SUTRA KREĆE ISPLATA UVEĆANIH PENZIJA: Proverite kada će vam novac leći na račune
Penzioneri, Foto: beta dragan gojić

važno za naše najstarije

SUTRA KREĆE ISPLATA UVEĆANIH PENZIJA: Proverite kada će vam novac leći na račune

Sa tim uvećanjem prosečna penzija iznosi oko 45.775 dinara, odnosno oko 390 evra

Objavljeno:

Isplata januarskih penzija, koje su uvećane za 14,8 % u odnosu na prethodni mesec, počinje 2. februara za penzionere samostalnih delatnosti koji penzije primaju preko tekućih računa, na kućne adrese i na šalterima pošta.

Za korisnike vojnih i poljoprivrednih penzija isplata počinje 6. februara preko tekućih računa, na kućne adrese i na šalterima pošta.

Penzioneri iz kategorije zaposlenih svoje prinadležnosti će primiti 8. februara preko tekućih računa i 10. februara na kućne adrese i na šalterima isporučnih pošta, saopštio je Fond PIO.

Osim uvećanih penzija, iz PIO fonda su stigle vesti koje će obradovati naše penzionere, a tiče se naknade za negu i pomoć drugog lica.

1 / 5 Foto: Beta Dragan Gojić

Ovom redovnom povećanju prethodilo je i vanredno usklađivanje penzija u oktobru prošle godine od 5,5 odsto, a to je najbolji pokazatelj da težnja države nije samo očuvanje standarda penzionera, već i njegov stalni rast, kazao je direktor Fonda Relja Ognjenović.

Sa tim uvećanjem prosečna penzija iznosi oko 45.775 dinara, odnosno oko 390 evra.

Da ponovim još jednom da su u poslednje dve godine, uključujući redovna i vanredna povećanja, u Srbiji penzije ukupno kumulativno povećane više od 56 procenata. Želimo što pre da dođemo do nivoa penzija koji smo obećali, a to je 650 evra za prosečnu penziju do kraja 2027. godine, naveo je Ognjenović, podsetivši i da je u novembru 2023, drugu godinu zaredom, korisnicima penzija i novčanih naknada isplaćena i jednokratna pomoć u iznosu od 20.000 dinara.

Penzioneri
foto: Beta/Dragan Gojić

Sa januarskim povećanjem najniža penzija u Srbiji za korisnike iz kategorije zaposlenih i samostalnih delatnosti sada iznosi 24.987,67 dinara, a najviša za sve korisnike 230.145,48 dinara. Uvećana je i vrednost opšteg boda koji utiče na visinu prvog obračuna penzije, a koji sada iznosi 1.345,88 dinara, precizirao je.

Izvorni prihodi Fonda PIO u 2023. godini ostvareni su u iznosu 744,7 milijardi dinara i viši su od rebalansom planiranih za 5,4 milijarde, odnosno za 0,7 odsto. U odnosu na 2022. godinu, naplaćeni doprinosi viši su za 69,8 milijardi dinara, odnosno za 10,3 odsto.

Razloge za povećane prihode od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje vidimo u nominalnom rastu zarada i u kontinuiranom rastu registrovane zaposlenosti, što je odraz stabilne i otporne ekonomije naše zemlje, kazao je direktor Fonda PIO.

Relja Ognjenović
foto: Printscreen/RTS

Osim penzija, povećane su i naknade za negu i pomoć drugog lica i za telesno oštećenje, dok korisnicima starosne, prevremene starosne, invalidske i porodične penzije kojima visina prinadležnosti ne prelazi 51.618,14 dinara nastavljamo da isplaćujemo novčani iznos kao uvećanje uz penziju do pet odsto, u skladu sa uredbom Vlade Republike Srbije. I ova statistika najbolje pokazuje da se penzije nikada do sada nisu povećavale tako brzo i znatno iznad nivoa inflacije i sve to na zdravim osnovama.

To je bilo moguće uraditi jer je Srbija danas jaka država koja brine o svim svojim građanima a posebno o najstarijima, zaključio je.

(Espreso/Penzionisani.rs/V.P./Prenela: N.J.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.