OGLASIO SE DIREKTOR PIO FONDA SA VAŽNOM INFORMACIJOM: Tiče se uvećanih penzija, evo šta je saopšteno
PIO fond i penzioner, Foto: Beta / Dragan Gojić, Nenad Kostić

važno za penzionere

OGLASIO SE DIREKTOR PIO FONDA SA VAŽNOM INFORMACIJOM: Tiče se uvećanih penzija, evo šta je saopšteno

Ovo povećanje penzija predstavlja ispunjenje obećanja države i pokazuje da je suština njene politike briga o ljudima

Objavljeno: 20:27h

Danas je krenula isplata penzija koje su uvećane za 14,8 odsto.

Osim uvećanih primanja za penzionere, PIO fond je doneo i neke nove odluke.

Jedna se tiče novog paketa solidarne pomoći, a sve su detaljno objasnili kako bi starijim građanima bilo sve olakšano.

Sada se ponovo oglasio direktor PIO fonda, Relja Ognjenović sa informacijama koje se tiče povećanja iznosa penzije.

1 / 6 Foto: Nebojša Mandić

Najniža penzija u Srbiji za korisnike iz kategorije zaposlenih i samostalnih delatnosti sada iznosi 24.987,67 dinara, a najviša za sve korisnike 230.145,48 dinara.

Uvećana je i vrednost opšteg boda koji utiče na visinu prvog obračuna penzije, a koji sada iznosi 1.345,88 dinara.

Osim penzija, povećane su i naknade za negu i pomoć drugog lica i za telesno oštećenje, podsetio je u svojoj objavi danas Fond PIO.

Isplata uvećanih januarskih penzija za 14,8 odsto krenula je danas, 2. februara, za penzionere samostalnih delatnosti koji penzije primaju preko tekućih računa, na kućne adrese i na šalterima pošta.

Za korisnike vojnih i poljoprivrednih penzija isplata počinje 6. februara takođe preko tekućih računa, na kućne adrese i na šalterima pošta. Penzioneri iz kategorije zaposlenih svoje prinadležnosti će primiti 10. februara preko tekućih računa a 8. na kućne adrese i na šalterima isporučnih pošta.

Ovo povećanje penzija predstavlja ispunjenje obećanja države i pokazuje da je suština njene politike briga o ljudima, kazao je danas ministar finansija Siniša Mali.

On je naveo da je ovo još jedno obećanje koje ispunjavamo, pokazatelj brige za građane i konstantnog rada na poboljšanju njihovog životnog standarda.

penzioneri, Penzije
foto: Beta Dragan Gojić

„Penzije u Srbiji su od 1. januara ove godine povećane za 14,8 odsto, čime dolazimo do prosečne penzije od 390 evra. Setite se samo da je 2012. godine prosečna penzija u Srbiji iznosila tek 204 evra. Sada je skoro duplo veća“, naveo je ministar finansija.

On je podsetio i da su penzije prethodni put povećane od 1. oktobra 2023. godine, i to za 5,5 odsto, te da je tri meseca kasnije stiglo novo povećanje penzija.

Kumulativno, naglasio je Mali, penzije su od 1. oktobra prošle godine povećane za 21,1 odsto.

„Veoma je važno i što smo u 2023. godini imali realan rast penzija od 8,7 odsto, što znači da i pored inflacije, koja se od aprila nalazi na silaznoj putanji, penzije značajno rastu, a samim tim i životni standard naših najstarijih“, naglasio je ministar Mali.

„Suština naše politike su ljudi, briga o njima i poboljšanje kvaliteta života građana Srbije. Zato iz godine u godinu, kontinuirano radimo na poboljšanju životnog standarda naših građana i to je politika od koje nećemo i ne smemo odustati”, poručio je Mali.

Inače, ovim povećanjem obuhvaćene su sve naknade koje se isplaćuju preko Fonda PIO.

Penzioneri
foto: Beta / Dragan Gojić, Nenad Kostić

Od 1. januara novčana naknada za pomoć i negu drugog lica po važećem zakonu iznosi 29.911,21 dinara, a prima je oko 80.000 korisnika. Novčana naknada za telesno oštećenje za korisnike sa 100 odsto oštećenja iznosi 12.462,67 dinara.

Uvećana je i naknada pogrebnih troškova koja se isplaćuje licima koja su snosila troškove sahrane umrlih korisnika penzije i sada iznosi 68.863 dinara za sve kategorije korisnika penzija.

Bonus video:

01:04

OVAKO MOŽEMO DA ISPRATIMO TOK POVEĆANJA PENZIJA DO 2024. GODINE! Stručnjak otkrio pokazatelj: Ovaj deo godine je presudan!

(Espreso/Penzionisani.rs/V.P./Prenela: N.J.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.