OVA ZEMLJA JE IZGLASALA 13. PENZIJU! Evo kako da postanete njihov penzioner, šta sve trebate da znate
Penzioneri, Foto: AP Photo Francisco Seco

briga o starijima

OVA ZEMLJA JE IZGLASALA 13. PENZIJU! Evo kako da postanete njihov penzioner, šta sve trebate da znate

Građani Švajcarske većinski su se na referendumu podržali predlog da penzioneri dobiju i trinaestu isplatu

Objavljeno:

Građani Švajcarske većinski su se na referendumu podržali predlog da penzioneri dobiju i trinaestu isplatu. Šta za sada znamo o trinaestoj penziji u Švajcarskoj?

Inicijativu "„Za bolji život u starosti“ podržalo 1.884.054 građana Švajcarske, dok se protiv izjasnilo njih 1.350.406. U procentima, za je glasalo 58,25, a protiv 41,75 odsto građana.

Interesantno je pogledati rezultate referenduma po kantonima. Najveću podršku inicijativa je dobila u zapadnim kantonima. Prednjači Jura sa čak 82,54% za, a sledi Nojšatel gde je 78,44% građana podržalo inicijativu. Na drugoj strani su centralni i istočni kantoni. Najveći procenat građana koji su se protivili inicijativi je u Obvaldenu, gde je 59,53% bilo protiv uvođenja trinaeste penzije.

Očekuje se da isplata počne 2026. godine

Ako ste mislili da će već ove godine švajcarski penzioneri osetiti povećanje kućnog budžeta, prevarili ste se. Iako je rezultat referenduma obavezujući, to ne znači da će se izmene zakonskih propisa sprovesti u kratkom roku. Očekuje se da će najstariji Švajcarci prvi put dobiti trinaestu penziju tek 2026. godine. Ova izmena će praktično uvećati godišnju penziju za 8,3%.

13 . penziju će dobiti i oni sa najnižim penzijama, koji primaju mesečni dodatak. Međutim, trinaesta penzija pripašće samo starosnim penzionerima. Korisnici porodičnih i invalidskih penzija neće se obradovati. Na njih se odluka ne odnosi, pa će oni i dalje imati samo 12 isplata godišnje.

Penzioner
Penzionerfoto: Profimedia

Način implementacije predloga je i dalje nepoznat

Inicijativom nije obuhvaćen način na koji će se finansirati uvećani godišnji troškovi isplate penzija. Procena je da troškovi neće uopšte biti zanemarivi, čak ni za državu koja je svima uzor za finansijsku stabilnost. Švajcarski budžet biće opterećen sa čak oko 5 milijardi franaka godišnje kada se počne sa isplatom trinaeste penzije.

Jasno je, ova sredstva treba obezbediti na takav način da se ne ugrozi stabilnost nacionalne valute i javnih finansija. Odluka o tome će biti na švajcarskom parlamentu. Moguće solucije su razne. Jedna od njih je uvećanje doprinosa na zarade, a nije isključeno ni povećanje stope PDV. Naravno, postoje i druga moguća rešenja, a vrlo je verovatno da će se parlament odlučiti za kombinaciju više načina finansiranja.

Potrebne su i dodatne reforme

Poslednjih godina, u Švajcarskoj su preduzete brojne mere kako bi se obezbedilo nesmetano finansiranje penzijskog sistema. Ne tako davno, 2020. godine, uvećana je stopa doprinosa. Početak ove godine već je obeležilo povećanje pojedinih stopa u okviru poreza na dodatu vrednost. Starosna granica za žene se kontinuirano povišava i 2028. godine će dostići 65 godina.

Plan je bio da se potpuna stabilnost finansiranja penzijskog sistema obezbedi najkasnije do 2030. godine. Naravno, odluka građana Švajcarske da se uvede 13. penzija će svakako značajno uticati na prethodno usvojene planove. Ekonomiste i političare očekuje veliki izazov. Potrebno je obezbediti potreban novac, a da se istovremeno ne ugroze drugi sektori.

Uslovi za penziju u Švajcarskoj

Švajcarski penzijski sistem ima 3 stuba. Prvi stub je obavezno državno osiguranje i njime će se baviti ovaj članak. Drugi i treći stub predstavljaju privatne penzijske fondove, s tim što je drugi stub u Švajcarskoj obavezan. Prava koja mogu da se ostvare u ovim fondovima, zavise od njihove ponude i ugovora koji je osiguranik zaključio pri ulasku u osiguranje.

Penzioneri
Penzionerifoto: Ana Paunković

Opšti uslov za starosnu penziju u Švajcarskoj je 65 godina života. On je niži samo za žene rođene pre 1964. godine. Najniži starosni uslov imaju žene rođene 1960. godine, ili ranije. Njima je dovoljno 64 godine života. Za svaku sledeću godinu rođenja na uslov se dodaje još 3 meseca, sve dok se ne dostigne opšti uslov. U pogledu staža, švajcarski propisi nisu zahtevni. Za penziju je dovoljno samo 12 meseci staža. On može da se ostvari radom, ali propisi poznaju još dva načina. Penziju mogu da ostvare i lica koja su bila u osiguranju „preko“ supružnika najmanje godinu dana, a da su za to vreme plaćeni doprinosi u visini najmanje duploj u odnosu na minimum. Takođe je minimalan staž moguće navršiti i kroz roditeljsko staranje, kao i kroz staranje o drugim osobama.

Korisnici starosne penzije u Švajcarskoj imaju pravo i na dodatnu penziju za svako dete mlađe od 18 godina. U slučaju da se dete i dalje školuje, ovo pravo može da se produži do 25. rođendana deteta.

Ranije penzionisanje

U Švajcarskoj je moguće ranije ostvariti pravo na penziju, ali najviše za jednu, ili dve godine. Za muškarce i žene rođene do 1960. godine, ranija penzija se umanjuje za 6,8% za svaku godinu koja nedostaje do punog uslova. Žene rođene od 1961. do 1969. koje se odluče za ranije penzionisanje, imaće pravo na nešto niže umanjenje, ali taj propis stupa na snagu 1. januara 2025. godine. Osobe koje se odluče za ranije penzionisanje, treba da znaju da je umanjenje penzije trajno. Dakle, jednom ostvarena prevremena penzija ostaje umanjena doživotno.

Prevremena penzija ne može da se ostvari u bilo kom trenutku, nego samo tačno godinu, ili dve ranije u odnosu na uslov za starosnu penziju. Zahtev se podnosi najkasnije poslednjeg dana u mesecu u kom navršavate godine života potrebne za raniju penziju. Ipak, predlaže se da se zahtev podnese tri do četiri meseca ranije.

Pored umanjenja, korisnici prevremene starosne penzije nemaju pravo na dodatnu penziju za decu.

Zanimljiv je i propis koji stupa na snagu 1. januara 2024. godine. On će omogućiti da se postepeno pređe sa rada u penziju. Naime, novi propis omogućiće korišćenje 20 do 80 procenata penzije uz istovremeni rad.

Izgleda da su se i Švajcarci promenili

Mnogi analitičari komentarišu da su rezultati referenduma iznenađujući. U okviru kampanje koja je vođena, praktično su svi mogli da čuju koliki će biti troškovi isplate trinaeste penzije i koje su potencijalne posledice na opštu ekonomiju. Nekada su Švajcarci bili poznati po kolektivnoj svesti i izuzetnoj odgovornosti. Iz tog razloga, mnogi su očekivali da će većina glasati protiv inicijative, bez obzira na to što je isplata trinaeste penzije primamljiva. Međutim, rezultati ipak nisu takvi.

Iznenađenje, ili ne, glasovi su prebrojani i rezultate sada svi znaju. Mi ćemo svakako pratiti razvoj situacije. Švajcarska je država u kojoj su radili mnogi građani sa naših prostora. Ne sumnjamo da bi se mnogi među njima obradovali trinaestoj penziji. Na žalost, mnogi su penziju primili jednokratnom isplatom pa od ove odluke neće imati koristi. Oni drugi, sigurni smo, se već raduju i jedva čekaju izmene zakona. Da li je moguća inflacija i pad vrednosti švajcarskog franka? Analitičari kažu – nije verovatno. Zaista, teško je poverovati da bi tako nešto moglo da se dogodi. Da li će se glasači kajati, kao što se veliki broj Britanaca kaje zbog Brexita – vreme će pokazati.

Jaka ekonomija, kao i relativna blizina našim krajevima, učinili su Švajcarsku jednom od popularnijih zemalja za život i rad naših ljudi. Mnogi Jugosloveni odlazili su u Švajcarsku brzo nakon II svetskog rata, a ljudi iz ovih krajeva i danas često veruju da je baš ova zemlja mesto gde će sebi stvoriti bolji život. Pokušaćemo da približimo čitaocima uslove za penziju u Švajcarskoj.

Bonus video:

02:55

DVA UNUKA, DVE UNUKE, ĆERKA I SUPRUG NE RADE NIGDE! Porodica Milorada iz Avramice živi od njegove penzije, ali i od Crvenog Krsta

(Espreso/Penzije/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.