ŽIVICA NAPRAVIO SAMO TAKAV BIZNIS: Gaji životinje koje se retko viđaju u Srbiji, a Italijani ih obožavaju (FOTO)
Živica Matić, Foto: Printscreen/YouTube/Mali proizvođači, screenshot RTS

Najveće krdo vodenih bivola

ŽIVICA NAPRAVIO SAMO TAKAV BIZNIS: Gaji životinje koje se retko viđaju u Srbiji, a Italijani ih obožavaju (FOTO)

Bivoli su navode na farmi veoma znatiželjne životinje i prilično empatične. Njihova odnos prema farmerima ih neretko iznenadi

Objavljeno:

Najveće krdo vodenih bivola u Srbiji se nalazi u blizini Zrenjanina, u naselju Knićanin, i broji 150 grla. To je vlasništvo Živice Matića, koji je pre više od 15 godina kupio plac na kojem danas uzgaja ovu autohtonu sortu, a sada poseduje 20 hektara zemlje. U pitanju su bivoli balkanskog tipa i predstavljaju autohtonu sortu, koja je na našim prostorima već vekovima. U dobrim uslovima životni vek im dostiže i 40 godina da jedinka može da teži do pola tone.

Bivoli su tokom cele godine na ispaši i svežem vazduhu. Ishrana se sastoji od svežih i suvih kabastih hraniva, odlike takve ishrane su samim tim duži tov i kvalitetniji ukus samog mesa. Pored bivola tove i svinje, koje se takođe odlikuje dužim tovom, ishrana se sastoji od kukuruzne prekrupe, sojine sačme i sveže lucerke.

Bivoli
Bivolifoto: Printscreen/YouTube/Mali proizvođači, screenshot RTS

- Posmatram ih dok pasu travu preko dana, gde izričito vode računa da travu koja raste ispod drveća, koja je slabija, poslednju pojedu. I pored evolucije i svega, životinja zna i prepoznaje šta je zdravije i bolje, a danas vidimo da se veštačke sorte gaje u prostorijama sa veštačkom svetlošću, a narod očekuje da ako to konzumira stekne imunitet… - objašnjava Matić.

Živicin sin Bogdan studira Stočarstvo na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, a njegov plan je da nakon završetka studija sve ono što je njegov otac započeo – nastavi ali i nadogradi.

- Sin ide sa studijama u dobrom smeru, trenutno mu se više dopada i život u gradu ali neki momenti mira ovde ne mogu nigde da se kupe. Takođe mu se neke moje ideje za sada ne dopadaju ali vidim da ih vremenom i sam uviđa i da će to sve ići dobrim smerom – iskren je Živica.

Bivoli
Bivolifoto: Printscreen/YouTube/Mali proizvođači, screenshot RTS

Bivoli su navode na farmi veoma znatiželjne životinje i prilično empatične. Njihova odnos prema farmerima ih neretko iznenadi.

- Ne vole da ulaze u štalu. Uđu samo ako pada ledena kiša ili grmi, ali retko borave unutra iako su vrata štale stalno otvorena. To je zbog toga što ove životinje ne vole skučen prostor. Kada bivolica treba da se teli, ona se izdvoji od drugih životinja i ode u šumu, a kasnije se samo pojavi sa teletom. Ako uđu, mlade ostave ispred, zbog amonijaka – naveli su.

Živica dodaje da je problem nedostatak klanica u Srbiji koje imaju iskustva sa preradom bivoljeg mesa ali da taj problem sami rešavaju i da meso u domaćoj radinosti prerađuju.

Bivoli nisu teški za održavanje, vole da se kupaju i da piju tu istu vodu gde su maločas boravili. Dnevno pojedu 70 bala mešanog sena, a Živica navodi da je to mala količina hrane u poređenju sa recimo ovcama. Bivolice dnevno daju 5-6 litara mleka, koje najčešće ima 9 procenata mlečne masti. Italijani ih posebno vole, pošto od njihovog mleka prave svoju čuvenu mocarelu.

1 / 4 Foto: Printscreen/YouTube/Mali proizvođači, screenshot RTS

Bonus video:

00:57

MNOGI KUVARI SMATRAJU MIROČKI SIR ZA NAJBOLJI NA SVETU! Ovo je tajna viševekovske tradicije: Po ovome je prepoznatljiv!

(Espreso/Kurir.rs/RTS - Sasvim prirodno/Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.