EVO KOLIKO KOŠTAJU BOROVNICE, A KOLIKO MALINE NA DOMAĆIM TEZGAMA: Da li vam je skupo?
Maline, Foto: RINA

CENA

EVO KOLIKO KOŠTAJU BOROVNICE, A KOLIKO MALINE NA DOMAĆIM TEZGAMA: Da li vam je skupo?

Ipak, sredinom leta 2021. maline su se na našim pijacama prodavale za 800 dinara, u proseku

Objavljeno:

Malina je dobro rodila ove godine, mada su nepovoljne vremenske prilike uticale na slabiji kvalitet crvene voćke. Doduše, nastradalo je i drugo voće, ali nije svima tako visoka cena.

Iako jagode još nisu završile svoje cvetanje za ovu sezonu, prve maline se već uveliko beru u mačvanskom kraju, gde su otvorena i otkupna mesta. Sve oči uprte su u cene, dok malinari strahuju od niske brojke prilikom otkupa.

Istovremeno, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković otkrila je šta čeka malinare ove godine, rekavši da je "država već dosta uradila za ove voćare, te da će Poštanska štedionica odobriti kredite za sve male i srednje hladnjačare koji imaju neprodatu robu prošlogodišnjeg roda".

Oni će, kako kaže, moći da koriste tu kreditnu liniju sa grejs periodom od šest meseci, otplatom od šest meseci, a država će subvencionisati deo kamate. Tanasković se 7. juna i sastala sa malinarima, radi pregovora o otkupnoj ceni i ostalim pitanjima, a za to vreme - naše sugrađane "boli glava" od cena crvenog zlata.

1 / 3 Foto: RINA

- Traže 1.000 do 1.500 dinara za maline, isto tako za borovnice, premda su one još uvek uvozne. Uz sve dužno poštovanje, ta cena za maline je preterana - priča Tanja iz Beograda, navodeći da se "okreće" drugim slasnim plodovima.

- Dok cena ne padne, kupujem trešnje i jagode koje su oko 200 dinara, mada ih prodaju i po 400 (trešnje). Zatim, breskve i kajsije su čak od 100 pa do 500 dinara, ali recimo da je prosek 200-300 dinara, što je opet prihvatljivije za jedno domaćinstvo - navodi Tanja koja je mama i baka, te joj je bitno da kod kuće uvek ima dosta svežeg voća.

Inače, srpski malinari su prošlu sezonu branja malina završili dosta uspešno. Zbog miholjskog leta su imali "pune ruke posla", i bili su zadovoljni otkupnom cenom.

Ipak, sredinom leta 2021. maline su se na našim pijacama prodavale za 800 dinara, u proseku. Budući da početkom juna govorimo u prvim malinama u zemlji, a da se bum tek očekuje u jul/avgustu, onda možemo zaključiti da se cena u odnosu na leto i dva unazad - nije mnogo promenila.

Sasvim je očekivano da i sadašnjiih 1.000 dinara po kilogramu, uskoro padne.

U domaćim supermarketima trenutna cena pakovanja malina od 125 grama je oko 280 dinara, a može se naći na akciji za nepunih 200 dinara. Takođe, cena borovnica, uvoznih, ide od 200 i nešto do 300 dinara.

Inače, na teritoriji Srbije pod malinom je registrovana površina od 24.000 hektara, ali, prema rečima predsednika Asocijacije malinara, činjenica je da je pod ovom voćkom oko 14.000 hektara.

Prinos na nivou zemlje je u 2021. godini iznosio 70.000 tona.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.