STIŽU NOVE POGODNOSTI ZA PENZIONERE: PIO fond objavio sve detalje
Penzioneri, Foto: Beta/Dragan Gojić

sjajne vesti

STIŽU NOVE POGODNOSTI ZA PENZIONERE: PIO fond objavio sve detalje

Ovom vrstom pomoći će biti obuhvaćen značajno veći broj korisnika nego do sada

Objavljeno:

Ovogodišnji oglas za upućivanje korisnika penzija na besplatnu rehabilitaciju u neku od banja Srbije Fond PIO je objavio već 9. januara, što je znatno ranije nego do sada, a sredstva koja se izdvajaju za društveni standard penzionera ove godine su najviša.

Prema rečima dr Aleksandra Miloševića, zamenika direktora Fonda, Finansijskim planom RF PIO za 2024. godinu na ime društvenog standarda korisnika penzija izdvojena su sredstva u iznosu od 1,24 milijarde dinara.

Od ukupnih sredstava, 85 odsto se izdvaja za finansiranje troškova rehabilitacije korisnika penzija, što ove godine iznosi 1,05 milijardi dinara.

1 / 5 Foto: Beta Dragan Gojić

Preostalih 15 procenata, odnosno 185,58 miliona dinara, izdvaja se za ostale vidove društvenog standarda penzionera, odnosno za finansiranje kulturnih i sportsko-rekreativnih manifestacija čiji je cilj podsticanje integracije starijih osoba u društvo, zatim solidarne pomoći korisnicima penzija, kao i za finansiranje razvoja socijalnog dijaloga i međunarodnih aktivnosti, kao najnovijeg vida društvenog standarda, uvedenog poslednjim izmenama i dopunama Pravilnika.

– Sredstva koja se ove godine izdvajaju za društveni standard su značajno povećana u odnosu na prethodnu godinu, za čak 77 odsto, s obzirom na to da je pojačana naplata doprinosa u poređenju sa istim periodom prošle godine, a osim toga i zato što se, na osnovu izmena Zakona o PIO, za društveni standard sada izdvaja 0,15 odsto od izvornih prihoda Fonda, u odnosu na dosadašnjih 0,10 procenata.

Zahvaljujući tome, ove godine će veći broj korisnika moći da bude upućen na besplatnu rehabilitaciju, prema procenama, više od 21.000 penzionera, što je znatno više u odnosu na oko 15.000 koliko je na besplatnu rehabilitaciju bilo upućeno tokom 2023. godine.

pio fond
foto: Beta / Dragan Gojić

U prethodnim godinama smo oglas uglavnom raspisivali u martu, pa su prvi korisnici bili upućivani na rehabilitaciju tek u maju ili junu. S obzirom na to da ove godine imamo mogućnost da u banje uputimo veći broj korisnika, bilo je neophodno i da se oglas raspiše što ranije, kako bi na raspolaganju bio i veći kapacitet u našim banjama, i kako bi svi korisnici do kraja godine mogli da iskoriste ovo svoje pravo. Očekujemo da će ove godine prvi korisnici na oporavak o trošku Fonda PIO biti upućeni već krajem marta – objašnjava dr Milošević.

Jedna od važnih izmena Pravilnika o društvenom standardu korisnika penzija RF PIO, čije su izmene i dopune stupile na snagu 30. decembra 2023. godine, odnosi se na pratioce korisnika, za čiji boravak u banjama Fond takođe snosi troškove. Naime, Pravilnikom je sada definisano da Fond snosi troškove pratioca korisnika koji je ostvario pravo na pomoć i negu drugog lica i u drugim izuzetnim slučajevima, a do sada je Fond finansirao troškove pratioca slepog lica i pratioca deteta koje je ostvarilo pravo na porodičnu penziju a nesposobno je za samostalan život i rad.

Penzioneri
foto: Nebojša Mandić

– Zahvaljujući navedenoj izmeni, sada su obuhvaćeni svi slučajevi koji su se prikazali u dosadašnjoj praksi, kada Fond na osnovu odredbi Pravilnika nije mogao da obezbedi troškove za pratioca, a objektivno je za tim postojala potreba. Dakle, da bi se razrešile sve takve dileme, izmenjen je Pravilnik, tako da će sada troškovi biti pokriveni za pratioce svih korisnika kojima je pratilac neophodan – navodi dr Aleksandar Milošević. On dodaje da pravo na troškove za pratioca, pored korisnika novčane naknade za pomoć i negu drugog lica, svakako imaju i deca do 14 godina koja su korisnici porodične penzije, ukoliko ostvare pravo na besplatnu rehabilitaciju, pošto oni po zakonu i ne mogu da idu bez pratioca.

Još jedna značajna novina odnosi se na pakete solidarne pomoći, koji će od ove godine prvi put biti unificirani, dakle svaki paket će sadržati iste osnovne životne namirnice i imati istu vrednost. Ovo će biti regulisano posebnom instrukcijom koja će pratiti Pravilnik o društvenom standardu. S obzirom na navedenu novinu, kao i na veća sredstva koja će za ovu namenu biti izdvojena 2024. godine, ovom vrstom pomoći će biti obuhvaćen značajno veći broj korisnika nego do sada – ističe dr Aleksandar Milošević, zamenik direktora Fonda.

Novi vid društvenog standarda – razvoj socijalnog dijaloga i međunarodne aktivnosti, svakako će poboljšati položaj korisnika, ali i otvoriti neke nove mogućnosti za udruženja penzionera. Kako se navodi u Pravilniku, socijalni dijalogse ostvaruje kroz organizovanje tribina, okruglih stolova i savetovanja u zemlji, dok međunarodne aktivnosti obuhvataju učešće na međunarodnim konferencijama u inostranstvu koja organizuju udruženja koja predstavljaju penzionere i stariju populaciju.

PIO fond, Penzioneri, Penzionerska kartica
foto: Nenad Kostić

Inače, redosled korisnika na rang-listi zavisi od broja bodova, na šta utiče nekoliko propisanih kriterijuma: visina penzije, broj godina staža osiguranja, broj godina korišćenja penzije, ostvareno pravo na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica, ostvareno pravo na porodičnu penziju za korisnika koji je pravo ostvario kao dete koje nije sposobno za samostalan život i rad. Pod jednakim uslovima, prednost ima korisnik penzije koji je stariji.

Pravilnik o društvenom standardu takođe propisuje i da se korisnik penzije upućuje na rehabilitaciju prema iskazanoj želji, u skladu sa smeštajnim kapacitetima ustanove, koja nije kontraindikovana njegovoj medicinskoj dokumentaciji. Iako korisnici prilikom podnošenja prijave Fondu dostavljaju i medicinsku dokumentaciju, ukoliko je poseduju, važno je naglasiti da zdravstveno stanje penzionera ne utiče na poziciju na rang-listi.

Dakle, Fond PIO korisnike ne upućuje u banje u cilju lečenja, već omogućava penzionerima sa niskim primanjima da odu na besplatan oporavak.

Pravo na oporavak u nekoj od banja Srbije o trošku Fonda PIO u 2024. godini, u trajanju od 10 dana, imaju korisnici starosnih, prevremenih starosnih, invalidskih i porodičnih penzija, koji imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije, čija penzija iznosi do 39.850 dinara, koji nemaju druga lična primanja i koji nisu koristili rehabilitaciju počev od oglasa za 2020. godinu. Za korisnike koji pored domaće, primaju penziju i iz inostranstva, uslov je da zbir tih penzija iznosi do 39.850 dinara.

penzioneri
foto: Nebojša Mandić

Prijave na oglas trajale su od 9. do 25. januara 2024. godine, a rang-lista korisnika koji ispunjavaju uslove za upućivanje na rehabilitaciju objavljuje se dvadeset četvrtog radnog dana od dana isteka oglasa, odnosno 1. marta 2024. godine.

Prigovori na rang-listu mogu se podneti nadležnoj komisiji u roku od pet radnih dana od dana objavljivanja rang-liste na oglasnoj tabli, tj. od 4. do 8. marta. Komisija je dužna da u roku od pet dana razmotri podnete prigovore, obavesti podnosioce prigovora i utvrdi konačnu ranglistu korisnika penzija koji su ostvarili pravo na rehabilitaciju.

Konačna rang-lista će biti objavljena 14. marta 2024. godine, nakon čega će uslediti i prvi pozivi korisnicima za upućivanje na oporavak.

Bonus video:

08:15

Predsednik Vučić i premijerka Brnabić saopštili nove mere, povećanje plata i penzija

(Espreso/Penzionisani.rs/V.P./Prenela: N.J.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.