EVO KOLIKO JE PONUĐENO ZA MALINU NOVOG RODA: Ostalo samo mesec dana do berbe
Maline, Foto: RINA

CENA MALINE

EVO KOLIKO JE PONUĐENO ZA MALINU NOVOG RODA: Ostalo samo mesec dana do berbe

Poznavaoci ovog tržišta ipak sumnjaju da će u ovoj sezoni ukrajinska malina imati toliki uticaj na otkupnu cenu na evropskom tržištu

Objavljeno:

Mesec dana do nove berbe malina nagađanja oko cene novog roda prekinula je jedna hladnjača iz Šapca koja je malinarima za kilogram ovog voća ponudila – 200 dinara po kilogramu.

Da li će tako biti i na drugim otkupnim mestima u Srbiji ili je ovo samo probni balon još nije poznato ali proizvođači su, kako piše „Agropres”, više nego razočarani ovakvim raspletom i tako loše situacije na tržištu.

– Nekoliko nedelja unazad vodila se debata o ceni maline roda 2023. i većina najava išla je ka tome da će otkupna cena biti oko 300 dinara. Međutim, juče je jedna kompanija izašla sa svojom cenom u vrednosti od 200 dinara sa PDV-om što je na društvenim mrežama komentarisano negativno. Ova firma cenu je istakla za otkupno mesto hladnjača Šabac–Draginac a rok za plaćanje je 60 dana – navodi taj portal.

Pre više od mesec dana „Politika” je prenela mišljenje hladnjačara iz Arilja koji je još tada nagovestio sličan rasplet na tržištu. Uz potvrdu da će ova sezona biti jedna od najtežih za proizvođače malina i sve ostale u lancu otkupa i distribucije on je onda izjavio da su zalihe voća u hladnjačama ogromne i da će cena biti onolika koliko strani kupci budu hteli da plate.

1 / 6 Foto: RINA

– Biće dobro ako hladnjačari uspeju da daju 250 dinara za kilogram maline uz veliki rizik po kojoj će je ceni dalje prodati – rekao je sagovornik. Time je nagovestio buduća dešavanja oko određivanja cene.

Upozorio je i da će cena srpske maline, koja je nesumnjivo najboljeg kvaliteta, zavisiti od znatno lošije ali jeftine ukrajinske.

Poznavaoci ovog tržišta ipak sumnjaju da će u ovoj sezoni ukrajinska malina imati toliki uticaj na otkupnu cenu na evropskom tržištu jer je neće biti u toj količini kao prošle godine. Problem je što na lageru trenutno ima mnogo više loše nego dobre maline, a strani kupci svesni situacije na tržištu i problema s likvidnošću koriste priliku da cenu vrate na nivo od pre nekoliko godina kada je jedva dostizala 200 dinara.

Vlada Srbije odlučila je prošle nedelje da će hladnjačari, koji nisu prodali prošlogodišnji rod maline, a imaju robu na zalihama, moći da uzmu kredit u Poštanskoj štedionici. Zaključkom, usvojenim na sednici vlade, predviđeno je i finansiranje novog roda.

Hladnjačari su još u martu od države tražili povoljnije kredite, garancijski fond za ovo voće i status strateškog proizvoda. Prema dogovoru postignutom 25. maja sa premijerkom Anom Brnabić, hladnjačarima koji imaju malinu na lageru biće obezbeđene državne pozajmice ukupne vrednosti oko 17 miliona evra, koji će oni obavezno usmeravati na isplatu proizvođača maline koji posle mnogo godina ulaze u novu berbu s dugovanjima.

Predsednik Udruženja proizvođača malina u Srbiji Dobrivoje Radović izjavio je nedavno da je nevreme sa gradom proteklih dana uništilo oko 15 odsto roda maline. Ove sezone, kako je rekao, početna otkupna cena trebalo bi da bude 350 dinara po kilogramu, a konačna od 400 do 450, dok je prošle godine bila od 500 do 600 dinara. Dodao je da je bila pokrenuta inicijativa da se malina proglasi strateškim proizvodom ili proizvodom od strateškog značaja, što bi pomoglo da se domaće tržište zaštititi prelevmanima (zaštitnim uvoznim taksama) od prekomernog uvoza tog voća.

(Espreso / Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.