MALI JE REKAO ŠTA GA NAJVIŠE BRINE, A ONDA JE SAOPŠTIO I LEPU VEST! Ovo je mnoge obradovalo
Siniša Mali, Foto: Ministarstvo finansija

optimizam

MALI JE REKAO ŠTA GA NAJVIŠE BRINE, A ONDA JE SAOPŠTIO I LEPU VEST! Ovo je mnoge obradovalo

Podseća i da je za 2021, uprkos krizi izazvanoj pandemijom virusa korona, država izdvojila i dovoljno novca za povećanje penzija od 5,9 odsto, kao i plata u javnom sektoru od pet odsto

Objavljeno:

U novu 2021. godinu ulazimo sa potpuno stabilnim javnim finansijama, što mi daje optimizam i uverenje da ćemo uspeti da ostvarimo planirani rast BDP-a od šest odsto, ali i da ćemo imati dovoljno novca da odgovorimo na većinu potencijalnih izazova tokom ove godine, kaže ministar finansija Siniša Mali.

I u ovoj godini će, dodaje, najveći izazov biti kovid 19, ne samo za srpske finansije već i svetske.

"Najveća briga je sada brzina sprovođenja vakcinacije i način na koji treba da taj virus ostane iza nas, da sačuvamo živote građana i da onda dobro pozicionirani, sa stabilnim javnim finansijama, gledamo kako ćemo još brže da rastemo", rekao je Mali za Tanjug.

Navodi da su finansije potpuno stabilne jer je udeo javnog duga u BDP-u ispod 57 odsto, što je, podseća, manje od nivoa Mastrihta od 60 odsto, da je stopa nezaposlenosti niža u trećem kvartalu nego što je bila u prvom pre početka korone, kao i da Srbija ove godine ima najniži pad BDP-a u Evropi, oko jedan odsto.

Mali dodaje i da Srbija ima stabilnu stopu inflacije, kao i kurs dinara.

"Potpuno smo stabilni. Mi i bez uplate za Komercijalnu banku na računu imamo oko 125 milijardi dinara, što je ogroman novac", istakao je Mali.

Ono što bi trebalo da doprinese rastu BDP-a od šest odsto naredne godine, kaže Mali, jesu velika kapitalna ulaganja za koje je budžetom za 2021. godinu izdvojeno 330 milijardi dinara.

Osim nastavka izgradnje autoputeva, taj novac izdvojen je i za izgradnju kliničkih centara, bolnica i domova zdravlja širom zemlje.

Od tog novca, naglašava, započeće i brojni projekti iz programa "Srbija 2025".

Podseća i da je za 2021, uprkos krizi izazvanoj pandemijom virusa korona, država izdvojila i dovoljno novca za povećanje penzija od 5,9 odsto, kao i plata u javnom sektoru od pet odsto.

Dodaje i da je minimalna cena rada uvećana za 6,6 odsto.

"To mi daje sigurnost da sve što zavisi od države je učinjeno i biće učinjeno da možemo da odgovorimo na većinu izazova tokom 2021. godine. Naročito kada je rast životnog standarda u pitanju, kao i rast našeg BDP-a", rekao je Mali.

Ukazuje da će rast srpske ekonomije zavisiti i od brzine kojom se budu oporavljale svetske i evropske ekonomije, a naročito one od kojih je, kaže Mali, Srbija zavisna u spoljnotrgovinskim odnosima.

Bitno je, ističe, da oni njihove ekonomije dovedu u stabilno stanje kako bi se što pre povećale narudžbenice za naše fabrike.

Optimista je, naglašava, i po pitanju dolaska stranih direktnih investicija, te podseća da nijedan investitor nije otkazao dolazak u Srbiju tokom 2020. godine.

"Očekujem i tokom 2021. godine veliki broj kamena temeljaca za nove fabrike, ali i završetak onih fabrika koje su počele da se grade 2020. i godinu pre", rekao je Mali.

Upitan da li će privredinici i u novoj godini moći da očekuju pomoć države u vidu nekog novog paketa mera, Mali kaže da je država u stalnoj komunikaciji sa privrednicima i da ne isključuje dodatnu pomoć.

"I građani i privrednici su stekli poverenje da država može, zna i hoće da reaguje kada je kriza u pitanju", rekao je ministar.

Podseća da je država i u martu 2020. godine, kada je kriza krenula, reagovala sveobuhvatnim i pravovremenim paketom pomoći, koji je, dodaje, dobio pohvale od Evropske komisije i MMF-a.

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.