SVE O VOŽNJI NA JEDNOM MESTU: Evo sa koliko godina možete da počnete OBUKU, a sa koliko da POLAŽETE - NIJE ISTO
Obuka vozača, Foto: Beta / Milan Obradović

obratite pažnju!

SVE O VOŽNJI NA JEDNOM MESTU: Evo sa koliko godina možete da počnete OBUKU, a sa koliko da POLAŽETE - NIJE ISTO

Na polaganje vozačkog ispita kandidat treba da ponese isključivo ličnu kartu

Objavljeno:

Danas su mladi sve nestrpljiviji da sednu za volan. Vožnja automobila za njih je jedan od dokaza da su ušli u svet odraslih. Vrlo često obuku vožnje ozbiljnije shvate nego gradivo u školi i to kako bi što pre došli do vozačke dozvole. Zato većinu mladih interesuje sa koliko godina mogu da polažu vozački ispit.

Zakon o bezbednosti saobraćaja nalaže da momci i devojke u Srbiji već sa 16 godina mogu da krenu na teorijsku i praktičnu obuku, dok sa punih 17 mogu da polažu vožnju.

Na polaganje vozačkog ispita kandidat treba da ponese isključivo ličnu kartu. Vozačka obuka podrazumeva 40 časova teorijske obuke i 40 časova praktične obuke. Prvo se ide na teorijsku obuku nakon čega se polaže teorijski deo ispita. Zatim se kreće na praktičnu obuku koja se potom polaže. Obavezno je proći i obuku za pružanje prve pomoći. Nakon polaganja teorijskog dela ispita kandidat je dužan da dostavi lekarsko uverenje ne starije od godinu dana.

Obuka vožnje
Obuka vožnjefoto: Stefan Jokić

Probna vozačka dozvola

Rok važenja probne dozvole je:

2 godine – licima koja su položila vozački ispit sa navršenih 19 godina života

Do navršene 21. godine života – licima koja su položila vozački ispit pre navršene 19. godine života

Mladi vozači neće smeti da voze u periodu od 23 časa do 6 časova ujutru i imaju obavezu označavanja vozila P tablicama. Za njih važi nulta tolerancija za alkohol i za korišćenje mobilnih telefona, koje nije dozvoljeno čak ni uz hands free aparat. Na auto putu za vozače sa probnom vozačkom dozvolom ograničenje brzine iznosi 110km/h, a na moto putu 90km/h.

Ograničenje brzine
Ograničenje brzinefoto: Profimedia, Ilustracija/Espreso.co.rs

Ono na šta treba obratiti pažnju prilikom izbora automobila je ograničenje upravljanja vozilom do 80kW, osim ako je pod nadzorom lica koje ima vozačku dozvolu duže od pet godina. Na ovaj način mladima se brani upravljanje snažnim i luksuznim automobilima, jer su često bili uzrok saobraćajnih nesreća. Obavezan nadzor starijih vozača u vozilu je neophodan kod vozača koji imaju manje od 18 godina. Tokom trajanja probne vozačke dozvole vozač sme da prevozi najviše tri osobe u vozilu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.