STIGLO NAJNOVIJE SAOPŠTENJE PIO FONDA: Evo šta je saopšteno
PIO fond, Foto: Beta / Dragan Gojić, Nenad Kostić

poslednje pripreme za uvećanje penzija

STIGLO NAJNOVIJE SAOPŠTENJE PIO FONDA: Evo šta je saopšteno

Od početka 2023. godine, korisnicima penzija će primanja biti usklađena za ukupno 18,3 odsto, s obzirom na to da je početkom godine bilo redovno usklađivanje za 12,1 procenat

Objavljeno:

Upravni odbor Republičkog fonda PIO održao je 21. avgusta 2023. godine 17. sednicu u aktuelnom sazivu, na kojoj je doneta Odluka o izmenama i dopunama Finansijskog plana RF PIO za 2023. godinu.

Kako je navela Bojana Popović, direktorka Sektora za finansijske poslove u Direkciji RF PIO, povod za rebalans Finansijskog plana Fonda za ovu godinu jeste povećanje penzija planirano na jesen.

Vanredno usklađivanje penzija za 5,5 odsto planira se od oktobra, i ono je povod za izmene i dopune Finansijskog plana Fonda za 2023. godinu. Od početka 2023. godine, korisnicima će primanja biti usklađena za ukupno 18,3 odsto, s obzirom na to da je početkom godine bilo redovno usklađivanje za 12,1 procenat – navela je Bojana Popović i istakla da je zbog više ostvarenih prihoda od doprinosa, došlo do smanjenja transfera iz budžeta na 160,90 milijardi dinara.

Povećanje penzija
Povećanje penzijafoto: beta dragan gojić

Ona je kazala da su rebalansom Finansijskog plana Fonda za 2023. godinu, ukupno planirani prihodi i primanja, kao i rashodi i izdaci Fonda za 2023. godinu, uvećani za 912,15 milijardi dinara, odnosno za 1,41 odsto. Prihodi od doprinosa povećani su za 4,5 procenata u odnosu na prvobitno planirane.

Do kraja godine je planirano da se naplati 31,6 milijardi dinara više u odnosu na prvobitni Finansijski plan Fonda, što je u poređenju sa prethodnom godinom za 63,9 milijardi dinara više prihoda od doprinosa. U skladu s tim, kada je reč o učešću dotacija u prihodima i primanjima Fonda, one će rebalansom biti smanjene sa 20,61 na 17,64 odsto, uprkos planiranom usklađivanju penzija od 5,5 procenata – objašnjava Bojana Popović.

Govoreći o rashodima i izdacima, ona je navela da rashodi na ime prava iz PIO iznose 885,64 milijarde dinara. Sredstva od 6,08 milijardi koja su potrebna za povećanje penzija od 5,5 odsto sadržana su u više naplaćenim prihodima od doprinosa, tako da nema povećanja učešća države u transferima, što je, kako je istakla direktorka Sektora za finansijske poslove Fonda, veoma značajna informacija.

Bonus video:

02:20

PENZIJE SE POVEĆAVAJU ZA PREKO 10 ODSTO?! Direktor PIO fonda: Iznos se usklađuje sa inflacijom i punjenjem budžeta

(Espreso / PIO.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.