EKONOMSKO OSNAŽIVANJE ROMA OD IZUZETNOG ZNAČAJA! Kroz projekat je prošlo više od 2.000 korisnika!
Romi, Foto: Marina Lopicic

važno

EKONOMSKO OSNAŽIVANJE ROMA OD IZUZETNOG ZNAČAJA! Kroz projekat je prošlo više od 2.000 korisnika!

"Cilj je bio da dostignemo da se što veći broj Romkinja uključi u tržište rada", rekla je Simonović.

Objavljeno:

Romi i posebno Romkinje se na tržištu rada kategorizuju kao teže zapošljiva grupa zbog niskog obrazovanja i nedovoljne kompetentnosti na tržištu rada, te je svaka mera podrške za njihovo ekonomsko osnaživanje od velikog značaja, rečeno je danas na konferenciji Romskog ženskog centra iz Beograda "Bibija".

Centar je realizovao projekat "Ekonomsko osnaživanje Romkinja: unapređivanje kapaciteta za zapošljavanje i samozapošljavanje" u saradnji sa organizacijama civilnog društva "Rosa" iz Leskovca i "Most 014" iz Valjeva, a u kojem je više od 500 Roma i Romkinja prošlo kroz radionice o sticanju novih veština.

Direktorka Romskog ženskog centra "Bibija" Slavica Vasić ističe da je projekat posebno obuhvatio Romkinje, mlade i interno raseljene koje predstavljaju posebno osetljive grupe u romskoj populaciji.

Kaže da je projekat koji je trajao osam meseci uspešno sproveden jer je doprineo da oko 50 Roma i Romkinja poboljšalo svoj položaj na tržištu rada i postalo konkurentnije.

Naime, oni su zavrsili kurseve stranih jezika, završili obuke za manikir, pedikir, frizera, i šminkera, za zavarivača, krojača.

Radionicama kroz koje su Romi i Romkinje prošle povećan je nivo informisanosti o mogućnostima za zapošljavanje, podstaknuti su da poboljšaju svoj položaj na tržištu rada, a sve u cilju poboljšanja socijalno-ekonomskog položaja romske zajednice.

Vasić je istakla da Centar na čijem je čelu više od 20 godina prati situaciju na terenu i zaključak je da se Romi i posebno Romkinje teže zapošljavaju.

Romkinje se suočavaju sa tim da ekonomska zavisnost od muža dovodi do rizika od nasilja, a njihova osnovno pravo za obrazovanje je uskraćeno zbog pomaganja u kućnim poslovima, naglog braka ili diskriminacije u školama.

Iz Bibijinog istraživanja na terenu zaključak je da šanse da Romkinje dobiju posao stvarno male.

Korisnica projekta Milena Mustafić iz Leskovca kaže da je završila kurs za pedikir i manikir i da je jako zadovoljna što taj posao može da obavlja i u kućnim uslovima s obzirom da je majka troje dece od kojih je jedno sa posebnim potrebama.

"Pre ovog kursa nisam imala posao, nisam mogla da radim zbog bolesti deteta, a dobro mi je ispalo da radim posao u kućnim uslovima. Prošle nedelje počela sam da radim i jako sam zadovoljna", rekla je Mustafić.

Druga korisnica projekta Biljana Jovanović kaže da je završila kurs za frizera i zahvalila je Bibiju i GIZ-u što su prepoznali potrebu za edukaciju romske populacije.

"Kurs mi mnogo znači i zaista sam stekla korisne veštine i znanje", rekla je Jovanović.

Projekat je urađen uz savetodavnu i finansijsku podršku Nemačke razvojne saradnje "Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji", a koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Menadžerka u projektu Nemačke razvojne saradnje Ivana Simonović kaže da je ta organizacija u prethodne dve godine sprovodio različite mere i programe za zapošljavanje Roma, Romkinja i drugih marginalizovanih grupa.

"Do sada je kroz te projekte prošlo više od 2.000 korisnika, od kojih je više od 1.000 žena učestvovalo u različtim merama podrške, a do sada se oko 200 osoba zaposlilo preko mera za direktno zapošljavanje", rekla je Simonović.

Kroz projekat o ekonomskom osnaživanju Romkinja održavane su edukativne radionice, bila je prisutna mentorksa podrška, a deo korisnika je prošao kroz stručne obuke, znanja, veštine i dobio set materijala za početak rada.

"Cilj je bio da dostignemo da se što veći broj Romkinja uključi u tržište rada", rekla je Simonović.

Predstavnica Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Jelena Vasić istakla je da je važno da i država i druge organizacije rade zajedno na ublažavanju svih prepreka koje pojedine kategorije građana imaju prilikom zapošljavanja.

Ukazala je da nezaposleni Romi i Romkinje imaju prioritet prilikom uključivanja u mere politike za zapošljavanje, a naročito kada se radi o programu obrazovanja i obuka.

Vasić je kazala i da su analize pokazale da su mere uticale da se poveća broj zaposlenih Roma i Romkinja.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.