SPORAZUM VREDAN MILIJARDU DOLARA! Siniša Mali ima dobre vesti, tiče se svih nas!
Siniša Mali, Foto: Tanjug

sjajno

SPORAZUM VREDAN MILIJARDU DOLARA! Siniša Mali ima dobre vesti, tiče se svih nas!

Potpisivanjem i realizacijom tog sporazuma, dodaje ministar, pokazuje se da DFC ima poverenje u našu zemlju

Objavljeno:

Sporazum za finansijsku podršku malim i srednjim preduzećima u Srbiji, u vrednosti oko 1,1 milijardu dolara, biće potpisan do kraja januara sa američkom Međunarodnom razvojnom finansijskom korporacijom (DFC), rekao je za Tanjug ministar finansija Siniša Mali.

Ističe da je imao sastanak sa direktorom DFC-ove kancelarije u Beogradu, Džonom Jovanovićem, sa kojim je potvrdio plan o potpisivanju sporazuma.

"Jedan deo sporazuma se odnosi na direktne kredite i pomoć koju će DFC davati malim i srednjim preduzećima u našoj zemlji, a drugi deo pomoći će ići preko komercijalnih banaka. Očekujem da će oni završiti te pregovore tokom prvog kvartala i da će u drugom kvartalu taj sporazum da zaživi, a novac iz DFC da krene ka našim preduzećima", objasnio je Mali.

Potpisivanjem i realizacijom tog sporazuma, dodaje ministar, pokazuje se da DFC ima poverenje u našu zemlju, a pored toga to je, podseća, konkretan rezultat sporazuma u Vašingtonu.

"Takođe, to je još jedan veliki podstrek za dalji razvoj naše ekonomije, to je pristup novim fondovima i novom novcu koji mnogo znači za mala i srednja preduzeća", rekao je Mali.

Ističe i da se garantna šema DFC-a, na neki način, naslanja na garantnu šemu od dve milijarde evra koju je tokom 2020. godine država plasirala privredi kao deo paketa pomoći.

"Mi smo tu plasirali već oko milijardu i po evra novca i produžili smo važenje te garantne šeme u parlamentu za još šest meseci i to su veoma povoljni krediti za koje garantuje država", dodao je on.

Kaže da su time banke i ohrabrene da daju kredite po niskim kamatnim stopama.

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.