OVE NEKRETNINE SE U SRBIJI SVE VIŠE TRAŽE, A KIRIJA IDE I DO 20.000 EVRA! Firme ih kaparišu dok su JOŠ U IZGRADNJI
Kancelarija, Foto: Zorana Jevtić

cene paprene

OVE NEKRETNINE SE U SRBIJI SVE VIŠE TRAŽE, A KIRIJA IDE I DO 20.000 EVRA! Firme ih kaparišu dok su JOŠ U IZGRADNJI

U najdužoj prestoničkoj ulici, Bulevaru kralja Aleksandra, poslednjih nekoliko godina otvorilo se petnaestak kladionica

Objavljeno:

U Srbiji je potražnja za poslovnim prostorom sve veća, naročito u prestonici, gde se kancelarije i lokali zakupljuju još u fazi gradnje. Samo prošle godine, na tržištu u Beogradu pojavilo se 120.000 novih kvadrata kancelarijskog prostora, što je godišnji rast od preko 15 odsto. Iako su kancelarije u prestonici i najskuplje u regionu, gotovo i nema više praznih.

U gradovima širom Srbije na mestu porodičnih kuća sve se više zidaju zgrade, a investitori tvrde da se lokali veoma brzo izdaju. U Kruševcu se renta kreće od 10 do 20 evra po kvadratnom metru.

Kruševac / Ilustracija
Kruševac / Ilustracijafoto: Kurir / Ž.M.

- Što se tiče našeg objekta koji se nalazi u centru grada, opredelili smo se za lokale veće kvadrature samim tim tražimo i ozbiljnije firme. Najčešći zakupci su banke, razne trgovine, firme koje se bave igrom na sreću ili kockarnice - kaže Branislav Jovanović iz jednog kruševačkog preduzeća.

U najdužoj prestoničkoj ulici, Bulevaru kralja Aleksandra, poslednjih nekoliko godina otvorilo se petnaestak kladionica. Agenti za nekretnine kažu da su zakupci tih lokala najredovniji u plaćanju rente.

- Potrebno je da se poštuju određene norme kada je u pitanju rastojanje između dva takva objekta – 100 metara u odnosu na konkurenciju. Dešava se da investitori neke lokale ne mogu da prodaju do momenta dok ne nađu potencijalnog zakupca, to može da potraje duže od perioda u kom je zgrada izgrađena. Beograd na vodi ima specifičnu politiku. Oni u potpunosti drže pod svojom kontrolom celu rentu lokala i vode računa gde i kakve delatnosti u kakvim tipovima lokala mogu da budu zastupljeni - kaže Nenad Avram iz jedne beogradske agencije za nekretnine.

Beograd na vodi
Beograd na vodifoto: Foto: Espreso/Marko Nikolić

Grad Beograd ima u vlasništvu oko 5.800 lokala i svi su na licitaciji izdati na pet i više godina. U zavisnosti od lokacije, početna cena bila je od 64 do 2.500 dinara po kvadratnom metru.

LOKAL ZA KOCKU 40 PUTA SKUPLJI

Gradski menadžer Miroslav Čučković kaže da je početna cena za igre na sreću daleko najveća – ona je čak 40 puta viša nego što je, na primer, za atelje.

- Što se tiče kladionica i tih stvari za delatnosti kocku – 66 lokala od tih 5.815 izdato je za tu namenu. Kockarnice na svakom koraku su proizvod privatnog izdavanja prostora koji je u velikoj meri vraćen restitucijom građanima. Što se tiče prihoda, Grad od rente ima dve milijarde i 425 miliona dinara godišnje, a za izgradnju deset vrtića upravo nam toliko novca treba - napominje Čučković.

Miroslav Čučković
Miroslav Čučkovićfoto: Prinstcreen

U Beogradu se rentira oko pet odsto više poslovnog prostora nego u zemljama regiona, a najtraženije su najluksuznije kancelarije.

- Cena zakupa poslovnog prostora A klase iznosi između 15,5 i 16,5 evra po metru kvadratnom, plus servisni troškovi između 4 i 5,5 evra po kvadratu, što izađe oko 20 po metru kvadratnom. To znači da je za 1.000 kvadrata cena zakupa oko 20.000 evra mesečno - kaže Marko Jevtić iz agencije za nekretnine.

Sve više stranih kompanija rentira poslovne prostore u Beogradu, zbog čega su se graditelji najviše i usmerili na kancelarijske objekte. I plodne oranice pretvaraju se u regionalne i internacionalne logističke centre.

(Espreso / RTS / Olivera Vukosavljević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.