SITNO SE ODBROJAVA DO POČETKA BERBE CRVENOG ZLATA: Evo kakva OTKUPNA CENA se očekuje OVE SEZONE! (FOTO)
Maline, Foto: RINA

POČINJE SEZONA

SITNO SE ODBROJAVA DO POČETKA BERBE CRVENOG ZLATA: Evo kakva OTKUPNA CENA se očekuje OVE SEZONE! (FOTO)

Radović predviđa znatno lošiju sezonu u odnosnu na prethodnu i prinos koji će biti umanjen za 10.000 tona

Objavljeno:

Sitno se odbrojava do početka berbe crvenog zlata u malinogorjima Zapadne Srbije. Nakon za malinare odlične 2022. godine, postavlja se pitanje šta voćare očekuje ove sezone. Sve je evidentnije da će otkupna cena po kilogramu biti manja nego lani.

- O ceni maline ne želim da licitiram jer je još uvek rano, ali prema nekim predvidjanjima, malina će se plaćati 300 dinara uz tendenciju rasta cene do kraja berbe. Očekujemo da će malinari ponovo moći da biraju da li hoće zatvoren račun na tih 300 dinara ili da idu na otvoren račun, dobiju možda veću cenu ali da dele rizik sa hladnjačarima. Prošle godine se isplatilo ići na zatvorenu cenu ali je pitanje da li će hladnjačari to prihvatiti ove godine pa da sami snose rizik”, rekao je za RINU Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije.

Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije
Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbijefoto: RINA

Radović predviđa znatno lošiju sezonu u odnosnu na prethodnu i prinos koji će biti umanjen za 10.000 tona.

- Vremenski uslovi nam ne idu na ruku. Kasni vegetacija, prošle godine, 10. maja lastari su bili do 40 centimetara, a ove 10 do 15, a branje je za mesec dana. Moja je procena da će biti slabiji prinos. Bićemo srećni ako bude u Srbiji rodilo 50.000 tona. Prošle god je maksimalna proizvodnja u Srbiji bila 60.000 tona. Ako je statistika tačna, Srbija je izvezla do prvog marta ove god 80.000 tona. Postavlja se pitanje odakle tih 20.000 tona i još 20.000 tona koje leži u hladnjaci”, kaže Radović.

Ono što je obeležilo prethodnih nekoliko meseci u malinarstvu jeste problem koji su hladnjačari imali sa naplatom svojih potraživanja, a uz to, kako navode, imali su i dodatne troškove koje je izazvalo stanje na evropksom tržištu.

- Ko je imao unapred sklopljene ugovore sa stranim izvoznicima, malinu prodaje po ceni od 5 do 5,2 evra. Međutim, problem je što i ti strani kupci slabije povlače robu iz hladnjača, što znači da i njima teško ide prodaja. To otežava poslovanje samih hladnjača. Zahteva dodatne troškove čuvanja. Uz to, struja je poskupela pa je i to dodatni trošak što, naravno, ne zanima strane kupce koji uglavnom i taktiziraju, povlače malinu iz drugih država i gledaju svoju računicu, što je i normalno u ovom poslu”, rekao je jedan od većih hladnjačara iz okoline Arilja.

Berba malina / Ilustracija
Berba malina / Ilustracijafoto: RINA

Hladnjačari najavljuju da će otkupna cena ove sezone biti daleko niža u odnosu na prethodnu godinu kao i da će se ove godine prvenstveno ići sa otvorenim računima. Naš sagovornik kaže da još uvek ima dosta malinara kojima hladnjače nisu isplatile prošlogodišnji rod, pa će i ovogodišnja isplata biti teška. Za razliku od malina, hladnjačar dodaje da je situacija sa drugim proizvodima, pre svega kupinom i višnjom daleko bolja jer je cena stabilnija i rizik je manji.

Bonus video:

01:38

MILENA JE REKORDERKA U BRANJU MALINA! Radi po 15 sati dnevno, retko ode na kratku pauzu i nabere ČAK 136 KILOGRAMA malina

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.