MANJE STRESA, PLATA VEĆA OD PROSEKA, RAD OD KUĆE... Ovaj posao je IDEALAN za mlade Srbe, samo 3 STVARI su potrebne
Posao u Srbiji, Foto: Promo, Filip Plavčić

posao

MANJE STRESA, PLATA VEĆA OD PROSEKA, RAD OD KUĆE... Ovaj posao je IDEALAN za mlade Srbe, samo 3 STVARI su potrebne

Zanimanje aktuara ispada najisplativije, a malo ko zna za njega

Objavljeno:

Verovali ili ne, postoji posao za koji stručni podaci kažu da skoro ne izaziva stres, odlično je plaćen, može se raditi na daljinu i jednostavno je najbolji na svetu.

Većini je, međutim, nepoznat posao aktuara.

Kada je u pitanju idealan posao, istraživanja pokazuju da su plata i beneficije ključni, ali i balans između posla i privatnog života. Sve to ispunjava zanimanje aktuara, koje takođe može da se obavlja od kuće. A Američki biro za statistiku rada kaže da je prosečna plata aktuara 113.990 dolara godišnje, piše cnbc.com.

Šta uopšte rade aktuari?

Kompjuter
Kompjuterfoto: Printscreen/RTS

Aktuar je specijalista koji analizira finansijske posledice rizika. Koristi matematičke, statističke i finansijske metode da prouči neizvesne buduće događaje koji mogu prouzrokovati štetu koju pokrivaju osiguravajuće kompanije.

Aktuari se bave širokim spektrom poslova u osiguranju. Određuju cenu osiguravajućih proizvoda, obračunavaju rezerve kako bi osiguravajuća kompanija mogla da pokrije sve štete koje će osiguranici imati u budućnosti, pronalaze kreativne načine da smanje rizike sa kojima se suočava osiguravajuća kompanija, brinu o solventnosti kompanije, računaju profitabilnost, proučavaju kako su investirana sredstva kompanije…

Studije pokazuju i da je ovo vrlo tražen posao, te da će zapošljavanje aktuara porasti za 23 odsto između 2022. i 2032. godine, što je mnogo više od proseka.

Pritom, aktuari su najveći stručnjaci za kvantifikovanje rizika i upravljanje rizicima ne samo u osiguranju već i u čitavoj finansijskoj sferi. Njih i te kako ima i u našoj zemlji, a postoji i Udruženje aktuara Srbije.

Kompjuter
Kompjuterfoto: Yulia Koltyrina / Alamy / Alamy / Profimedia

U Srbiji je takođe cenjena aktuarska profesija i relativno dobro je plaćena u odnosu na druga zanimanja. Svaka osiguravajuća kompanija mora da ima ovlašćenog aktuara, a velike kompanije imaju sektor aktuarstva sa pet i više ovlašćenih aktuara“, objasnila je Jelena Kočović, redovna profesorka na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, pre nekoliko godina za beogradske medije.

Kako kaže, na Ekonomskom fakultetu u Beogradu u okviru master studija, usmerenje Aktuarstvo, programi su potpuno usklađeni sa programima najprestižnijih obrazovnih institucija u ovoj oblasti u svetu, kao i sa zahtevima Međunarodne asocijacije aktiuara.

„Tu se stiču naučna i stručna znanja, polaže devet ispita i uradi i odbrani master rad. Time se stiče uslov da se u Narodnoj banci polažu stručni ispiti iz zakonske regulative, standarda prakse i profesionalizma. Uslov da se dobije licenca je, pored navedenih završenih master studija i položenih stručnih ispita u NBS, i tri godine prakse na aktuarskim poslovima. Ekonomski fakultet ima najdužu tradiciju u obrazovanju aktuara, od svog formiranja odnosno od 1937. godine“, istakla je Kočović.

Bonus video:

01:35

Sezonski posao u Americi

(Espreso/ Alo/ Ena Nenadić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.