ZNA SE KO SVE MOŽE DA DOBIJE POVRAĆAJ PDV I KOLIKA JE SUBVENCIJA DRŽAVE Smanjeno učešće za kredit sa 20 na 10 odsto
Dobre vesti za građane koji nemaju rešeno stambeno pitanje, Foto: Stock Shutterstock

OLAKŠICA

ZNA SE KO SVE MOŽE DA DOBIJE POVRAĆAJ PDV I KOLIKA JE SUBVENCIJA DRŽAVE Smanjeno učešće za kredit sa 20 na 10 odsto

Smanjenje učešća je jedan od predloga u sklopu zajedničke inicijatove Grada Beograda i Privredne komore Srbije

Objavljeno:

Rešavanje stambenog pitanja za one koji se još nisu skućili, uskoro bi moglo da postane mnogo lakše. Prema Odluci Narodne banke Srbije, učešće za stambeni kredit se umesto sadašnjih 20 odsto, smanjuje na 10 odsto! A ova odluka počinje da važi za osam dana! Banke, međutim, u odnosu na svakog klijenta, uvek imaju pravo da traže i veće učešće od onog koje trenutno važi, shodno njegovoj "finansijskoj karti".

Smanjenje učešća je jedan od predloga u sklopu zajedničke inicijatove Grada Beograda i Privredne komore Srbije, koju je Vlada Srbije podržala, a NBS usvojila. Ova inicijativa koja podrazumeva i druge pogodnosti - smanjenje kamate za prvi stambeni kredit, povrat PDV-a za 60 umesto dosadašnjih 40 kvadrata, kao i niz drugih olakšica, poslata je premijerki Ani Brnabić, a očekuje se da je i Ministarstvo finansija podrži i odobri.

Narodna banka Srbije je naime na poslednjoj sednici Izvršnog odbora, pre dva dana, usvojila dopune ove Odluke o merama za očuvanje i jačanje stabilnosti finansijskog sistema, što uključuje dvostruko manje učešće za odobravanje stambenih kredita kupcima prvog stana. Prema rečima Jorgovanke Tabaković, guvernera NBS, relaksacijom propisanog limita namera je da se olakša kupovina prve stambene nepokretnosti na kredit.

- U skladu sa novim propisom, za kupovinu prve stambene nepokretnosti banka može fizičkom licu odobriti stambeni kredit koji je obezbeđen hipotekom na nepokretnosti pod uslovom da je obezbedila da iznos tog kredita nije veći od 90 odsto vrednosti te nepokretnosti, sa izuzetkom u odnosu na opšte pravilo kada je ovaj limit 80 odsto - kažu u NBS.

foto: Stock

Konkretna izmena zapravo znači da obavezno učešće može biti smanjeno na 10 odsto od zahtevanog iznosa kredita. Kako iz NBS kažu, bez obzira na to što banke i dalje u skladu sa sopstvenim procenama mogu prilikom odobravanja stambenog kredita zahtevati i veće učešće, očekivanje od novog propisa je stimulisanje konkurencije na tržištu stambenih kredita i olakšan pristup građana kreditima za kupovinu prvog stana. Iz poslovnica finansijskih ustanova koje posluju u Srbiji još ne znaju kada će odluka početi zvanično da se primenjuje.

Odluku NBS pozdravio je Grad Beograd. Prema rečima Gorana Vesića, zamenika gradonačelnika, smanjenje učešća upravo je jedan do predloga u okviru inicijative Grada Beograda i PKS, kojom bi se omogućilo da banke stambene kredite građanima daju pod povoljnijim uslovima.

- Ukoliko bi se učešće smanjilo na 10 odsto, uz istovremeno subvencionisanje još polovine od pet odsto iz budžeta Srbije, bilo bi znatno rešeno pitanje učešća - piše u inicijativi PKS. - Predlažemo i da poslovne banke snize kamatnu stopu za pola do jedan odsto, kao i da se preispita visina takse koju korisnici stambenog kredita plaćaju Republičkom geodetskom zavodu - založna izjava, upis hipoteke i drugo, uz omogućavanje popusta od 30 do 50 odsto.

Kako kažu, na rast broja stanova u novogradnji bi uticala i kupovina nekretnina na kredit nakon 50 ili 60 odsto završenih građevinskih radova umesto dosadašnjih 80 odsto, kao i vraćanje PDV-a za više od dosadašnjih 40 kvadrata.

Subvencije i takse

Kada bi se uz smanjenje učešća na 10 odsto subvencionisala polovina od pet odsto iz republičkog budžeta, na primeru prosečnog stambenog kredita u Srbiji od 80.000 evra, subvencija od pet odsto bi pokrivala 4.000 evra - piše u Inicijativi. - Ukoliko bi se opredelilo za ovu namenu 20 miliona evra, bilo bi moguće obuhvatiti 5.000 stambenih kredita. Neophodno je i smanjenje taksa RGZ, jer za stan od 100.000 evra, založna izjava iznosi 500 evra, a toliko je i upis hipoteke.

Rast stanogradnje

Ova odluka će uticati na rast u oblasti stanogradnje - kaže Goran Vesić. - Samo u Beogradu ove godine, zaključno sa 31. majem, izdato je oko 550.000 kvadrata građevinskih dozvola i lokacijskih uslova. Do kraja godine brojka će stići do 1.100.000 kvadrata. Na taj način, nastaviće se sa trendom iz prethodne tri godine, kada smo svake godine izdavali građevinskih dozvola za više od milion kvadrata.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.