PROSVETARI TRLJAJU RUKE, NAJAVLJENA 2 POVEĆANJA PLATE! Ovo je DETALJNA RAČUNICA koliko će iznositi POVIŠICA
Nastavnik, Foto: EPA / GUILLAUME HORCAJUELO

lepe vesti

PROSVETARI TRLJAJU RUKE, NAJAVLJENA 2 POVEĆANJA PLATE! Ovo je DETALJNA RAČUNICA koliko će iznositi POVIŠICA

Računica se odnosi na startnu zaradu prosvetara,

Objavljeno:

Prosvetni radnici, ali i medicinske sestre, od 1. septembra mogu računati na povećanje zarade od 5,5 odsto.

To znači da će nastavnicima i učiteljima septembarska plata biti veća za oko 4.100 dinara, medicinske sestre koje rade u bolnicama mogu računati na povećanje od oko 3.700 dinara, dok će sestrama u domovima zdravlja plata biti veća za oko 3.500 dinara.

Već u decembru, najkasnije u januaru predstavnici vlasti najavili su dodatno povećanje od 10 odsto, što će plate nastavničkog kadra pogurati za dodatnih 7.000 dinara, a na toliko novca mogu računati i medicinske sestre u bolnicama, piše Euronews.

Koliko tačno iznosi pevaćanje plate prosvetnim radnicima?

Time bi učiteljima i nastavnicima decembarske (eventualno januarske) koverte bile veće za oko 11.000 dinara u odnosu na plate koje sada primaju, a medicinskim sestrama u bolnicama za oko 10.700 dinara.

Računica se odnosi na startnu zaradu prosvetara, sa sedmim stepenom stručne spreme i punim fondom časova. Za svaku godinu radnog staža plata im se povećava za dodatnih 0,4 odsto. Sa druge strane, zaposlenima u zdravstvu na osnovnu platu sleduje i prekovremeni rad, dežurstva vikendom i praznicima, noćni rad.

Škola
Školafoto: RINA

Računicu za povećanje plata prosvetnih radnika za Euronews Srbija izveo je predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije Dušan Kokot. On kaže da je startna plata profesora sa sedmim stepenom stručne spreme i punim fondom časova sada 74.683 dinara. Sa septembarskim povećanjem od 5,5 odsto primiće 78.801 dinara.

– Sa još jednim povećanjem koje je najavljeno za kraj godine, eventualno januar naredne imaće platu 86.000 dinara. To je povećanje od 11.000 dinara u odnosu na platu koju dobijaju danas. Prosečna zarada u Republici je mart 2023. godine bila je 86.000, a prosvetni radnici će u februaru naredne godine stići prosećnu zaradu iz marta – rekao je Kokot.

Bonus video:

08:15

Predsednik Vučić i premijerka Brnabić saopštili nove mere, povećanje plata i penzija

(Espreso / Moj Novi Sad / Euronews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.