RAZLIKE U CENI NISU MALE: Proverili smo KOLIKO košta LEKARSKO UVERENJE za polaganje vožnje, EVO KAKO JE U BEOGRADU!
Obuka vozača, Foto: Stefan Jokić, Beta, Beta/Milan Obradović

nije svuda isto

RAZLIKE U CENI NISU MALE: Proverili smo KOLIKO košta LEKARSKO UVERENJE za polaganje vožnje, EVO KAKO JE U BEOGRADU!

Pregled podrazumeva posetu oftalmologu, neuropsihijatru, psihologu i lekaru opšte prakse

Objavljeno: 22:01h

Polaganje vožnje je važna životna odluka koju većina donese već kada kada napuni 16 godina. Zakon o bezbednosti saobraćaja nalaže da momci i devojke u Srbiji već sa 16 godina mogu da krenu na teorijsku i praktičnu obuku, dok sa punih 17 mogu da polažu vožnju.

Sam put do vozačke dozvole sastavljen je od nekoliko etapa koje kandidati moraju da prođu kako bi došli do cilja, to jest da postanu dobar i siguran vozač. Jedna od tih etapa je i odlazak u zdravstvenu ustanovu kako obavili lekarski pregled i dobili uverenje kojim dokazuju da su sposobni da upravljaju motornim vozilom.

Pregled podrazumeva posetu oftalmologu, neuropsihijatru, psihologu i lekaru opšte prakse. Ovo važi za vozačku dozvolu A i B kategorije, ukoliko ste kandidat za C, D i E kategoriju, pored navedenog neophodno je i da se uradi krvna slika.

Lekar
Lekarfoto: Profimedia

Ovaj pregled se naplaćuje, a budući vozaći bi trebali da se dobro raspitaju gde da izvade uverenje s obzirom na to da se cena istog razlikuje u domovima zdravlja.

Do 2006. godine postojao je jedinstven cenovnik preventivnih pregleda i usluga iz oblasti medicine rada za ceo Beograd, ali je ukinut. Domovi zdravlja sada sami formiraju cene. Postoji u pravni odbor te ustanove koji odlučuje da li će taj cenovnik biti usvojen.

Takođe cene se razlikuju u odnosu na to da li je u pitanju lekarsko uverenje za kandidate koji polažu za motor i automobi (A i B kategorija) ili za vozače viših kategorija (kamioni, autobusi, mašine).

Obuka vozača
Obuka vozačafoto: Beta / Milan Obradović

Mi smo istražili kakva su cene lekarskih uverenja u državnim zdravstvenim istitucijama u Beogradu za buduće motoriste i vozače automobila.

Najpovoljnije je trenutno nabaviti lekarsko uverenje u Domu zdravlja Savski Venac gde mu je cena 2.000 dinara i Dom zdravlja Novi Beograd gde isti košta 2.093 dinara.

Skuplje od ovih cena, a jeftinije od većine Domova Zdravlja lekarsko uverenje se može nabaviti u Domu zdravlja Palilula za 2.360, Domu zdravlja Rakovica za 2.470 dinara, a isto ovoliko košta i u Domu zdravlja Vračar.

Som zdravlja Vračar
Som zdravlja Vračarfoto: Espreso.co.rs

U sledećim domovima zdravlja cena lekarskog pregleda iznosi 2.500 dinara:

  • Dom zdravlja Zemun
  • Dom zdravlja Stari grad
  • Dom zdravlja Voždovac
  • Dom zdrravlja Čukarica
  • Dom za zdravstvenu zaštitu studenata

Ovi pregledi se inače završavaju vrlo brzo. Pregled kod oftalmologa traje nekih pola sata, kod neuropsihijatra 10 minuta, kod lekara opšte prakse između 5 i 10 minuta.

Bonus video:

03:59

BUDUĆI VOZAČI, STRPLJENJE! Cene obuke novih vozača i do 100 000. dinara, oni koji nisu u mogućnosti da priušte, neka se strpe

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.