ĐERLEK UPOZORAVA NA ČETVRTI TALAS: Ne možemo skrštenih ruku čekati jesen!
Mirsad Đerlek, Foto: Printscreen / Kurir TV

zabrinutos

ĐERLEK UPOZORAVA NA ČETVRTI TALAS: Ne možemo skrštenih ruku čekati jesen!

On je naveo da je do sad vakcinisano 2.416.560 punoletnih gradjana Srbije, što je 48,4 odsto, navodeći da je vakcinisano i 136.711 stranih državljana, prvenstveno iz zemalja okruženja

Objavljeno:

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je danas da je odziv mladih na vakcinaciju protiv korone nezadovoljavajući, jer iznosi svega 17, 2 odsto, napominjući da se mora ubrzati tokom leta.

"S ovako niskim procentom imunizacije mladih i sa delta sojem koji će tek pokazati svoju jačinu za mesec - dva, ne možemo čekati mirno jesen i neminovan je čevrti talas koji će verovatano doći i pre jeseni", rekao je Đerlek za Radio televiziju Srbije (RTS).

On je naveo da je do sad vakcinisano 2.416.560 punoletnih gradjana Srbije, što je 48,4 odsto, navodeći da je vakcinisano i 136.711 stranih državljana, prvenstveno iz zemalja okruženja.

Prema njegovim rečima, oni koji se nisu vakcinisali igraju "rulet sa opasnim virusom" potpuno nepotrebno, jer imamo "milionske doze vakcina", a ugražavaju svoje zdravlje i svog okruženja.

Na pitanje o delta soju, on je rekao da su kod nas registrovana dva slučaja pre nekoliko dana i da se situacija prati.

"Delta soj ima karakeristiku da se brzo prenosi, tek očekujemo da pokaže svoju snagu i sigurno će, kao i u mnogim zemlja Evrope i sveta, zadati ozbiljne probleme i moramo biti spremni. Povećaće se broj hospitalizovanih. Iako kod delta soja ima malo pada efektivnosti vakcinacije ; ipak, za sada je vakcina delotvorna na sve sojeve koji se pojavljuju, što još jedan razlog da se odazovemo masovno na vakcinaciju", rekao je Đerlek.

Bonus video:

01:34

LEKARI ZABRINUTI: Imunizacija u Srbiji opala, a delta soj preti svetu!

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.