RATE NA KREDITE ĆE MOĆI DA SE STOPIRAJU I POSLE 1. JULA: Hrvati su to već uradili, ali kod nas NEĆE MOĆI ZA SVE
Stopiranje rata na kredite, Foto: Profimedia

MOGUĆNOST

RATE NA KREDITE ĆE MOĆI DA SE STOPIRAJU I POSLE 1. JULA: Hrvati su to već uradili, ali kod nas NEĆE MOĆI ZA SVE

Ivan Nikolić sa Ekonomskog instituta smatra da bi eventualni produžetak moratorijuma na kredite svakako predstavljao problem za bankarski sektor

Objavljeno:

Dok pojedine banke u Hrvatskoj produžavaju moratorijum na kredite sa tri na šest meseci, u Srbiji se više priča o isteku ovakve mere, ali se i sve češće može čuti kako nije nemoguće da banke nastave sa stopiranjem rata. Prema našim informacijama, zvaničnih razgovora na ovu temu još uvek nije bilo, ali je bankama ostavljena mogućnost da sa klijentima dogovore nove olakšice.

"Na nivou celog sektora još uvek ne postoji razmišljanje o tome, ali će svaka banka za klijente za koje proceni, pre svega za pravna lica, dati neke pogodnosti, uključujući moratorijum na otplatu kredita", kaže naš sagovornik iz redova regulatora finansijskog sektora, a odgovarajući na pitanje hoće li u Srbiji biti produžen moratorijum na kredite koji je iskoristilo više od 94 odsto zaduženih građana.

To bi u praksi moglo da znači da će produžetak moratorijuma zavisiti od dogovora između klijenta i banke. Ako banka, naime, proceni da klijent ne može da plaća ratu, i da bi takvo stanje moglo da traje dva ili tri meseca, produžetak stopiranja naplate kredita, nikako nije nemoguć.

Većini građana moratorijum ističe 1. jula. Mnogi već prave računice i spremaju se za naplatu prve rate, a mnogi ne isključuju mogućnost da bi banke, bar pojedinim grupama, mogle da nastave sa pogodnostima.

Optimizam je veći jer polaze od toga da nikome nije u interesu kašnjenje u otplati, a što nije nemoguć scenario u okolnostima kada se suočavamo sa manjim zaradama i gubitkom radnih mesta.

Rast docnje, pritom, ne bi bila dobra vest ni za državu jer je skoro punu deceniju trebalo da se učešće problematičnih kredita svede sa iznad 20 procenata na manje od pet odsto.

Ivan Nikolić sa Ekonomskog instituta smatra da bi eventualni produžetak moratorijuma na kredite svakako predstavljao problem za bankarski sektor i da takva odluka ne bi mogla da se posmatra izolovano, već bi u tom slučaju trebalo razmatrati i produžetak fiskalne podrške države.

"Ipak, sve zavisi od intenziteta pandemije, odnosno razvoja zdravstvene situacije. Ako se stvari budu pogoršavale ili ako drugi talas virusa bude jači i stvori ozbiljnije negativne posledice, verovatno će se razmatrati neke dodatne mere. Za sada mi se čini da ćemo se ipak zadržati na ovim već donetim", ocenjuje Nikolić u razgovoru za "Blic Biznis".

Posmatrajući situaciju u susednoj Hrvatskoj, čije banke su već počele da produžavaju moratorijum na kredite, naš sagovornik napominje da je Hrvatska u neuporedivo lošijoj situaciji, jer se njena privreda oslanja na turizam i ugostiteljstvo.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.