DA BISTE DOBILI PENZIONERSKU KARTICU MORATE DA ISPUNJAVATE ODREĐENE USLOVE: Objavljeni su svi detalji prijave
Penzioneri, Foto: Ana Paunković

PAŽNJA!

DA BISTE DOBILI PENZIONERSKU KARTICU MORATE DA ISPUNJAVATE ODREĐENE USLOVE: Objavljeni su svi detalji prijave

Preko kartice olakšice će biti moguće koristiti kod pravnog lica i preduzetnika, a koristiće se uz identifikaciju

Objavljeno: 07:03h

Prijava za penzionerske kartice zvanično počinje sutra, a Pravilnik o Penzionerskoj kartici koji je objavljen 3. marta u „Službenom glasniku Republike Srbije”, stupio je nedavno na snagu.

Ovim Pravilnikom uređeni su uslovi i način izdavanja i korišćenja, izgled i sadržaj Penzionerske kartice za korisnike prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, odnosno, obrađeni su svi benefiti koje kartice pružaju.

Pravo na izdavanje penzionerske kartice ostvaruju korisnici prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja i to:

penzije

novčane naknade za pomoć i negu drugog lica

novčane naknade za telesno oštećenje

novčane naknade za telesno oštećenje,

privremene naknade po osnovu druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti,

korisnici privremene naknade za vreme nezaposlenosti koji nisu prevedeni u invalidsku penziju,

invalidna deca.

Kartica će biti izdavana na zahtev koji može biti i elektronski, ali podnet preko zakonskog zastupnika ili punomoćnika, elektronski ili PIO fondu. Fond vodi evidenciju o izdatim Penzionerskim karticama, pa će na internet stranici biti i spisak nevažećih, prenosi Blic.

Preko kartice olakšice će biti moguće koristiti kod pravnog lica i preduzetnika, a koristiće se uz identifikaciju.

Penzioneri
foto: Ana Paunković

Korisniku koji koristi Penzionersku karticu prilikom plaćanja roba i usluga Fond će dodeljivati bodove preko saradnje sa Poreskom upravom, od koje će dobijati podatke.

Za utrošenih 500 dinara korisniku Penzionerske kartice će Fond dodeljivati jedan bod, a tokom meseca može ostvariti bodova najviše do visine iznosa prosečne penzije u Srbiji.

Na osnovu prikupljenih bodova, korisnik Penzionerske kartice će moći da ostvari određene pogodnosti kao što su popust, poklon ili nešto drugo, kod davaoca pogodnosti.

Fond će voditi evidenciju o dodeljenim i utrošenim bodovima, a dodeljeni bodovi se neće moći zameniti za novac, te su neprenosivi na druga lica. Fond će i na svom sajtu i odeljku za Penzionerske kartice objaviti spisak davalaca pogodnosti, prenosi Mondo.

Kako je ranije bilo najavljeno, korišćenjem kartica penzioneri će imati brojne benefite, kao i popuste kada je u pitanju kupovina u radnjama i plaćanje računa, prve podele kartica mogu se očekivati već tokom leta.

– Od 15. marta kreće prijava penzionera za penzionersku karticu. Sa ovim karticama penzioneri imati popuste prilikom kupovine u prodavnicama, plaćanja računa u restoranima i slično – rekao je ranije ministar Siniša Mali.

Kartice će im omogućiti da obave i zdravstvene preglede, koji će biti organizovani i u parkovima u velikim gradovima i domovima zdravlja. Na popuste će moći da računaju isprva u pojedinim radnjama, ali se radi na tome da se spisak velikih lanaca proširi.

Govoreći o penzionerskim karticama, Siniša Mali, ministar finansija, kaže da svi naši penzioneri imaju pravo da se prijave.

Siniša Mali
foto: TV Pink Printscreen

- Prijave kreću u filijalama PIO fonda, dakle od srede. Sve je spremljeno, prost je formular. U svakoj filijali će biti osoba koja može da pomogne da se to sve popuni. Od 1. oktobra ta kartica kreće u primenu, i nakon toga svaki penzioner će imati svoju karticu. To znači da će moći da skuplja bodove, pa da ide u besplatne obilaske muzeja i pozorišta. U maloprodajnim lancima će imati popuste na određene ili sve artikle. Doprinećemo kvalitetu života u trećem dobu - rekao je Mali.

Ministar je rekao da će u sklopu pomoći penzionerima biti povećan budžet za PIO fond, kako bi još veći broj penzionera mogao besplatno da ide u banje.

- Najvažnije je povećanje penzija. Obećanje koje je predsednik Vučić dao ispunjavamo. Pre mesec dana smo imali obećanje da će svaki penzioner dobiti jedan vodič, i to je i urađeno. Na adrese svih penzionera stigli su ti vodiči. Meni je važno da znaju da su penzije bezbedne i sigurne, tu nema igre. Kao što je predsednik obećao, rašće još više i brže.

(Espreso/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.