SRBIJA IDE KRUPNIM KORACIMA KA ZELENIJEM RASTU: Svetska banka podržala i pohvalila trenutnu politiku!
Srbija, Foto: RINA

novi izveštaj

SRBIJA IDE KRUPNIM KORACIMA KA ZELENIJEM RASTU: Svetska banka podržala i pohvalila trenutnu politiku!

Reforme javnog sektora i ozelenjavanje oporavka su, kako je dodao, od velikog značaja i za ubrzanje procesa pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

Objavljeno:

Srbija se krupnim koracima kreće ka bržem zelenijem, otpornijem i inkluzivnijem ekonomskom rastu, saopštila je danas Svetska banka, dodajući da je istovremeno obezbedila 82,6 milona evra za osnaživanje reformskih planova javnog sektora i ubrzanje oporavka zemlje od posledica pandemije kovid-19.

Srbija se ka inkluzivnijem rastu kreće sprovodeći niz pravnih i regulatornih reformi "radi stvaranja efikasnijeg i transparentnijeg javnog sektora spremnog da poveća otpornost njene ekonomije na prirodne nepogode i klimatske promene", navodi se u saopštenju Svetske banke.

Sredstva u iznosu od 82,6 miliona evra su obezbeđena kroz Zajam za razvojne politike za efikasnost javnog sektora i zeleni oporavak, koji je sinoć odobrio Odbor izvršnih direktora Svetske banke.

"Budžetska podrška Republici Srbiji predstavlja značajan deo rada Grupe Svetske banke u ovoj zemlji i blisko je povezana sa aktivnostima smanjivanja siromaštva i podsticanja zajedničkog napretka, sa snažnim fokusom na ekološku održivost i reagovanje na klimatske promene", izjavio je Stiven Ndegva, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Reforme javnog sektora i ozelenjavanje oporavka su, kako je dodao, od velikog značaja i za ubrzanje procesa pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

Kroz dvostruki pristup, Srbija će dobiti pomoć za unapređenje efikasnosti javnog sektora i pokretanje zelenog oporavka, i to u saradnji sa Francuskom agencijom za razvoj (AFD), koja svojom dodatnom finansijskom podrškom Vladi Srbije pomaže aspekte inicijative usmerene na zeleni oporavak, dodaje se u saopštenju.

Efikasnost javnog sektora će, kako se očekuje, biti unapređena kroz povećanje transparentnosti i efikasnosti postupaka javnih nabavki, unapređenje mehanizama zapošljavanja u javnom sektoru, efikasnije upravljanje programima socijalne zaštite, bolju kontrolu državne pomoći i izgradnju predvidljivijeg pravnog okvira za devizno poslovanje.

U saopštenju se dodaje da će zeleni oporavak biti usmeren i na smanjenje zagađenja vazduha i stvaranje zakonskog okvira za izradu klimatskih politika, od čega bi korist trebalo da imaju građani iz svih segmenata stanovništva.

"Za nas ova aktivnost označava tek početak značajne i sveobuhvatne podrške Srbiji na polju zelenog oporavka", izjavio je Ndegva i dodao da već postoji saradnja i sa drugim razvojnim partnerima na pripremi programa reformi za narednih nekoliko godina, u cilju ostvarivanja zelenijeg, otpornijeg i inkluzivnijeg rasta.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.