ŠUMADIJA ZA PONOS! Nećete verovati koliki suficit ima ovaj okrug, vuče Srbiju kao lokomotiva
Suficit u Šumadiji, Foto: Print Screen Youtube

NAPREDUJEMO

ŠUMADIJA ZA PONOS! Nećete verovati koliki suficit ima ovaj okrug, vuče Srbiju kao lokomotiva

Plan do kraja godine je da isporučimo dodatnih sedam tramvaja na nemačko tržište, a u skorijoj budućnosti ćete moći da vidite sve veći broj tramvaja na evropskom tržištu, koji će biti proizvedeni u Šumadiji

Objavljeno:

Privreda Šumadijskog okruga ostvarila je u prošloj godini najveći spoljnotrgovinski suficit u Srbiji, od oko 400 miliona evra. Uprkos otežanim uslovima poslovanja zbog pandemije koronavirusa - to je šest odsto više nego u 2019.

To je rezultat velikog rada zaposlenih u izvoznom klasteru, mera Vlade Srbije i podrške lokalnih samouprava, piše RTS.

Tramvaji proizvedeni u Kragujevcu već voze ulicama Bremena. Za dve godine "Simens mobiliti", sa 900 zaposlenih, prešao je put od proizvođača komponenti do kompletnih vozila. Rast kompanije oslanja se na kadar, koji su pronašli u Srbiji.

- U proteklih godinu dana "Simens mobiliti Srbija" je zaposlila 160 novozaposlenih. Plan do kraja godine je da isporučimo dodatnih sedam tramvaja na nemačko tržište, a u skorijoj budućnosti ćete moći da vidite sve veći broj tramvaja na evropskom tržištu, koji će biti proizvedeni u Šumadiji - navodi Biljana Blagojević iz kompanije "Simens mobiliti Srbija".

Iz Šumadije širom sveta odlaze i delovi za šinsku industriju. "Majnd grupa" duplirala je promet, sačuvala kupce, osvojila nove.

Pored standardnih naših kupaca: Alstoma, Simensa, Bombardiera, uspeli da dobijemo još jedan ugovor za japanski Hitači, gde smo krenuli od septembra meseca sa isporukom delova za njihove vozove - ističe Darko Đorić iz "Majnd grupe".

Gas šumadijskoj privredi daju: izvoz vozila, delovi i elektronski sklopovi za auto-industriju, plastične cevi, nameštaj. Kragujevac se oslanja na strane inestitore, Aranđelovac na domaća preduzeća.

- Kao grad koji može da ponudi kvalitetne i obrazovane kadrove na tržištu sam po sebi, uz određenu ulogu lokalnih vlasti, radi pravu stvar i na taj način privlači investitore - napominje Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevaca.

Bojan Radović, predsednik Opštine Aranđelovac, naglašava da je izvoz izuzetno porastao, na oko 120,5 miliona evra. To znači da je, kaže, suficit više od 40 odsto veći nego prošle godine.

Najviše se izvozilo u Italiju, Poljsku, Sjedinjene Američke Države, Nemačku. Relociranje dobavljača inrernacionalnih kompanija, sa dalekih tržišta ka Evropi, šansa je za domaća preduzeća.

- I u tom smislu je privreda Srbije, privreda centalne Srbije, privreda Šumadijskog upravnog okruga, izuzetno konkurentna. Mi smo već dobili, naše kompanije, čitav niz novih pozicija - ukazuje Predrag Lučić iz Privredne komore Srbije.

Bilans pojačane privredne aktivnosti na kraju prošle godine - 2.000 manje nezaposlenih nego u 2019. Još 800 radnih mesta najavljuju tri kompanije koje šire proizvodnju u Kragujevcu.

Bonus video:

00:27

POBEDIMO KORONU! Grad Beograd i Svetozar Cvetković pozivaju sve da se VAKCINIŠU

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.