U SAMO TRI KORAKA DO POPUSTA ZA NAJSTARIJE GRAĐANE: Ovo je najdetaljniji vodič za PENZIONERSKE KARTICE!
Penzioneri, Foto: beta dragan gojić

VAŽNO

U SAMO TRI KORAKA DO POPUSTA ZA NAJSTARIJE GRAĐANE: Ovo je najdetaljniji vodič za PENZIONERSKE KARTICE!

Nakon klika na opciju "Podnošenje prijave" treba uneti lične podatke

Objavljeno:

Prijava za penzionerske kartice počela je od 15. marta, a njihovo korišćenje biće omogućeno od 1. oktobra ove godine. Svih 1,7 miliona penzionera ima pravo na ovu vrstu državne pomoći. Prijava se sastoji od nekoliko koraka, a građani će moći da dobiju popuste i pogodnosti na brojnim mestima.

Kako je ranije bilo najavljeno, korišćenjem kartica penzioneri će imati brojne benefite, kao i popuste kada je u pitanju kupovina u radnjama i plaćanje računa. Kartice će omogućiti najstarijima da obave i zdravstvene preglede, koji će biti organizovani i u parkovima u velikim gradovima i domovima zdravlja.

Prijava za penzionerske kartice

Postupak za podnošenje zahteva za izradu penzionerske kartice je sledeći:

Prvi korak je u pretraživaču ukucati www.pio.rs, nakon čega će se otvoriti stranica fonda PIO, nakon čega treba kliknuti na ikonu koja je prikazana na slici ispod.

Prvi korak za prijavu za penzionerske kartice

Nakon klika na već pomenutu ikonu otvara se nova stranica, koja nudi dve opcije, jedna je "Podnošenje prijave", a druga je "Provera statusa prijave. Ukoliko se još uvek niste prijavili birate prvu opciju, odnosno opciju gde piše "Podnošenje prijave"

Nakon klika na opciju "Podnošenje prijave" treba uneti lične podatke. Od podataka je potrebno upisati JMBG, broj telefona ili mejl adresu, saopšteno je na sajtu www.pio.rs

1 / 3 Foto: Nenad Kostić

Podnošenje prijave za penzionerske kartice

Nakon toga treba kliknuti na "Podnesi prijavu" i vaša prijava će biti zabeležena i otvoriće se novi prozor koji ćevam prikazati JMBG i broj telefona ili mejl. Nakon provere tačnosti podataka kliknite na dugme "potvrdi".

Provera statusa prijave za penzionerske kartice

Ukoliko ste već poslali zahtev i podneli prijavu za dobijanje penzionerske kartice, imate i mogućnost da proverite svoju prijavu, klikom na opciju "Provera statusa prijave". Nakon klika na "Proveru statusa prijave" treba da unesete svoj JMBG, nakon čega treba da kliknete na "Proveri prijavu".

Ko sve ima pravo na penzionerske kartice?

Pravo na ovu vrstu državne pomoći imaće svih 1,7 miliona penzionera, ali i pojedine ugrožene grupe. U novom pravilniku navodi se da će moći da je koriste korisnici penzije, ali i korisnici mnogih drugih grupa:

  • novčane naknade za pomoć i negu drugog lica,
  • novčane naknade za telesno oštećenje,
  • privremene naknade po osnovu druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti,
  • korisnici privremene naknade za vreme nezaposlenosti koji nisu prevedeni u invalidsku penziju,
  • invalidna deca

Kako je u aprilu objavilo ministarstvo finansija, u tom trenutku je već bilo 500.000 prijavljenih

1 / 3 Foto: Opština Stari grad

Poeni, pogodnosti uz penzionerske kartice

Na osnovu prikupljenih bodova, korisnik Penzionerske kartice će moći da ostvari određene pogodnosti kao što su popust, poklon ili nešto drugo, kod davaoca pogodnosti.

Fond će voditi evidenciju o dodeljenim i utrošenim bodovima, a dodeljeni bodovi se neće moći zameniti za novac, te su neprenosivi na druga lica.

Fond će i na svom sajtu i odeljku za Penzionerske kartice objaviti spisak davalaca pogodnosti.

Kako je ranije bilo najavljeno, korišćenjem kartica penzioneri će imati brojne benefite, kao i popuste kada je u pitanju kupovina u radnjama i plaćanje računa, prve podele kartica mogu se očekivati već tokom leta.

- Od 15. marta kreće prijava penzionera za penzionersku karticu. Sa ovim karticama penzioneri imati popuste prilikom kupovine u prodavnicama, plaćanja računa u restoranima i slično", rekao je ranije ministar Siniša Mali.

Kartice će im omogućiti da obave i zdravstvene preglede, koji će biti organizovani i u parkovima u velikim gradovima i domovima zdravlja. Na popuste će moći da računaju isprva u pojedinim radnjama, ali se radi na tome da se spisak velikih lanaca proširi.

U zaključku Vlade Srbije objavljenom u Službenom glasniku navodi se da je organima tri nivoa vlasti preporučeno da u oblastima iz svog delokruga, zavisno od nadležnosti, sami preduzmu mere ili predlože vladi donošenje propisa i preduzimanje mera kojim bi se omogućilo ostvarivanje određenih pogodnosti korisnicima penzionerskih kartica koje izdaje Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Pravnim licima u privatnoj i javnoj svojini i preduzetnicima preporučeno je da omoguće ostvarivanje određenih pogodnosti korisnicima penzionerskih kartica koje izdaje RFZO.

U Zaključku se navodi da se ostvarivanja pogodnosti može bliže urediti zaključivanjem pojedinačnih sporazuma o saradnji između navedenih subjekata i RFZO-a.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.