KO SE NIJE PRIJAVIO IMA JOŠ MANJE OD 24 SATA! Rok za konkurisanje za program "Moja prva plata" ističe SUTRA
Foto: George Mdivanian / Panthermedia / Profimedia

POŽURITE

KO SE NIJE PRIJAVIO IMA JOŠ MANJE OD 24 SATA! Rok za konkurisanje za program "Moja prva plata" ističe SUTRA

Među pozicijama koje su otvorene na sajtu "Moja prva plata", moći ćete da pronađete idealno mesto za vas

Objavljeno:

Javni poziv za realizaciju programa "Moja prva plata" od strane Nacionalne službe za zapošljavanje raspisan je 10.10.2023. godine i ima za cilj zapošljavanje mladih do 30 godina bez ili sa minimumum radnog iskustva, kao i smanjenje nedostatka kadrova u privredi. Moguće je konkurisati sa raznim nivoima kvalifikacije kod mnogobrojnih poslodavaca u privatnom ili javnom sektoru, kojih je svakim danom sve više.

Bilo da ste knjigovođa, doktor medicine, magacioner ili poslovni administrator, među pozicijama koje su otvorene na sajtu "Moja prva plata", moći ćete da pronađete idealno mesto za vas.

Zainteresovani kandidati mogli su da konkurišu za ova radna mesta u periodu od 13. novembra, a rok je do sutra, 06. decembra 2023. godina.

novčanik
foto: James Clarke Images / Alamy / Profimedia

Dalji program realizacije programa "Moja prva plata" podrazumeva da od 7. decembra do 22. decembra 2023. godine traje takozvano povezivanje kandidata sa poslodavcima iz privatnog sektora i javnog sektora, a period od 23. do 29. decembra 2023. godine je rezervisan za objavu konačne liste poslodavaca sa brojem izabranih kandidata na odobrenim pozicijam.

Zaključivanje ugovora između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavca i izabranog kandidata predviđeno je od 1. do 19. januara 2024. godine, kada bi trebalo da počne osposobljavanje nezaposlenog lica.

Koji poslodavci imaju pravo učešća u programu?

Program "Moja prva plata" za 2023. godinu je predviđen kao projekat koji bi trebalo da pruži prva iskustva i uvide u poslovni svet za oko 10.000 mladih ispod 30 godina. Pored toga, ovo je i velika prednost i za same kompanije jer imaju priliku da svoj kadar podmlade i prenesu im svoja dostignuća, ali i da ih na taj način potencijalno zadrže kao stalne zaposlene kada prođe period od 9 meseci. Čini se da su obe strane na dobitku.

Pravo na učešće imaju privredni subjekti koji posluju na teritoriji Republike Srbije i to kategorije preduzetnika, mikro, mala, srednja i velika pravna lica i javni sektor.

Moja prva plata
foto: Printscreen

PKS je ranije pozvala kompanije da se prijave na konkurs. Spisak naziva kompanija možete pronaći na samom sajtu u okviru dela "Prikaz odobrenih pozicija poslodavaca".

Kako je još zvanično objašnjeno, postoje određeni kriterijumi za za formiranje liste poslodavaca koji mogu da učestvuju u projektu "Moja prva plata", a to su:

  • Poslodavci iz privatnog sektora za pozicije sa mestom rada koje pripadaju devastiranim područjima ili teritoriji AP Kosovo i Metohija,
  • Poslodavci iz privatnog sektora, za pozicije sa mestom rada na ostalim područjima,
  • Poslodavci iz javnog sektora za pozicije sa mestom rada koje pripadaju devastiranim područjima ili teritoriji AP Kosovo i Metohija,
  • Poslodavci iz javnog sektora za pozicije sa mestom rada na ostalim područjima.

Prilikom odobravanja broja izvršilaca po pozicijama poslodavaca mogu biti primenjeni neki od sledećih parametara:

  • ravnomerna teritorijalna raspoređenost,
  • broj mladih nezaposlenih na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje po filijalama,
  • broj prijavljenih kandidata na oglašene pozicije,
  • broj traženih izvršilaca u odnosu na broj zaposlenih kod poslodavca,
  • obrazovna struktura nezaposlenih,
  • delatnost poslodavca,
  • redosled po vremenu prihvatanja pozicija od strane kandidata.

Ovo je sve definisano u skladu sa odredbom Javnog poziva, kojom je utvrđeno da Nacionalna služba za zapošljavanje zadržava pravo da ograniči broj poslodavaca po sektorima i/ili regionima, uzimajući u obzir efekte na zapošljavanje iz prethodnih ciklusa programa, i broj oglašenih pozicija po poslodavcu koji se mogu uključiti u ovaj program kako bi se obezbedilo ravnomerno učešće većeg broja poslodavaca iz više različitih sektora i/ili regiona.

"Poslodavci koji su zainteresovani za učešće u Programu objavljuju konkretne radne pozicije (sa opisom poslova na srpskom jeziku) na kojima će se mladi osposobljavati za samostalan rad po utvrđenom programu koji oobrava Nacionalna služba za zapošljavanje, uz mentora koji vrši nadzor i pruža podršku", definisano je na sajtu "Moja prva plata".

Kolika je zapravo prva plata mladima?

Mladi koji uđu u ovaj sistem pomoći države imaće zagarantovanu mesečnu novčanu naknadu, ali i mogućnost da im poslodavac isplati dodatna sredstva, što zavisi od politike kompanije.

Visina zagarantovane novčane naknade zavisi od stepena obrazovanja. Drugim rečima, omladina sa srednjom stručnom spremom ima pravo na iznos od 28.000,00 dinara, dok za ljudi visokog obrazovanja dobjaće 34.000,00 dinara.

Nacionalna služba za zapošljavanje vrši isplatu sredstva direktno licima na osposobljavanju, preko banke „Poštanska štedionica“ ad Beograd, koja će, kako je saopšteno, za navedenu namenu otvoriti namenski tekući račun licima, bez naplate troškova održavanja računa.

Kad je počeo program "Moja prva plata"?

Program Moja prva plata prvi put je pokrenut 2020. godine i do sada su realizovana dva ciklusa. Tako je do sada je ukupno nešto malo više od 25.000 mladih preko ovog programa steklo svoja prva radna iskustva, piše Tanjug.

U program je do sada bilo uključeno oko 11.000 poslodavaca, a posle prva dva ciklusa, zaposlenje u roku od šest meseci dobilo je oko 44 odsto mladih. Očekuje se da će se ti razultati još poboljšati kada bude završen i treći ciklus koji je trenutno u toku.

Bonus video: PREDSEDNIK VUČIĆ JE NAJAVIO DA ĆE DO 2027. GODINE PROSEČNA PLATA BITI 1.400 EVRA, A MINIMALNA ZARADA 650 EVRA.

03:14

PREDSEDNIK VUČIĆ JE NAJAVIO DA ĆE DO 2027. GODINE PROSEČNA PLATA BITI 1.400 EVRA, A MINIMALNA ZARADA 650 EVRA.

(Espreso/Blic Biznis/Moja prva plata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.