STIGLE NAJNOVIJE VESTI IZ PIO FONDA: Ovo su NOVE OLAKŠICE za SVE PENZIONERE, jako je VAŽNO
Penzioneri, Foto: Nenad Kostić

pio fond

STIGLE NAJNOVIJE VESTI IZ PIO FONDA: Ovo su NOVE OLAKŠICE za SVE PENZIONERE, jako je VAŽNO

U pitanju je nekoliko olakšica koje će omogućiti građanima da putem elektronskog servisa dobiju sve potrebne informacije

Objavljeno:

PIO fond je najavio nove odluke koje se tiču penzija, penzionisanja, ali i uplate doprinosa od firme.

Praktično, i stari i novi penzioneri sada mogu da računaju na olakšice, i to po više osnova. U najkraćem, mnogi će biti oslobođeni čekanja u redovima, pa će sa dva klika moći da reše važne dileme, zbog čega će im pasti i "kamen sa srca", ali će dobiti i odgovore na važna pitanja.

U pitanju je nekoliko olakšica koje će omogućiti građanima da putem elektronskog servisa dobiju sve potrebne informacije o tome da li im je matična firma uplaćivala doprinose, koliki su im ti doprinosi, kao i da provere kolika će im biti buduća penzija i kada će morati da se penzionišu.

Penzioneri
Penzionerifoto: Nenad Kostić

Sve te podatke će obezbediti novi softver PIO fonda i podrazumevaće automatizovanu elektronsku komunikaciju. To znači da će registrovanim korisnicima stizati izveštaji o stanju uplata doprinosa onjaln, odnosno da će moći da provere podatke u svakom trenutku, pa neće više morati da idu na šaltere PIO fonda.

Provera uplate doprinosa

Jedna od olakšica se tiče verodostojnosti i dostupnosti podataka o uplatama doprinosa od poslodavca.

Mnogima se dešavalo da budu uvereni da im je kompanija uplaćivala doprinose godinama, a kada odu da provere u PIO fond, shvate da su prevareni i da uplata nije ni bilo. "Rupe" u stažu pravile su penzionerima potom ozbiljne probleme kod penzionisanja, ali i kod određivanja visine penzije. Izveštaji će biti dostupni na uvid na klik u elektronskom formatu.

Penzioneri
Penzionerifoto: Nenad Kostić

Kod dopinosa važno je reći da postoje tri segmenta za koja se izdvaja novac:

penzijsko i invalidsko osiguranje;

zdravstveno osiguranje;

osiguranje za slučaj nezaposlenosti.

Kolika će vam biti penzija

Novi softver omogućiće da zaposleni imaju uvid u to sa koliko godina će morati da se penzionišu na osnovu godina staža i kolika će im u tom slučaju biti penzija.

Mnogima je penzija samo maglovit pojam, naročito mladima koji tek počinju da rade jer ne razmišljaju toliko o primanjima u starosti. Sa druge strane, oni koji rade desetak i više godina, na primer, i te kako imaju svest o penzionom osiguranju, a naročito oni kojima je ostalo nekoliko godina do toga da postanu penzioneri.

Penzioneri
Penzionerifoto: Ana Paunković

Kako se visina penzija utvrđuje na osnovu više faktora, prvenstveno na osnovu godina radnog staža i visine zarade, mogućnost da se u svakom trenutku to proveri predstavlja veliku olakšicu za planiranje ličnog budžeta, ali i načna života.

Kako navodi PIO fond, platforma putem koje građani mogu elektronski da provere da li su ispunili uslove za ostvarivanje prava na penziju po različitom osnovu i procenu iznosa penzije već postoji, pa će na nju biti nadograđen novi softver za proveru podataka o stanju uplata doprinosa.

Bonus video:

01:48

ZBOG ČEGA PENZIONERI I DALJE RADE I TO NAJTEŽE POSLOVE?

(Espreso/ Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.