VEOMA VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA JEDNU GRUPU PENZIONERA U SRBIJI: Stiže najveće usklađivanje penzija ikada
Penzioneri, Foto: Ana Paunković

PENZIONERI

VEOMA VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA JEDNU GRUPU PENZIONERA U SRBIJI: Stiže najveće usklađivanje penzija ikada

Važno je napomenuti da je ovo ujedno i najveće prilagođavanje do sada

Objavljeno:

Dobre vesti stižu za sve hrvatske penzionere, a kojih i u Srbiji ima najviše, kada su u pitanju najstariji koji primaju deviznu penziju.

Državni zavod za statistiku Hrvatske objavio je i poslednje važne podatke potrebne za novi obračun penzija i povećanje koje će stupiti na snagu od 1. janaura naredne godine.

Uz ranije objavljene podatke o inflaciji, sada je moguće izračunati i samu stopu usklađivanja, a analitičar penzionog sistema Željko Šemper kaže da je postotak usklađivanja i rasta penzija tačno 8,42 odsto.

Iako je Šemperova početna procena usklađivanja penzija bila 8,53 odsto, on je kasnije revidirao ovaj procenat, pa je sledeća procena posle poznatih podataka u julu bila 8,28 odsto. Sada je podneo svoj konačni obračun stope usklađivanja, koja iznosi 8,42 odsto.

1 / 6 Foto: Beta / Dragan Gojić, Nenad Kostić

Svi podaci potrebni za određivanje procenta poravnanja su poznati. Kako je objavio Državni zavod za statistiku, prosečna mesečna neto plata po zaposlenom u Hrvatskoj za jun 2023. iznosila je 1.150 evra, a prosečna mesečna bruto plata 1.590 evra.

Inflacija za jul je bila u padu, odnosno cene roba i usluga za ličnu potrošnju, merene indeksom potrošačkih cena, u julu 2023. godine u odnosu na jul 2022. godine bile su u proseku veće za 7,3 odsto, dok su u odnosu na jun bile u proseku više za 0,2 odsto.

Na portalu mirovina.hr podsećaju da se stopa usklađivanja tekuće vrednosti penzije, koja se primenjuje 1. januara i 1. jula svake kalendarske godine, utvrđuje zbrajanjem stope primene prosečne potrošačke cene indeksa u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu je prethodilo i stopu promene prosečne bruto plate svih zaposlenih u Hrvatskoj u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu je prethodilo.

Takođe, važno je napomenuti da je ovo ujedno i najveće prilagođavanje do sada, budući da je ovaj model rasta penzija zasnovan na promenama plata i inflacije uveden 1999. godine, dodaje se.

Bonus video:

08:15

Predsednik Vučić i premijerka Brnabić saopštili nove mere, povećanje plata i penzija

(Espreso / Penzionisani)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.