: 10:10h

Početak primene novog Pravilnika o tehničkom pregledu vozila nije doneo ono od čega je zaziralo oko 100.000 vlasnika četvorotočkaša u Srbiji – da im ljubimci neće biti registrovani zbog nedozvoljene količine izduvnih gasova – ali je dovelo ili će dovesti do udara po džepu i onima koji imaju katalizatore.

I to na ime veće cene tehničkih pregleda.

Primena obaveznog merenja izduvnih gasova i ovalnosti kočnica nije počela 5. jula, kao što je odavno najavljivao, odnosno njen početak je pomeren za dve godine do kada će se ovi parametri meriti, ali se neće tretirati kao neispravnost u slučaju da odstupaju od propisa.

Najveća novina Pravilnika koji je stupio na snagu je što će, objašnjeno je „Blicu“ u Udruženju srpskih tehničkih pregleda, tehnički pregledi biti snimani sa dve kamere.

-Jedna će se nalaziti na ulazu u prostor za tehnički pregled, druga na izlazu. Moraju biti u HD rezoluciji, a vlasnici su obavezi da dve rezervne kopije sa pregleda svakog vozila čuvaju godinu dana. Računajući nabavku kamera, hard diskova, risivera, kablova i ugradnju, vlasnici tehničkih pregleda će snimanje koštati dve – tri hiljade evra, - kažu u Udruženju srpskih tehničkih pregleda.

Odavde poručuju da vlasnici već traže poskupljenje svojih usluga zbog ulaganja u kamere i prateću opremu.

Pravilnikom predviđeno vreme tehničkog pregleda je 30 minuta, ali vlasnici kažu da će on, pošto se kontrola ispravnosti vozila vrši pod budnim okom kamere, trajati i duže da bi se detaljno ispitala svaka eventualna neispravnost vozila. Samim tim i manji broj automobila će dnevno prelaziti preko valjaka.

Tehnički pregled
foto: PRINTSCREEN RTS

Beograd: Uskoro poskupljenje preko 30 evra

Tehnički prelgedi u Beogradu i Pančevu sigurno će poskupeti u narednim danim zbog novina koje su uvedene od 5. jula. Redakcija „Blica“ kontaktirala je desetak tehničkih centara u Beogradu i Pančevu i, kako smo saznali, oni se sada međusobno konsultuju, a sve ide ka tome da se cene podignu.

Jednom pančevačkom servisu gde se obavlja tehnički pregled rekli su nam da od ponedeljka dižu cenu i to za čak 3.500 dinara. Ostali centri najavljuju da će to sigurno uraditi, a trenutne cene bez poskupljenja su od 4.200 do 5.000 dinara.

Kako nam je rekao predsednik asocijacije tehničkih pregleda Vladimir Marinković, ovo što se događa sa poskupljenjem jeste reakcija tržišta usled veće tražnje, kao i da će u nekom trenutku cene početi da padaju.

-Uvedene su kamere u tehničkim pregledima, ceo postupak se snima i taj snimak biće sačuvan godinu dana, u okviru toga planirano je i praćenje uživo. Uvođenje kamera uvodi red u tehničke preglede i posledica toga biće tehnička ispravnost voznog parka Srbije, kaže Marinković.

Pravilnikom predviđeno vreme tehničkog pregleda je 30 minuta, ali vlasnici kažu da će on, pošto se kontrola ispravnosti vozila vrši pod budnim okom kamere, trajati i duže da bi se detaljno ispitala svaka eventualna neispravnost vozila. Samim tim i manji broj automobila će dnevno prelaziti preko valjaka.

On vozačima poručuje da je važnija stvar od cene tehničkog pregleda da vozilo dođe na kontrolu ispravnosti bez nedostataka. Prema njegovim rečima, realni rok završetka postavljanja kamera je dve godine i dok ne zaživi pravilnik o obuci radnika. On još dodaje da bi nadležna ministarstva trebalo da donesu uredbu o uvođenju minimalne i maksimalne cene.

Tehnički pregled
foto: PRINTSCREEN RTS

U Novom Sadu i Subotici pregledi već poskupeli

U Novom Sadu tehnički pregledi su već poskupeli. Sve firme u ovom gradu koje se bave ovim poslom su povećale cene sa 4.500 na 7.000 dinara.

-Naravno da klijenti nisu zadovoljni, a nismi ni mi, iskren da budem. Zbog nove procedure, odosno snimanja vozila čitav proces pregleda duže traje tako da dnevno imamo osetno manji broj vozila koje možemo da pregledamo. Taj broj je skoro prepolovljen i shvatili smo da moramo da poskupimo, - pravda se poslovođa jedne poznate novosadske auto kuće koja radi tehničke pregleda, a koja je u utorak povećala cenu svojih usluga na 6.800 dinara.

Dodaje da ni to nije dovoljno kako bi se nadoknadila ulaganja u svoje objekte.

-Mi na sreću nismo imali potrebe da radimo i građevinske promene na objektu, što je takođe novina u Zakonu, jer se oni moraju po dimenzijama prilagoditi propisima. Ipak, morali smo kao i svi da zanovimo opremu, nabavimo kamere, i obučimo osoblje, što nas je po liniji tehničkog pregleda koštalo skoro 10.000 evra. Svaka ozbiljna firma koja se bavi ovim poslom ima barem dve ili tri linije, pa se lako izračuna koliko smo morali da uložimo sredstava, a skoro nam je upola smanjen posao. Upravo zbog toga morali smo da povećamo cene jer bi inače mogli da stavimo ključ u bravu, - objašnjava naš sagovornik.

I u Subotici i okolini povećane su cene tehničkog pregleda. U jednoj od kuća koja se bave ovom delatnošću kažu da je u pitanju logičan sled događaja.

-Ranije je rađen tehnički pregleda za pola sata, a sada rdimo sa više vremena. Povećali smo cenu i sada je 6.000 dinara. Nova pravila, uz snimanje i merenje izduvnih gasova, zahtevaju više vremena, više posla i sve što utiče na odnos cene i usluge, - rečeno nam je u ovoj firmi.

Ovde napominju da je cena tehničkih pregleda veća u odnosu na zemlje u okruženju, ali da su tamo uslovi rada drugačiji, i ukazuju da su i oni nezadovoljni što su morali da ulože novac u opremu. Od građana očekuju da shvate da je poskupljenje bilo neminovno.

Užički vlasnici tvrde da neće dizati cene

Vlasnici vozila u Užicu, barem za sada, ne treba da brinu da će skuplje plaćati tehnički pregled, iako je broj firmi koji se bave ovom uslogom prepolovljen zbog neispunjavanja odredbi novog Zakona.

-Cena tehničkog predlega u Užicu je 5.000 dinara od pre dve godine i bez obzira na uvođenje kamera neće biti promenjenja. Na temu poskupljenja nismo razgovarali sa konkurencijom, niti ima naznaka da će se o tome pričati uprkos veći izdacima kojima smo izložena, - uveravaju u jednom od pet tehničkih pregleda u ovom gradu.

Vlasnici tehničkih pregleda u Kraljevu smatraju da bi uskoro cene trebalo da se povećaju, a to pravdaju novim troškovima koji su se odnosili nauvođenje video nadzora.

-Blizu milion dinara sam morao da uložim u kamere, ali i za snimanje pregleda. Jer, mi smo sada u obavezi da godinu dana čuvamo snimke. Samo jedan snimak radnog dana zauzima oko osam gigabajta prostora. Potrebni su mi serveri sa terabajtima prostora. Otišli smo svi na kolektivni odmor kako bi videli kako sve to funkcioniše, - kaže vlasnik tehničkog pregleda u Kraljevu.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.